Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tzn. że nie ma laptopa który by miał odpowiedni wyświetlacz?
(Jeżeli nie TN to jaki powinien być?)
A co np z takim laptopem: http://usa.asus.com/product.aspx?P_ID=8je5Ot4HBnKOdT81 ?
OK. A gdybym miał wybrać najmniejsze zło?
Że nie bardzo jestem w skrótach to wygooglowalem ze chodzi ci o MacBookPro(?)
Niestety nie lubie Appla(bo nie)
Poczytałem o monitorach i rozumiem, że w laptopa się to nie zmieści a gdyby nawet to by wywindowało cenę powyżej $5k. Dalej poszukam jakiegoś lapa który nie będzie przekłamywał kolorów za bardzo bo mój wariuje jak próbuję go skalibrować i ustawia jakieś nienaturalne kolory.
Sprawa jest dużo bardziej prozaiczna - producenci matryc IPS kompletnie olali niszowy rynek laptopów, bo są cholernie zajęci łatwym, prostym i przyjemnym koszeniem kapusty na rynku TV LCD. Swego czasu lapki z takimi matrycami oferował np. IBM/Lenovo, ale w pewnym momencie dostawy stały się tak nieprzewidywalne, że po prostu dali sobie na wstrzymanie.
Jedynym pocieszającym prognostykiem jest to, że nagle ni stąd, ni zowąd w takim np. iPadzie pojawiła się śliczna matrycka IPS, być może więc można mieć cichą nadzieję że Apple się zlituje i w następnej generacji Macbooków Pro da wreszcie IPS-y - choć jest to czyste wróżenie z fusów.
Również Lenovo X200t/X201t (w wersji tablet) ma wyświetlacz AFFS - odmianę IPS.
Niektórzy potrafią te wyświetlacze przełożyć do zwykłych laptopów X200.
EOS - conditio sine Kwanon...
bo takiego jeszcze nigdy w życiu nie widziałem, ale skoro mówisz, że są to pewnie są tylko ciężko znaleźć. Zresztą hdmi to prawie standard teraz w laptopach (przynajmniej w tej półce cenowej w której ja się rozglądałem) więc po co rezygnować dla większego DVI pozbawiając się możliwości podłączenia do TV fullhd (którego nie mam ale to nic ;p). Szukał bym z DVI gdyby ktoś z użytkujących się odezwał i stwierdził, że jest strata jakości na hdmi.