Od jakiegoś czasu zawsze usuwam, ale jeśli coś dopiszę w ramach "postskriptum", to oczywiste jest, że trzeba to wyedytować wcześniej czy później.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak dla mnie, 15" to taki laptopowy półśrodek. Moja dziewczyna ma macbook'a 13,3" - poza samą jakością ekranu, wielkość jest o wiele wygodniejsza do przenośnej pracy - komputerek można spokojnie przenieść gdziekolwiek się chce, a palety, etc. mieszczą się podobnie, jak na 15". Rozdzielczość koło 1300x800, więc całkiem nieźle. 15" ma większy ekran o dwa cale, pracuje się niewiele wygodniej, a do noszenia już więcej złomu jest. Co innego 17", różnica wagowa jest mała, szukanie toreb, czy plecaków jest upierdliwe, ale jak się rozstawi gada, to można sobie popracować. W makbukach, podobnie baterie pracują, obudowa jest podobnej sztywności, bebeszki, porty i jakieś duperele są lepsze w 17", tak więc, szczerze, to do mojej 15" nie jestem zbytnio przekonany - przy jakimś zastrzyku wymienię to na coś innego, wygodniejszego po prostu. I chyba właśnie 17", bo (w porównaniu do 13"), trzeba się przemęczyć, ale komfort pracy na miejscu (np. na działce, czy po plenerze, gdzieś daleko) jest tego wart.
Tak więc odnośnie wielkości notebook'ów - 13 cali do pracy w terenie jest idealne, 17" - do przenoszenia a 15" to niezbyt komfortowy półśrodek.