Strona 38 z 147 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Dopiero zaczyna Awatar popi1612

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ...Tom01 czy Czornyj napiszą że szkoda sobie dupę zawracać...
    Już gdzieś napisali i dlatego zacząłem rozważać zakup NEC-a P221W ale jeszcze się wstrzymuję bo być może uda mi się dozbierać na porządne EIZO (co nie znaczy że np.NEC nie jest porządny). Do tego jednak czasu (może nawet paru m-cy) chciałbym coś ruszyć na laptopie w kwestii obróbki.

Choć czy jest sens się męczyć z lapkiem?

Znalazłem wypowiedź Czornego; jej część:
    "Wyświetlacz laptopa to istny koszmar. Paleta ma 5 kolorów na krzyż, zmiana kąta obserwacji sprawia, że kolory drastycznie się zmieniają, podświetlenie jest nierównomierne, gamut strasznie wąski, możliwości regulacji czegokolwiek - szczątkowe. Szanujący się spec od zarządzania barwą na widok laptopa ostentacyjnie wymiotuje."
    Ostatnio edytowane przez popi1612 ; 04-09-2009 o 17:24
    Pzdr, Piotr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Już gdzieś napisali i dlatego zacząłem rozważać zakup NEC-a P221W ale jeszcze się wstrzymuję bo być może uda mi się dozbierać na porządne EIZO (co nie znaczy że np.NEC nie jest porządny). Do tego jednak czasu (może nawet paru m-cy) chciałbym coś ruszyć na laptopie w kwestii obróbki.

Znalazłem wypowiedź Czornego; jej część:
    "Wyświetlacz laptopa to istny koszmar. Paleta ma 5 kolorów na krzyż, zmiana kąta obserwacji sprawia, że kolory drastycznie się zmieniają, podświetlenie jest nierównomierne, gamut strasznie wąski, możliwości regulacji czegokolwiek - szczątkowe. Szanujący się spec od zarządzania barwą na widok laptopa ostentacyjnie wymiotuje."
    no widzisz.. dlatego napisałem że lepsze to niż nic ale szału nie ma.. dlatego zresztą wczoraj wypakowałem u siebie w domu świeżutkiego NEX2190UXi od Toma01 :-D
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Obrabiać zdjęć nie ma najmniejszego sensu. Jeśli jednak w terenie trzeba rzucić okiem w sensie zgrubnej selekcji, należy poprawić. Robi się to przez kalibrację programową, czyli korekcję tablicy kolorów karty graficznej, bo lepszej regulacji nie ma. Niemal 100% laptopów ma bardzo wysoką temperaturę barwową, wszystko jest niebiesko-sine. Da się to zdjąć, choć nie bez bólu, bo szlag trafi płynność gradientów. Tym bardziej należy to zrobić, jeśli laptop jest używany do pokazywania przykładów klientom. Poważnemu kontrahentowi powinno się pokazać dobrej jakości wydruki, ale i tak często spotyka się piękne, lśniące 17" laptoki które służą jako część reprezentacji. Jeśli klientela ma wymagania przeciętnego Kowalskiego to będzie zachwycona.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Tez kiedys wojowałem tutaj o to ze laptopy jednak do zdjec sie nadaja
    Wypowiem sie na podstawie wlasnych doswiadczen

Mam laptopa podroznego (12cali) na ktory zgrywam zdjecia w trakcie wycieczki itp. Czasami cos obrobie, wysle komus czy umieszcze na forum. Laptop ma skalibrowany wyswietlacz Eye-One Display 2, profil wczytany do systemu jak i do przegladarki oraz Bibbla (raw konwerter). Wszystko cacy w zasadzie. Ostatnio wywolalem pare zdjec w fotolabie (lab udostepnial profil papieru wiec zdjecia trzeba bylo skonwertowac) i jedyna roznica jaka widze pomiedzy tym co na monitorze a odbitce to niedobór żółci na lapie, jest jej wiecej na odbitce ale jak ktos wczesniej wspominal, laptopy nawet skalibrowany maja za duzo niebieskiego i za mocno swiecą. Jesli o ekspozycje zdjecia z odbitki vs wyswietlacz to praktycznie to samo, oczywiscie papier jest mocniej nasycony ale to praktycznie zawsze tak wychodzi.

Zamowilem Eizo S1921 zeby go podlaczac zewnetrznie do innego laptopa w celu pracy przy zdjeciach. Tak ze bede mial porownanie do "nadajacego się" do pracy nad zdjeciami monitora w nadchodzacych kilku dniach.

Suma sumarów jest taka że jesli ktos zajmuje się zdjęciami bardzo bardzo hobbistycznie to laptop do obrobki "ujdzie" z wszelkimi jego wadami. Jesli dla oka różnica miedzy odbitka a ekranem nie drażni tak bardzo to mysle ze jest to rzecz wykonalna. Najbardziej nieznosne sa kąty widzenia laptopowych wyswietlaczy.

Jak wczesniej wspominano - jesli ktos zajmuje sie fotografia powaznie to bez dobrego monitora sie nie obejdzie.

Jeszcze jedna opcja - jesli ktos nie drukuje nic a zdecia trzyma na laptopie i pokazuje znajomym - monitor mozna sobie tez darowac
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał Awatar RUTRA007
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie laptop + monitor

Ja się poddałem. Mam fajny laptopik z 17 calową, dobrą jak na laptop matrycą (sony vaio), ale swoje zdjęcia zobaczyłem dopiero wówczas, gdy podpiąłem do niego monitor Eizo (bez szaleństwa - podstawowy model, 22 cali).
    17 calowy monitor miał mi zapewnić swobodę w obróbce fotek i przestrzeń, a teraz na biurku mam spory monitor i laptop z 17 calową matrycą, z której nie korzystam. Ale dopiero teraz jestem zadowolony.
    Rutra007

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

dlatego w zasadzie to nie wiem dla kogo sa robione laptopy z ekranem wiekszym jak 15 cali.....
    17 cali to okropna krowa, nie ma laptopa ktory mialby fajny wyswietlacz nadajacy sie do zdjec w 100%.

Ja do mojego laptopa podpialem w koncu Eizo S1921 i powiem szczeze ze porownujac zdjecia na tym monitorze (skalibrowanym) oraz na wyswietlaczu laptopa (rowniez skalibrowanym) to sa roznice owszem, ale mysle ze nie ma AŻ takiej tragedii. Wiadomo ze pracujac na monitorze zewnetrznym i laptopie mozna miec pewnosc ze zdjecia bede poprawne kolorystyczne (oczywiscie tez do jakiejs tam granicy) i jest komfort psychiczny
    Pracujac na wyswietlaczu laptopa bylo trochę loterii z kolorami, nawet po kalibracji.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Banan 82 a możesz zdradzić na jakim lapku pracujesz ? sam jestem przed wyborem lapka pod Eizo CG222 i nie wiem przez jakie złącze lepiej podłączyć czy to ma być HDMI ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Banan 82 a możesz zdradzić na jakim lapku pracujesz ? sam jestem przed wyborem lapka pod Eizo CG222 i nie wiem przez jakie złącze lepiej podłączyć czy to ma być HDMI ?
    hdmi to nie bardzo - bo chyba nie ma przejściówek HDMI > DVI (odwrotne owszem) - najlepiej DVI, ja póki nie złożę sobie "blaszaka" tylko do zdjęć robię na Asusie X71A na DUO T5800, 3Gb ramu na Viście i chodzi normalnie nawet na RAWach z 5d2, podpięte mam to na razie przez wejście analogowe do nec2190uxi - różnica w stosunku do LCD laptopa jest widoczna (używam monitora zew. od czwartku więc jeszcze się nie przyzwyczaiłem)..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    hdmi to nie bardzo - bo chyba nie ma przejściówek HDMI > DVI (odwrotne owszem) - najlepiej DVI, ja póki nie złożę sobie "blaszaka" tylko do zdjęć robię na Asusie X71A na DUO T5800, 3Gb ramu na Viście i chodzi normalnie nawet na RAWach z 5d2, podpięte mam to na razie przez wejście analogowe do nec2190uxi - różnica w stosunku do LCD laptopa jest widoczna (używam monitora zew. od czwartku więc jeszcze się nie przyzwyczaiłem)..
    W tym problem, że jeszcze nie spotkałem lapka ze złączem DVI :-| a przez VGA z tego co wiem to jest spora strata na jakości obrazu , a moje eizo niestety nie ma złącza VGA .

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przejściówka DVI-VGA jest dość tania. Za słabo szukasz tych lapków z DVI

Strona 38 z 147 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów