Strona 23 z 147 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Mam do Ciebie Januszu pytanie - co z laptopem i przypiętym do niego przyzwoitym panelem LCD (jakimś EIZO itp.)? Jak taka kombinacja się sprawdzi? czyli mam laptop do różnych celów ale do zdjęć podpinam ekraz zewnętrzny, czy wpływ karty graficznej będzie duży czy w zasadzie rodzaj karty będzie pomijalny jeśli tylko wymusimy wyświetlanie na monitorze barw w odpowiednim profilu?

Pozdrawiam
    Laptop z podpiętym zewnętrznym ekranem to normalny komputer więc taka kombinacja, o ile ten zewnętrzny jest OK, powinna być tak dobra jak dobry jest monitor.

Cytat Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz posta
    To ja jeszcze się podepnę do listy pytań do Janusza:
    Czy sprawdzałeś/widziałeś może, gramut MacBooka Pro z podświetleniem LED?

Nie sprawdzałem ale jak ktos podeśle profil to mogę pokazać

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zanim pytany odpowie, chciałbym zaznaczyć, że gamut nawet jeśli jest szeroki, nie wyczerpuje definicji dobrej klasy monitora. Ważniejsze niż zakres, jest zachowanie wewnątrz niego.

PS. MBP z diodami ciągnie mniej prądu. Ot i cała zaleta.
    Nic dodać.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-10-2008 o 22:25 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Zanim pytany odpowie, chciałbym zaznaczyć, że gamut nawet jeśli jest szeroki, nie wyczerpuje definicji dobrej klasy monitora. Ważniejsze niż zakres, jest zachowanie wewnątrz niego.

PS. MBP z diodami ciągnie mniej prądu. Ot i cała zaleta.
    Wiem Tom, mam Eizo i planuje kupić 24" tej firmy ale chce mieć też laptopa, na którego mógłbym patrzeć bez widocznego obrzydzenia na twarzy. Z moich obserwacji wynika, że tylko MB Pro jest w miarę ok i da się skalibrować i1D2.
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....że tylko MB Pro jest w miarę ok i da się skalibrować i1D2.

Oprofilować to się każdy da. Nawet niektóre dają się ustawić na 6500°K

Nie wiem - ale to ta sama technologia w sumie. Najlepiej by było mieć profil + to o czy pisze Tom01 czyli gamut to nie wszystko. Inna sprawa, że jeszcze nie widziałem notebooka z gamutem większym od połowy sRGB (wiem, że mało widziałem - kilkadziesiąt laptoków tylko). Toto jest często mniejsze niż gamut papieru z labu. O papierze z drukarek to już nawet nie ma co gadać bo te nowe to są porównywalne z gamutem matrycy w 5D

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wiem Tom, mam Eizo i planuje kupić 24" tej firmy ale chce mieć też laptopa, na którego mógłbym patrzeć bez widocznego obrzydzenia na twarzy. Z moich obserwacji wynika, że tylko MB Pro jest w miarę ok i da się skalibrować i1D2.
    Patrzeć można na każdy. Gorzej z obróbką. Testowałem bardzo wiele różnych notebooków do ok 10 tys włącznie. Nawet na najlepszych, jakakolwiek ingerencja w kolorystykę zdjęcia, to bardzo duże prawdopodobieństwo jego zepsucia. Ekran notebooka, niezależnie czy oprofilowany czy nie, zwyczajnie nie potrafi wyświetlić dużych wycinków widma. Niedowiarkom, proponuję spróbować przygotować zdjęcie z plaży, nad morzem śródziemnym, tak, aby wyglądało jak na folderach firm turystycznych. Jakie niespodzianki, notebook zafunduje na niebie i wodzie, to się w pale nie mieści.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...proponuję spróbować przygotować zdjęcie z plaży, nad morzem śródziemnym, tak, aby wyglądało jak na folderach firm turystycznych. Jakie niespodzianki, notebook zafunduje na niebie i wodzie, to się w pale nie mieści.
    Ja takich zdjęć gdzie niebieski jest głównym "tematem" (czyli morze i niebo) mam na pęczki. Niebieski i wszystko w kierunku magenta to horror - nijak się tego nie da przewidzieć.

W pełni się zgadzam z Panem Tomkiem - oglądać można, przewidywalnie obrabiać się nie da

Janusz,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ja takich zdjęć gdzie niebieski jest głównym "tematem" (czyli morze i niebo) mam na pęczki.
    He, he... wiem.

Dlatego dałem taki przykład. Lepiej się pisze przy tych samych spostrzeżeniach.

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

A wracając do IBM A31p tam siedzi matryca IPS, nie mam możliwości sprawdzić jaką przestrzeń kolorów oddaje ale na oko jest naprawdę nieźle, ktoś miał styczność z tym laptopem?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Rany, chyba jakiś ślepy jestem, ale nie mogę znaleźć. Wchodzę w "Zarządzanie kolorami" i co dalej? Mam Vistę.
    http://www.microsoft.com/prophoto/do...orcontrol.aspx - trzeba dociągnąć

Czyli jeśli zapowiadany HP ma gamut większy niż Adobe RGB, a przy tym miliard kolorów, to krótko mówiąc dobrze?
    Pytam w kontekście laptopa HP 8730w, która ma mieć też tego typu panel, tyle że 17''.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    A wracając do IBM A31p tam siedzi matryca IPS, nie mam możliwości sprawdzić jaką przestrzeń kolorów oddaje ale na oko jest naprawdę nieźle, ktoś miał styczność z tym laptopem?
    Jeśli masz XP to ściągnij powyższy programik, o którym wspominał Janusz, wgraj profil i pochwal się IPS-owym gamutem
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 15-10-2008 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    http://www.microsoft.com/prophoto/do...orcontrol.aspx - trzeba dociągnąć

Czyli jeśli zapowiadany HP ma gamut większy niż Adobe RGB, a przy tym miliard kolorów, to krótko mówiąc dobrze?
    Pytam w kontekście laptopa HP 8730w, która ma mieć też tego typu panel, tyle że 17''.

Krótko mówiąc to do AdobeRGB to dochodzą co lepsze Eizo - nie uwierzę dopóki nie zobaczę profilu zrobionego na tym cudzie.

Janusz,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Miałem kiedyś IBM'a, jeszcze oryginalnego, z IPS, jednak to było tak dawno, że nie pamiętam jego walorów. Na pewno miał ładne kąty w pionie. Podobne wyświetlacze były też w niektórych starszych egzemplarzach Dell Inspiron/Precision/XPS, przed serią 9400/E1705.

Strona 23 z 147 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów