Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor
Oprofilować to się każdy da. Nawet niektóre dają się ustawić na 6500°K
Nie wiem - ale to ta sama technologia w sumie. Najlepiej by było mieć profil + to o czy pisze Tom01 czyli gamut to nie wszystko. Inna sprawa, że jeszcze nie widziałem notebooka z gamutem większym od połowy sRGB (wiem, że mało widziałem - kilkadziesiąt laptoków tylko). Toto jest często mniejsze niż gamut papieru z labu. O papierze z drukarek to już nawet nie ma co gadać bo te nowe to są porównywalne z gamutem matrycy w 5D![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Patrzeć można na każdy. Gorzej z obróbką. Testowałem bardzo wiele różnych notebooków do ok 10 tys włącznie. Nawet na najlepszych, jakakolwiek ingerencja w kolorystykę zdjęcia, to bardzo duże prawdopodobieństwo jego zepsucia. Ekran notebooka, niezależnie czy oprofilowany czy nie, zwyczajnie nie potrafi wyświetlić dużych wycinków widma. Niedowiarkom, proponuję spróbować przygotować zdjęcie z plaży, nad morzem śródziemnym, tak, aby wyglądało jak na folderach firm turystycznych. Jakie niespodzianki, notebook zafunduje na niebie i wodzie, to się w pale nie mieści.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
W sumie racja, ale mój L795 już dawno przyzwyczaił mnie do jakości. A od kiedy postanowiłem kupić laptop do studia i plener, przeżyłem szok, bo do tej pory bylem oderwany od laptopowej rzeczywistości.
A powiedzcie Panowie, jak to jest z wyjściami DVI i HDMI w laptopach? Da się pracować na EIZO podłączonym do wyjścia cyfrowego w laptopie? Czy może jakość sygnału zależy od modelu i producenta?
Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor