Laptop z podpiętym zewnętrznym ekranem to normalny komputer więc taka kombinacja, o ile ten zewnętrzny jest OK, powinna być tak dobra jak dobry jest monitor.
Nie sprawdzałem ale jak ktos podeśle profil to mogę pokazać
Nic dodać.![]()
Laptop z podpiętym zewnętrznym ekranem to normalny komputer więc taka kombinacja, o ile ten zewnętrzny jest OK, powinna być tak dobra jak dobry jest monitor.
Nie sprawdzałem ale jak ktos podeśle profil to mogę pokazać
Nic dodać.![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-10-2008 o 22:25 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor
Oprofilować to się każdy da. Nawet niektóre dają się ustawić na 6500°K
Nie wiem - ale to ta sama technologia w sumie. Najlepiej by było mieć profil + to o czy pisze Tom01 czyli gamut to nie wszystko. Inna sprawa, że jeszcze nie widziałem notebooka z gamutem większym od połowy sRGB (wiem, że mało widziałem - kilkadziesiąt laptoków tylko). Toto jest często mniejsze niż gamut papieru z labu. O papierze z drukarek to już nawet nie ma co gadać bo te nowe to są porównywalne z gamutem matrycy w 5D![]()
Janusz,
Patrzeć można na każdy. Gorzej z obróbką. Testowałem bardzo wiele różnych notebooków do ok 10 tys włącznie. Nawet na najlepszych, jakakolwiek ingerencja w kolorystykę zdjęcia, to bardzo duże prawdopodobieństwo jego zepsucia. Ekran notebooka, niezależnie czy oprofilowany czy nie, zwyczajnie nie potrafi wyświetlić dużych wycinków widma. Niedowiarkom, proponuję spróbować przygotować zdjęcie z plaży, nad morzem śródziemnym, tak, aby wyglądało jak na folderach firm turystycznych. Jakie niespodzianki, notebook zafunduje na niebie i wodzie, to się w pale nie mieści.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Janusz,
A wracając do IBM A31p tam siedzi matryca IPS, nie mam możliwości sprawdzić jaką przestrzeń kolorów oddaje ale na oko jest naprawdę nieźle, ktoś miał styczność z tym laptopem?
http://www.microsoft.com/prophoto/do...orcontrol.aspx - trzeba dociągnąć
Czyli jeśli zapowiadany HP ma gamut większy niż Adobe RGB, a przy tym miliard kolorów, to krótko mówiąc dobrze?
Pytam w kontekście laptopa HP 8730w, która ma mieć też tego typu panel, tyle że 17''.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli masz XP to ściągnij powyższy programik, o którym wspominał Janusz, wgraj profil i pochwal się IPS-owym gamutem![]()
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 15-10-2008 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...