Czesc. Od 5 mies. uzywam Lenovo ThinkPad R61 (backup rawow, lightroom, szop)- Polecam zainteresowac sie ta seria R. Mimo ze na Viscie to wszystko bardzo fajnie dziala. Pozatym jakosc wykonania tego sprzetu jest rewelacyjna. Polecam wszystkim!
[5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]
narazie to im sklep padl wiec nie moge zobaczyc ale wedlug tego co pamietam kazdy macbook ma albo gma950 albo za miesiac jak przyleca z tajwanu x3100wystarczy ze do MacBooka za niecale 5 tys wstawia GeForce 8600 i DVD-RW
apple jakos nie jest skory dawac uzytkowniom tego czego chca wiec nie liczmy nawet na prawdziwa karte graficzna w macbooku nawet za 5k
Od 15 lat siedzę w dtp i zapewniam Cię, że ŻADEN grafik pracujący na Maku NIGDY nie pracował w Corelu (co prawda nigdy nie powinno się*mówić "nigdy", ale ja się z takim masochizmem nie spotkałem). Wersja makowa Corela to zawsze było jakieś nieporozumienie i ZAWSZE wygrywał Illustrator albo Freehand. Nawet nie wiem, czy Corel na Maca jest w ogóle rozwijany... Przypomnę, że Windowsy na Maku można odpalić od baardzo niedawna.
A skąd wziąłeś tą informację, że fotografowie na Makach obrabiają zdjęcia w Corelu, który jest programem do grafiki wektorowej (wersje Makowskie w zasadzie nigdy nie pozwalały na jakąkolwiek obróbkę zdjęć) - to też jest dla mnie tajemnica.
Teraz na Maku rządzi Apertura (czyli nie tylko Corel i Adobe) ALBO Lightroom i Photoshop - to jest niezbędnik do obróbki fotografii. Czasami ktoś korzysta z iPhoto. NIGDY Corel. On z resztą miał bardzo kiepskie notowania nawet wśród pecetowców - wieczne zwiechy, generował gigantyczne pliki, błędy w postscriptach itd...
To tak dla jasności
J
Tak apropo Maca jeszcze, MacBook Pro z Vistą jest wg. PCWorld najszybszym laptopem z tym systemem <lol>
http://www.pcworld.com/article/id,13...s/article.html
Co w jakiś sposób chyba przekłada się na stwierdzenie, że jednak są to troche inne laptopy niż wszystkie![]()
@westu
to sie tylko przedklada na fakt ze fajnie byc prezesem durnej gazety, gdzie 50% stron to jawna reklama a kolejne 50% to reklama niejawna a jak widac dalej znajduja sie ludzie ktorzy to kupuja.
Ludzie czy tu naprawdę trzeba tyle piany bić??!!
Człowiek zapytał jaki laptop do zdjęć. Z kontekstu wnioskuję, że nie jest profi i nie musu mieć super hiper wypas szybkiego kompa z matrycą wyświetlającą mega wierne kolory itd. Po co ten pęd w stronę naj naj naj... ile procent userów CB to ludzie sprzedający foty i tym zarabiający na chleb? Mały... reszta to amatorzy i chyba na to warto zwrócić uwagę. To tak jak na jakimś forum car-audio zapytasz co do auta włorzyć żeby radio grało czysto i można słuchać mp3. To zazwyczaj dostaje się przydługawe wykłady o sprzęcie za kilka tys zł. Mimo, że pytający nie ma słuchu absolutnego i nie będzie słuchał symfonii w aucie. Tu jest podobnie. Ludzie patrzmy czasem zwyczajnie na sprawę cena / jakość.
70 % tego topika nie ma sensu i nawet o krok nie pomogła w wyborze laptopa... a miałem nadzieję, że sam coś się dowiem bo też mnie to interesuje.
A jak chcecie przerzucać się parametrami itd to idźcie sobie na priw, bo naprawdę piaskownica się robi...
podpis...
Co do laptopów to IMO pierwsze miejsce IBM seria T, następnie Delle wszelkiego rodzaju, potem HP. Mówię to z własnego doświadczenia. Polecam Laptopy HP NX 7400/7300. Sa dość tanie matryce OK wszystko ładnie chodzi i obudowy dużo lepsze od Acera/Asusa.
Uzywam Dell'a latitude D620, procesor intel core2duo @1.66GHZ, 2GB ram
Lightroom dziala bardzo dobrze. Obudowa dosc podatna na zarysowania.
Ogolne wrazenia pozytywne![]()
Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
- Speedlight 430ex II