Witam.
W zasadzie tematem wczesniej sie nie interesowalem bo pracuje nad fotkami na desktopie. Jednak niedawno przeprowadzilem sie do domu gdzie komputer powedrowal na gore a duzo czasu spedzam na patio jak dzieciaki lataja sobie w ogrodzie. Dodam jeszcze ze od pon do pt pracuje w firmie wiec fotki obrabiam tylko wieczorami.
Ostatnio jakos mi sie troche slubow nazbieralo i wyszlo na to ze od 6 tygodni siedze kazdego wieczoru na pietrze przed desktopem (I5 2550k. z dwoma ssdkami itd)
Jedynie do selekcji uzywam laptopa zony bo wtedy moge sobie z nia usiasc przed telewizorem.
Jako ze znow szykuje mi sie 5 slubow w przyszlym miesiacu padl pomysl zeby zamienic desktopa na ultrabooka. Dodatkowo czasami wyjezdzam na weekend do rodziny albo jak jade na wakacje mogl bym go miec ze soba i pracowac.
Jako ze posiadam Dell'a U2711 ktorego napewno sobie zostawie potrzebowal bym ultrabooka z mini dataportem. Czyli pozostaly tylko delle i lenovo.
Wybor padl na Dell'a XPS13 z matryca IPS 1080p.
I5- 3337u 8gb ramu ssd 256gb
Zanim jednak klikne "kup" chcialem zapytac czy ktos mial jakies doswiadczenie z tym ultrabookiem i jak sie na tym pracuje w Lightroomie? Pewnie i tak 50% czasu bedzie podpiety do U2711 ale bede mial mozliwosc popracowac troche w pracy na przerwie i po pracy na patio albo poprostu na kanapie w salonie.
Caly czas gdzies tam mam obawy ze to bedzie zamulac itp ale chyba nie powinno? Coprawda procesor to mniej niz polowa mocy mojego desktopowego procka ale wczesniej pracowalem na nowym celeronie i core2duo i dawalo rade.
Prosze o porade.
Dodatkowo dodam od razu ze nie chce macka ze wzgledu na inny system plikow itp.
Pozdrawiam