Strona 132 z 147 PierwszyPierwszy ... 3282122130131132133134142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 311 do 1 320 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć..

Widzę, że dyskusja znowu odchodzi od argumentów rzeczowych w kierunku “apple kosztuje porównywalnie co mocniejszy sony, dell, lenovo, ale ma lepszy ekran”. Zatem policzmy. Za przykład wezmę - a co! - własnego ThinkPada T530. Gdybym kupił go za 6600 zł (cena ze strony jednego z droższych sprzedawców tych komputerów w PL, ja sam zapłaciłem mniej), otrzymam następującą konfigurację:

- ekran Full HD 1920x1080 pikseli, matowy, z wysokiej jakości panelem TN z podświetleniem RGB LED (zalety już opisałem: gamut Adobe RGB, duże kąty widzenia, etc); ekran nominalnie nie jest skalibrowany, ale zrobienie profilu nie jest problemem; co istotne system ten utrzymuje krzywe kalibracyjne po uśpieniu, hibernacji, przełączaniu między kartami graficznymi, etc - nie ma więc problemu jaki może pojawić się na innych pecetowych laptopach, gdzie w takich sytuacjach może być konieczne ponowne ładowanie krzywych dodatkowym programem

- procesor czterordzeniowy i7-3720QM o nominalnej częstotliwości 2,6 GHz

- 8 GB pamięci RAM

- dysk talerzowy 500 GB

- nagrywarkę DVD, którą w razie potrzeby można zastąpić opcjonalną kieszenią na drugi dysk twardy

- kartę graficzną Intel HD4000 + Nvidia NVS5400 z własną pamięcią 1GB, działającą w bardzo sprytnym systemie Optimus, automatycznie przełączającym na kartę dodatkową, kiedy potrzebna jest dodatkowa wydajność

- 9-cio ogniwową baterię, która spokojnie zapewnia 6-7 godzin pracy i którą można zamienić na inną baterię, kiedy jest to potrzebne

- czytnik MS/SD, Bluetooth, Wifi, gigabitowy Ethernet, gniazdo stacji dokującej, wyjście VGA i DisplayPort, złącza USB 3.0, ESATA, możliwość dołożenia modemu 3G dla bezprzewodowego internetu wszędzie, etc

- chip szyfrujący dane, identyfikację na podstawie linii papilarnych, zabezpieczenia przeciwkradzieżowe i całą tę resztę biznesowej programowej infrastruktury Lenovo, z której korzystać nie trzeba, ale miło że jest

- 3 lata gwarancji bez żadnych dopłat.

Cała konfiguracja jest wystarczająco wydajna żeby zastąpić komputer stacjonarny do pracy w PS, LR, do oglądania multimediów i do grania (testowane Diablo 3 i Dishonored, nie mam niestety zajawki na najnowsze dopieszczone graficznie FPP-y, żeby powiedzieć jak one tu działają).

Teraz zabieramy kwotę 6600 zł do sklepu Apple. Co możemy za to kupić? Na stronie polskiego Apple najtańsza retina to wydatek 10199 zł (czyli “jedynie” 40% więcej od opisanego T530), za co otrzymamy ekran o podwyższonej gęstości pikseli typu IPS z gamutem sRGB, procesor czterordzeniowy i7 o prędkości 2,3 GHz, 8 GB RAM-u, 256 GB pamięci flash, bez wbudowanego napędu DVD, grafikę Intel HD 4000 z Nvidią GT650M i prawdopodobnie również Optimusem, czytnik kart SD, baterię zapewniającą do 7 godzin pracy i zaledwie rok gwarancji. Patrzymy więc niżej. Za 7000 zł bez złotówki jest 13-calowy MBP z ekranem o normalnej rozdzielczości sRGB (czyli bez retiny), procesorem dwurdzeniowym 2,9 GHz, 8 GB RAM-u, dyskiem talerzowym 750 GB, grafiką Intel+Nvidia i resztą konfiguracji zbliżoną do retiny.

Mogę jeszcze przytoczyć jak się ma najdroższy ThinkPad W530 do MBP 15 z retiną za 15 tysięcy złotych oba, ale może już tego oszczędzę - krótko powiem, że sprzętowo ten Lenovo jest o margines lepszy chyba na każdym polu.

Zatem ponawiam pytanie: w jaki sposób Apple na poziomie ceny i rzeczywistej funkcjonalności jest lepszy od pecetów? Dyskutować o wyglądzie komputera i systemie operacyjnym nie ma sensu, bo to jest poziom indywidualnych preferencji, nie całkiem porównywalnych.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

strideer - dzieki za porownanie, niestety nie wziales rownych sobie konfiguracji.

To sa rozwazania czysto teoretycznie, z ciekawosci, z dociekłosci. Ponizej wklejam dwa screenshoty z Apple store i Lenovo store, oba w UK. Ceny od dystrybutorow moga sie oczywiscie roznic. Apple u dystrybutora wiele z ceny nie spusci, u Lenovo mozliwe ze troszke wiecej zaoszczedzic mozna.

Porownajcie sobie wyniki konfiguracji w obu przypadkach zblizonej do siebie na ile sie dalo, thinkpad nie oferuje dysku 512GB Ssd niestety.

Mysle ze wyniki sa zaskakujaco podobne, ujmujac dysk thinkpadowi, powiedzialby ze identyczne.

Retina nie posiada napedu optycznego, co moze byc minusem dla tych ktorzy go potrzebuja.

Zewnetrzny naped kosztuje okolo 60 funtow applowski, a innej formy okolo 30 funtow.

Prosze mnie nie brac za trola, chcialem po prostu troche obalic mit ze "tylko" macbooki sa piekielnie drogie. Oceńcie sami

Ostatnio edytowane przez banan82 ; 06-02-2013 o 20:39
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    strideer - super porownanie

To sa rozwazania czysto teoretycznie, z ciekawosci, z dociekłosci. Ponizej wklejam dwa screenshoty z Apple store i Lenovo store, oba w UK. Ceny od dystrybutorow moga sie oczywiscie roznic. Apple u dystrybutora wiele z ceny nie spusci, u Lenovo mozliwe ze troszke wiecej zaoszczedzic mozna.

Porownajcie sobie wyniki konfiguracji w obu przypadkach zblizonej do siebie na ile sie dalo, thinkpad nie oferuje dysku 512GB Ssd niestety. Mysle ze wyniki sa zaskakujaco podobne, ujmujac dysk thinkpadowi, powiedzialby ze identyczne. Retina nie posiada napedu optycznego, co moze byc minusem dla tych ktorzy go potrzebuja. Zewnetrzny naped kosztuje okolo 60 funtow applowski, a innej formy okolo 30 funtow.
    Nie wiem, dlaczego w tej dyskusji tak bardzo uczepiłeś się serii ThinkPad W530. Te komputery są przenośnymi stacjami graficznymi, nie mającymi swoich funkcjonalnych odpowiedników w ofercie mobilnej Apple, które charakteryzują się kilkoma zasadniczymi różnicami względem serii ThinkPad T530, z których dwie najważniejsze to obecność podbijającej sporo cenę profesjonalnej karty graficznej z rodziny Nvidia Quadro z 2 GB pamięci (czyli wspierającej różne zaawansowane aplikacje projektowe) oraz możliwość zainstalowania do 32 GB pamięci RAM (tej opcji chyba nie ma żaden inny laptop jakiejkolwiek firmy - ale nie piszę tego z przekonaniem, bo nie znam oczywiście każdego komputera przenośnego każdego producenta). Dodatkowo w W530 może się znaleźć wbudowany kolorymetr do automatycznej kalibracji ekranu - tego Apple również nie ma. Odpowiednikiem funkcjonalnym MBP 15 z retiną czy bez jest ThinkPad T530 z ekranem Full HD i w tej grupie jest sens porównywać ceny komputerów i to z czego są zbudowane.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Mysle ze jest to godny konkurent do porównania. Jak na thinkpada przystalo ma niesamowite mozliwosci rozbudowy, dwa dyski, a nawet 3 jak sie zrezygnuje z CD romu mozna do niego wlozyc, 32GB to tez niezly wynik, ktorego nie ma nigdzie.

Zestawilem te dwa komputery zeby zobrazowac ze cenowo laptopy z najwyzszej polki ktore beda sie nadawaly do fotografii, praktycznie sie nie roznia
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Bajka o konieczności instalowania setek czy tysięcy programów antywirusowych, jak ktoś tu wcześniej napisał, żeby bezpiecznie pracować to kolejny nadmuchany mit.
    Wystarczy postawić NOD-a i sprawa jest z głowy.
    No właśnie, czyli jednak polecasz mieć AV na Windows, prawda?
    Nikt nie proponował tysiąca jednocześnie, a już na pewno nie ja.
    Między tysiące a 0 jest jeszcze 1

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Mysle ze jest to godny konkurent do porównania. Jak na thinkpada przystalo ma niesamowite mozliwosci rozbudowy, dwa dyski, a nawet 3 jak sie zrezygnuje z CD romu mozna do niego wlozyc, 32GB to tez niezly wynik, ktorego nie ma nigdzie.

Zestawilem te dwa komputery zeby zobrazowac ze cenowo laptopy z najwyzszej polki ktore beda sie nadawaly do fotografii, praktycznie sie nie roznia
    Włożysz dwa dyski, jeśli chodzi o ścisłość. Cenowo różnica jest: po pierwsze ten W530 jest jednak tańszy, po drugie ma 3 lata gwarancji, za co w Apple dodatkowo płacisz (czyli jest jeszcze tańszy), po trzecie ma wbudowany kolorymetr (czyli jest nawet jeszcze bardziej tani), a do tego ma większe opcje rozbudowy. Czyli podsumowując - jest tańszy, wydajniejszy (choćby ze względu na profesjonalną grafikę), z większym gamutem i bardziej konfigurowalny. No dobra, można porównywać, rozdanie wygrywa Lenovo.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    rozdanie wygrywa Lenovo.
    ... które wygląda jak laptop za 2000 zł. Pozdrawiam

1.5 roku temu też byłem takim hejterem apple postawiłem vabank na MBP, dzisiaj ilość urządzeń z logiem jabłka jest ogromna u mmie w domu.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez qwert Zobacz posta

1.5 roku temu też byłem takim hejterem apple postawiłem vabank na MBP, dzisiaj ilość urządzeń z logiem jabłka jest ogromna u mmie w domu.
    Był taki fajny artykuł o tym, jak przez 20 lat IBM, a później Lenovo, stworzyło markę ThinkPad i dlaczego tak. Pouczająca lektura. Na szczęście nie wszyscy mają problem z klasycznym wyglądem tych komputerów i nie muszą budować ego otaczając się jabłkiem w domu :-)

Dla mnie osobiscie thinkpady sa najlepiej wygladajacymi lapkami, a zwlaszcza seria x i co z tego wynika? Moim zdaniem mac userzy kieruja sie bardziej wygladem niz funkcjonalnoscia (nie wszyscy, zeby byla jasnosc). Ostatnio czytalem bodajze na fotoblogii test nowego mini, do ktorego redaktor wlozyl ssd samsunga a nie innej firmy bo jest... ladny (nie musze chyba dodawac, ze chodzi o dysk wewnetrzny!)
    o tutaj: Mac mini 2012 kontra 2011 w studiu fotografa [test] Ť Fotoblogia.pl
    R8, 35, 50, 85

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Jakby to było na prawde istotne
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 132 z 147 PierwszyPierwszy ... 3282122130131132133134142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów