Lubię stacje domowe ponieważ prócz zdjęć mogę sobie pograć w dobre gry, potworzyć jakieś filmiki itp. Laptop traktuję jako drugi komputer a nie pierwszy i jedyny![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Mam nadzieję, że swoim postem choć trochę trafiam w tematykę tematu :-)
Otóż potrzebuję przenośnego i w miarę przyzwoitego komputera. Nie musi to być laptop gdyż jego dobrodziejstwa (matryca, bateria, wbudowana klawiatura) nie będą mi w ogóle potrzebne. Potrzebuję po prostu przenosić samą jednostkę centralną. Ważne aby współpracowało toto z nec pa271, który za niedługo zagości na biurku (chodzi o rozdzielczość).
Ciekawym rozwiązaniem wydaje się mac mini (wersja serwer, i7, 4-8gb ram, 2x 500gb 7200). Można takie cudeńko mieć za 3,5k. Czy ktoś miał doświadczenie przy obróbce na tym lub podobnym macu rawów z 5dII w ps cs5?
Ewentualnie coś z pecetowego świata (równie małego i mobilnego) bo do maca musiałbym zakupić licencje na ps...
Ztcp to kiedyś były cross-grade; licencje, podczas zamiany pc<->jabłko.
Aktualnie mam "na tapecie" trzy platformy AMD Brazos i imho nic więcej nie potrzeba każdemu... kto nie zarabia "na foto", z jednym zastrzeżeniem: w ogóle mnie nie interesuje granie czy to na kompie czy na konsolach.
Przykładowe bebechy:
Asrock E350M1 (w wersji z lub bez USB3),
KVR1333D3N9/4G x 2
M4 Crucial 64GB
napęd slim wg uznania
Picopsu 12V 80W + zasilacz 12V/7A
własnego projektu i wykonania obudowa (utknąłem w fazie projektu)
bezprzewodowe: klawiatura i mysz/trackball wg uznania; szyfrowane jeśli planujesz używać PIN.
Superspeed Ramdisk Plus
Windows 7/64b
tryb pracy kontrolera do ktorego jest podłączony SSD: AHCI
Co to może?
WEI: 3.8
Bezproblemowe odtwarzanie 1080p z YT, GH2, BR (np. Metallica, Big-4, Neil Young) z poziomu PowerDVD10
Czas startu systemu: pomijalny
Pobór prądu (paczka): pomijalny
Hałas: jaki hałas
Czas kopiowania poprzez USB3 (Nec) na WDC Passport 1TB: do 90 MB/s
Bezproblemowa praca na rawach z A-77 w PSE10 (ramdisk power)
Bezproblemowe przeglądanie stron z poziomu nawet IE9/64
Wspomnieć należy jeszcze o dźwięku DTS, mnie to nie kręci, ale to ponoć mocna strona tej platformy.
Różne są wersje płyt: również z rurkami zamiast wiatraczków, z wi-fi i BT, również z Firewire.
Na tą chwilę polecam (mistrz kategorii econo) tego Asrock'a, zapłaciłem za to ztcp 362 zł.
BTW. Mam dostęp do i5 i w codziennym amatorskim użytkowaniu nie widzę różnicy.
the silence is deafening
Może... ZOTAC???
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Wtrącę się tutaj trochę ale mam pytanie. Pomijając wielkość matrycy jest jakiś rodzaj który warto wybrać do laptopa?? Zwykły LCD czy tam LED i te inne bajery?? Z tego co słyszałem, to najlepszą matryce maja Apple. Ale może się mylę?? Co polecacie w tej kwestii?