Strona 98 z 147 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

strideer
    Po 1) Kto kupuje laptopa do zdjęć o przekątnej 13" - ja miałem na myśli min. 15" i więcej, kolega zapytał się o samsunga o przekątnej 17,3".
    Może nie wiem, ale ciekawy jestem czy w ogóle jest taki laptop 13" o rozdzielczości full HD...
    Po 2) Oczywiście, że nie każdy laptop ma zintegrowaną kartę graficzną na płycie, ale jest sporo laptopów, które mają wymienną kartę graficzną - jest ona połączona z płytą rozczepialnym złączem. Nie pamiętam jak takie złącze się nazywa, a nie chce mi się teraz szukać.

Nie wiem dokładnie jak jest w najnowszych konstrukcjach, ale jest generalnie zależność między matrycą, a kartą graficzną - jeśli jest dobra matryca to jest niezintegrowana - czyli dedykowana karta graficzna, oczywiście nie jest to reguła.

Jeśli w grę wchodzą laptopy używane to do 2 tys. jest spory wybór.
    Sam kiedyś kupiłem używanego Della Vostro (mam go na razie do dzisiaj) z matrycą o max. rozdzielczości chyba 1680x1050 WSXGA+, nie pamiętam dokładnie, a nie mam go przy sobie, procesor C2D 2,2GHz, 4 GB ramu i "wyjmowana" grafika Geforce 8600GT (wiem bo go rozbierałem).
    Matryca jest błyszcząca i wyświetla super kolorki, super - mam na myśli zbliżone do rzeczywistych, oddaje ładnie szczegóły, co jest ważne przy powiększeniach.
    Ładując do LR 500-700 rawów nawet nieźle sobie radzi, choć obrabiam na nim jak muszę bo jednak nowy stacjonarny z i5, 16GB ramu i 22" NEC wygrywają
    Ostatnio edytowane przez Pedro44 ; 21-09-2011 o 00:06
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pedro44 Zobacz posta
    Po 1) Kto kupuje laptopa do zdjęć o przekątnej 13" - ja miałem na myśli min. 15" i więcej, kolega zapytał się o samsunga o przekątnej 17,3".
    Może nie wiem, ale ciekawy jestem czy w ogóle jest taki laptop 13" o rozdzielczości full HD...
    Jakbym tylko miał infty kasy, to bym nabył : http://www.youtube.com/watch?v=ZbpyYpdNodk

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Po pierwsze: wysoka rozdzielczość wyświetlacza nie jest najważniejsza. Mały ekran np. 13" plus rozdzielczość Full HD 1920 na 1080 oznacza bardzo małe piksele i w konsekwencji szybsze przemęczenie wzroku.
    Formalnie, im mniejszy piksel tym lepiej. Przykładowo w ajfonie czwartym jest rozdzielczość taka, że piksela nie widać nawet po lupą. Wszystko jest super ostre, wyraźne. Ale jest sekret: Wszystko zależy od interfejsu graficznego systemu operacyjnego.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi! Pedro44 używek wolałbym nie brać pod uwagę bo mam złe doświadczenia z przeszłości, kiedyś kupiłem Della i zdechł po pół roku Ten komp którego zasugerowałem wyświetla bardzo przyjemne dla oka kolory, nasycenie jest super i ostrość też. Posiada dwie karty graficzne, jedna zintegrowana a druga to gforce 315. W momencie kiedy przegląda się np neta komp korzysta ze zintegrowanej a kiedy wykonuje skomplikowane obliczenia przełącza na drugą. Bardzo sprytne rozwiązanie w celu dobrego zarządzania energią. Strideer Wiem, wiem że te matryce nie nadają się do profesjonalnej pracy ale jestem amatorem i nie korzystam z usług poligraficznych więc wiesz jak jest, po ewentualnej kalibracji będzie ok.
    Stacjonarnego kompa nie chcę i z doświadczenia wiem, że matryca 15 cali do pracy lightroom to za mało, za mały obszar roboczy.
    Ciekawe jak z wydajnością proponowanego kompa. Interesuje mnie jak się mają obecne procki i3,i5 do wcześniejszych pentium 4. Jak się ma np i5 2x2ghz do pentium 4 2x2ghz?

Coś już napisał

Domyślnie

wtrąca równiez swój wątek do tematu. co myślicie o tym:
    http://allegro.pl/dell-inspiron-q17r...821173935.html
    jak za taką cene to się chyba opłaca? (docelowo do tego stacja dokująca+eizo)

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Jaki jest sens laptopów 17' ? Bo dla mnie laptop = mobilność a przy 17' to chyba tylko przy użyciu samochodu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

DTR = Desk Top Replacement :-) Dla ludzi, którzy przemieszczają się rzadziej a chcą mieć mocny sprzęt ze sobą.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

17"? Co to jest 17"? Są laptopy z ekranami 20" i więcej.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał

Domyślnie

@janusz Body juz wszystko powiedział na temat wielkości matrycy, więc nie rozmawiajmy już nha ten temat
    tak, więc co myslicie o nim :>?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    17"? Co to jest 17"? Są laptopy z ekranami 20" i więcej.
    heheh z laptopem 20" przy boku czułbym się prawie tak samo jak z teczką na rysunki 50/70

Strona 98 z 147 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów