strideer
Po 1) Kto kupuje laptopa do zdjęć o przekątnej 13" - ja miałem na myśli min. 15" i więcej, kolega zapytał się o samsunga o przekątnej 17,3".
Może nie wiem, ale ciekawy jestem czy w ogóle jest taki laptop 13" o rozdzielczości full HD...
Po 2) Oczywiście, że nie każdy laptop ma zintegrowaną kartę graficzną na płycie, ale jest sporo laptopów, które mają wymienną kartę graficzną - jest ona połączona z płytą rozczepialnym złączem. Nie pamiętam jak takie złącze się nazywa, a nie chce mi się teraz szukać.
Nie wiem dokładnie jak jest w najnowszych konstrukcjach, ale jest generalnie zależność między matrycą, a kartą graficzną - jeśli jest dobra matryca to jest niezintegrowana - czyli dedykowana karta graficzna, oczywiście nie jest to reguła.
Jeśli w grę wchodzą laptopy używane to do 2 tys. jest spory wybór.
Sam kiedyś kupiłem używanego Della Vostro (mam go na razie do dzisiaj) z matrycą o max. rozdzielczości chyba 1680x1050 WSXGA+, nie pamiętam dokładnie, a nie mam go przy sobie, procesor C2D 2,2GHz, 4 GB ramu i "wyjmowana" grafika Geforce 8600GT (wiem bo go rozbierałem).
Matryca jest błyszcząca i wyświetla super kolorki, super - mam na myśli zbliżone do rzeczywistych, oddaje ładnie szczegóły, co jest ważne przy powiększeniach.
Ładując do LR 500-700 rawów nawet nieźle sobie radzi, choć obrabiam na nim jak muszę bo jednak nowy stacjonarny z i5, 16GB ramu i 22" NEC wygrywają![]()