Pytanie do tych co używają, myślę kupić nowe MBP 13" z i7/8GB ramu. Trochę mnie jednak rozdziałka załamuje (1280x800), bo aktuanie mam 1400x1050. Co prawda na codzień używam LCD 24" więc nie ma problemu, ale czasami gdzieś przydaloby sie odpalic tego Lightrooma.
I stad pytanie, czy Lightroom w takiej rozdziałce na 13 calach jest w miare OK do pracy?
Wrzuć tą tapetkę:
http://www.iv.pl/images/23778396203853182995.jpg
na pulpit i zmniejsz okno Lightrooma do wielkości szarego okna - mniej więcej będziesz wiedział jak się pracuje na takiej rozdziałce.
Roger | Ślubnie i nieślubnie
Hmm niegłupie. Ciekawe jeszcze jak plamka wychodzi. Wie ktoś może?
Jest okej, co prawda wymaga troszkę przyzwyczajenia, ale daje radę. Pamiętaj, że masz opcję full-screen (z możliwością wysunięcia górnej belki, tak jak schowanego dock'a) i ukrywania poszczególnych modułów.
Mam poprzedni model i sobie chwalę, nie znalazłem żadnych wad, poza stadem kretyńskich snow-leopardowych śmieci, które wyłączyłem od razu po wyjęciu z pudła.
Oczywiście nie mówimy tu o dokładnym odwzorowaniu jasności czy koloru, ale zrobić się da. Często używam go w pracy i obrabiam na kolanie gdzie popadnie i nadaje się do tego zacnie. Dla mnie bardzo ważnym aspektem jest jeszcze bateria - cały dzień bez ładowarki to tak na spokojnie, 3-4 godziny dłubania bez przerwy w LR i CS4 na dwóch ekranach z włączonym BT i wifi wytrzymuje bez problemu, przy bardziej oszczędnym używaniu 6-7 godzin w LR to standard.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS, nieco mnie irytuje fakt, że nie zmienili rozdzielczości w nowszych 13" - miałbym konkretny powód do zmiany komputera na nowszy.
Przerobiłem już jabłkowe 13", 15" 17" w różnych wersjach i MZ 13" jest najbardziej opłacalna. 17" jest ideałem, jak się często jeździ na jakieś zadupia focić i zastępuje na dłuższy czas desktopa. 15" to MZ strata czasu - ani duże, ani wygodne do noszenia...
Ostatnio edytowane przez _igi ; 04-03-2011 o 02:08 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Przymierzam się do zmiany mojego wysłużonego już laptopa i szukam czegoś co nada się do obróbki zdjęć - wywoływanie RAWów w Camera Raw plus PS CS5. Słyszałem wiele opinii, że laptop średnio się do tego nadaje i lepiej to robić na zewnętrznym monitorze (skalibrowanym oczywiście) ale mi zależy na laptopie pomimo tego, że i tak będę go używał tylko w domu i w większości czasu pewnie podpiętego do prądu. Czy mógłbym Was prosić o opinie na temat tego sprzętu? Z góry wielkie dzięki.
http://www.saveonlaptops.co.uk/Acer_...G_1010430.html
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
Musisz sobie zdawac sprawe o tym ze siedzi tam procesor i5 a to nie jest TOPowe rozwiazanie. 4GB RAMu do grafiki to taka wartosc minimalna pozwalajaca na komfortowa obrobke.
Dla mnie osobiscie takze kazdy laptop bez 2 dyskow (w tym 1dnego SSD) jest jakby mulem - niby ok ale jak przychodzi co do czego to nie widac postepow na ekranie a dioda "HDD" praktycznie swieci caly czas
Nie wiem jaki masz budzet ale poszukal bym czegos co ma dodatkowo i7, RAM rozszerzalny do conajmniej 8GB i ew 2x HDD.
dwu rdzeniowe i7 jakie ladujaa do laptopow za to to tak toowy procesor ze hohoh. prawie to samo co i5 wiec juz nie przesadzajmy
Pamiętajmy ponadto że CPU nie jest wąskim gardłem. Lepiej skupić się na dysku i pamięci.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl