Strona 142 z 147 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 411 do 1 420 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć..

A ma ktoś doświadczenie ? Chodzi mi np o to czy można dvd w laptopie zastąpić dyskiem ssd ? ostatnio rozkecałem swojego acerka i w sumie to jedna śrubka trzyma tylko cały napęd który jest wpięty w jedną kostkę . Mój największy problem własnie z pracą ze zdjęciami na lapie polega na baaaaaaaardzo długim zapisie zdjęc przekonwertowanych z raw do jpg w cr.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    A ma ktoś doświadczenie ? Chodzi mi np o to czy można dvd w laptopie zastąpić dyskiem ssd ? ostatnio rozkecałem swojego acerka i w sumie to jedna śrubka trzyma tylko cały napęd który jest wpięty w jedną kostkę . Mój największy problem własnie z pracą ze zdjęciami na lapie polega na baaaaaaaardzo długim zapisie zdjęc przekonwertowanych z raw do jpg w cr.
    Z tego co przekazał znajomy trzeba kupić np. na allegro kieszeń do zamocowania ssd w miejscu dvd. System, programy i ew. katalog roboczy byłby wtedy na tym dysku a reszta plików na normalnym napędzie. Na pewno wydajność trochę wzrośnie a te dyski są tez coraz tańsze.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 13-09-2013 o 21:08
    Miłego dnia
    moja www

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    obawiam się, że długi czas zapisu nie wynika z dysku a z procesora. Sam dysk mógłby przyspieszyć, ale mogą być jeszcze inne ograniczenia.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

c2c t6600 procesor dość leciwy to fakt. 100 zdjęć mieli do jpg jakieś 30 minut albo i dłużej ;/ W rumie ramu też jest tylko 3 GB. Ogólnie przy obróbce kuleje tez ale znośnie najgorzej denerwuje mnie ten długi czas zapisu.

--- Kolejny post ---

c2c t6600 procesor dość leciwy to fakt. 100 zdjęć mieli do jpg jakieś 30 minut albo i dłużej ;/ W rumie ramu też jest tylko 3 GB. Ogólnie przy obróbce kuleje tez ale znośnie najgorzej denerwuje mnie ten długi czas zapisu.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Miasto
    Piaseczno

Witam Was serdecznie!
    Jak większość osób w tym wątku, poszukuję laptopa do obróbki zdjęć. Oprócz planuję na nim pracę w programach typu Autocad. Obróbka zdjęć głównie na wyjazdach (rajdy/mecze), w domu na komputerze stacjonarnym lub podpinając zewnętrzny monitor. Praca w Autocadzie głównie na uczelni. Wstępnie rozważam zakup Lenovo e531 (i5-3230M, 16 GB RAM, nVidia 740M, 500 GB SATA 7200 obr.). Zastanawia mnie jednak jakość matrycy (15,6'', FullHD 1920x1080, matowa). Wg testów zakres wyświetlanych kolorów jest dość przeciętny, jednakże testowane są wersje gorszą rozdzielczością. Czy ktoś z Was ma do czynienia ze sprzętem w wersji FullHD? Jak to jest - czy zakres barwy zmienia się wraz ze wzrostem rozdzielczości?

Jeśli nie wybrany Lenovo, to co innego? Zależy mi na sprzęcie maksymalnie do 15.6", jestem w stanie przeznaczyć na zakup do 4000 zł.
    Pozdrawiam,
    D.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

W miarę dobrze wydaje się świecić matryca notebooka HP ProBook 6570b w wersji z ekranem HD+ choć sugeruję się tylko informacjami zamieszczonymi w sieci. Nic jednak nie zastąpi osobistej wizyty w sklepie/salonie i zapoznania się z jakością matrycy bo to ona wg mnie jest jednym z najistotniejszych elementów. RAM i dysk twardy można zmodyfikować. Z procesorem czy grafiką byłoby ciężko ale matryca to podstawa przy zabawie z fotografią na komputerze przenośnym. Podsumowując, ciężko będzie z dobrym odwzorowaniem barw i kątami widzenia w sprzęcie mobilnym i w kwocie do 4000,00 pln.

Recenzja HP ProBook 6570b - Notebookcheck.pl

Pomyślałem również o notebooku DELL Precision jednak 4000,00 pln okazuje się być kwotą niewystarczającą.
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 31-10-2013 o 15:01

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez digital.photography Zobacz posta
    Pomyślałem również o notebooku DELL Precision jednak 4000,00 pln okazuje się być kwotą niewystarczającą.
    Dobrze pomyślałeś ale 4000 to nawet za używkę maławo .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dobrze pomyślałeś ale 4000 to nawet za używkę maławo .
    Zgadza się, co najwyżej jakiś "refurbished"

Bywalec Awatar fhumargo
    Miasto
    Łódź

Powiem tak
    Żaden nawet nalepszy laptop nie zastąpi typowego monitora.
    Według mojej oceny najlepiej nadaje się sprzęt apple jeśli chodzi o matrycę.
    NIe żebym sugerował bo tez go nie posiadam ale mają znajomi i porównanie z moim lapkiem wypada blado dla mojego lampka.
    Ja mam następującą konfigurację i dla mnie jest to optymalne rozwiązanie
    dell latitude 14 cali, stacja dokująca posiadająca 2 wyjścia monitorowe oraz pełne wyposazenie gniazd jak w stacjonalnym PC do tego klawiatura i mysz
    podpięte dwa monitory 24 cale jeden eizo drugi dell
    laptopa używam jak przenosny sprzet do pracy, przychodzę do domu wpinam w stacje dokującą w ciągu 1 sekundy i mam dobry obraz na 2 monitorach
    i to mi wystarcza
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez fhumargo Zobacz posta
    Żaden nawet nalepszy laptop nie zastąpi typowego monitora.
    Zakładamy, że każdy z nas, włącznie z autorem wątku, doskonale jest tego świadom. Kolega decznik chciałby zainwestować jednak w notebook więc rozwiązaniem jego problemu byłby najlepszy kompromis pomiędzy jakością matrycy, a mobilnością co zapewnia ów laptop. Całkiem dobry monitor NEC można kupić w cenie ok. 2500,00 zł, pozostałe 1500,00 zł z sumy 4000,00 może nie wystarczyć na zakup sensownego komputera przenośnego.

Osobiście również jestem mocno zżyty i związany z moim notebookiem, z ręką na sercu przyznam, że nigdy nie zamienię tej wygody i komfortu na sprzęt stacjonarny. Kolega decznik, podejrzewam również ceni sobie te zalety próbując pogodzić je z "akceptowalną" jakością wyświetlanego obrazu. Notebooki Apple rzeczywiście mają wysoką jakość obrazu tylko znów powraca problem ceny, ciężko będzie zmieścić się w 4000,00 zł.
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 31-10-2013 o 20:54

Strona 142 z 147 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów