Strona 127 z 147 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 261 do 1 270 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć..

Osobiście nie przepadam za Apple, ale tym razem Mac to dobry wybór IMHO.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Za gruba kasę to ThinkPad T530 albo W530 z matrycą Full HD. Lepsze i tańsze od maków (jakkolwiek jak ktoś się uprze na Retinę, to będzie miał mniej o te 600 pikseli na szerokość :-) )

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Za gruba kasę to ThinkPad T530 albo W530 z matrycą Full HD. Lepsze i tańsze od maków (jakkolwiek jak ktoś się uprze na Retinę, to będzie miał mniej o te 600 pikseli na szerokość :-) )
    na rMBP mozna ustawic rozdzielczosc skalowana i masz Full HD + ekran 16:10 a nie filmowy 16:9 Nie powiedizalbym ze to gorsze. Full HD na thinkpadzie niestety z tym ekranem 16:9 to lipa.
    w pracy mam Della M4600 z ull HD na 16:9 (prawie to samo co na thinkpadzie) i musze powiedziec ze to jest masakra te ekarny. 3cm plastiku pod ekranem i 2cm nad ekrane, - zmarnowane tyle miejsca. Cieszy mnie ze apple mimo wsyzstko na macbookach, (pomijajac aira 11") zachowalo proporcje 16:10 - to duzo daje.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    na rMBP mozna ustawic rozdzielczosc skalowana i masz Full HD + ekran 16:10 a nie filmowy 16:9 Nie powiedizalbym ze to gorsze. Full HD na thinkpadzie niestety z tym ekranem 16:9 to lipa.
    w pracy mam Della M4600 z ull HD na 16:9 (prawie to samo co na thinkpadzie) i musze powiedziec ze to jest masakra te ekarny. 3cm plastiku pod ekranem i 2cm nad ekrane, - zmarnowane tyle miejsca. Cieszy mnie ze apple mimo wsyzstko na macbookach, (pomijajac aira 11") zachowalo proporcje 16:10 - to duzo daje.
    "Powiedziałbym", "to lipa", "mam w pracy coś innego, ale". Ja swojego obecnego laptopa wybierałem ze 3-4 lata. Bardzo mi się nie spieszyło, bo w międzyczasie skompletowałem sobie wydajny komputer stacjonarny do pracy, z bardzo dobrym monitorem 24" o proporcjach 16:10. Padło na ThinkPada z ekranem Full HD z co najmniej kilku powodów: matowe wykończenie (czyli brak oczojebnej szyby - teraz na szczęście Apple łaskawie daje opcję matową, ale wcześniej tego nie było), bardzo dobre kąty widzenia, gamut bliski Adobe RGB. Po pół roku rzeczywistej pracy na tym sprzęcie nie mam absolutnie takich wrażeń jak Ty (nawet jak na osobę nie mającą styczności z ThinkPadami). Różnica między 16:9 a 16:10 obiektywnie jest żadna (nie odczuwam dyskomfortu przechodząc z jednego komputera na drugi). Równomierność podświetlenia jak na laptopa jest świetna (mogę to potwierdzić testem z kolorymetrem jeśli miałbyś wątpliwości). Szeroki gamut do zdjęć się oczywiście przydaje. Wydajność całego systemu jest znakomita, a cena komputera jest zauważalnie niższa od porównywalnego MBP. Jeśli ktoś naprawdę liczy pieniądze, bierze pod uwagę wszystkie użyteczne cechy (a nie takie applowe podejście, że "na co mi 2 cm nad ekranem i 3 pod") i nie ma fiksacji ma Mac OS-a, to wybór jest raczej logiczny i prosty.

Miasto
    Scotland

strideer - powiem ci tak, uzywalem Linuxa na thinkpadach przez ostatnie 6 lat praktycznie, bez windowsa wogole. Komp sluzyl do fotografii, mialem zewnetrzny monitor, kalibrowalem itp itd. Zaczelo mnie wkurzac w thinkpadach ze sa grube niestety i dosc ciezkie (mieszkam za granica, jak latam do polski to biore kompa ze soba wiec wage czuje ). Bylem twardym fanem thinkpadow, nienawidzilem Apple, glownie dlatego ze nie mialem okazji popracowac dluzej na maku jak 5 minut zabawy w apple storze
    Chcialem upgradowac mojego T410 (mial tragiczny ekran jak wszystkie z serii T), o windowsie mowy nie bylo wiec wybor padl na Apple

Uzywajac laptopa do fotografii, majac podpiety zewnetrzny monitor - lcd laptopa sluzy jako ekran pomocniczy. Na swoim stanowisku teraz mam na nim otwartu itunes albo IM, a jak pracuje w lightroomie to mam otwarty widok Grid i super sie to sprawdza

Retina ma duzo mniej refleksji w ekranie jak np mbp 2011, bardzo sie tu poprawili. Caly czas mysle ze 16:9 jest okropnie niepraktyczne. Pracuje w CAD na codzien i jak mam ten ekran della ktory z zalozenia sluzy do ogladania filmow (ta sama proporcja) to mnie szlag trafia ze trace 200 pikseli praktycznie dlatego ze Dell nie chcial dolozyc do lepszego panelu i poszedl w strone gdzie wszyscy poszli czyli 16:9. Tutaj Apple naprawde plusuje.

Ekran 27" z proporcjami 16:9 (ACD lub ogolnie 27 calowe Eizo, Nec i Delle) juz nie jest taki zly bo jest tak duzy ze sie nie zauwaza ze to jest 16:9 Ja jestem na to po prostu wyczulony.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 04-02-2013 o 10:32
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Chcialem upgradowac mojego T410 (mial tragiczny ekran jak wszystkie z serii T)
    Odniosę się tylko do tego, bo z resztą - chyba się zgodzisz - nie ma co dyskutować, bo mówimy o kwestiach subiektywnych. Nie pamiętam od jak dawna, przypuszczam, że od czasów kiedy pojawiły się modele W5x0, będące dopakowanymi T5x0, w piętnastocalowych ThinkPadach masz do wyboru ekrany o trzech rozdzielczościach: tej śmiesznej 1300-coś, 1600x900 i 1920x1080 pikseli. Dwie pierwsze matryce spełniają standard biurowy, natomiast w modelach z ekranem Full HD stosowane są panele typu TN z podświetleniem RGB LED. Nie jest to oczywiście tak idealny monitor, jak mój domowy CG243, ale należy docenić już wspomniane właściwości tego panelu: rozszerzony gamut, znakomite jak na TN kąty widzenia (pracując samemu na wprost widać cały ekran równo, jest też bardzo czytelnie dla osoby (klienta) stojącej obok), bardzo dobra równomierność podświetlenia, przyzwoita jak na przenośny sprzęt liniowość, matowe wykończenie. Fabrycznie ekran wymaga dokalibrowania, bo niestety ucieka w błękity, ale po kalibracji jest naprawdę świetny do pracy. Ja naprawdę wierzę, że Retina jest fajna - niemniej powtórzę to jeszcze raz: ThinkPad T530 z takim ekranem i w wypasionej konfiguracji będzie sporo tańszy od zbliżonego parametrami MBP. Wybór oczywiście należy do kupującego, natomiast będę stawał na przeciw twierdzeniom, że do zdjęć tylko MBP bo nic innego nie ma sensu.

Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Odniosę się tylko do tego, bo z resztą - chyba się zgodzisz - nie ma co dyskutować, bo mówimy o kwestiach subiektywnych. Nie pamiętam od jak dawna, przypuszczam, że od czasów kiedy pojawiły się modele W5x0, będące dopakowanymi T5x0, w piętnastocalowych ThinkPadach masz do wyboru ekrany o trzech rozdzielczościach: tej śmiesznej 1300-coś, 1600x900 i 1920x1080 pikseli. Dwie pierwsze matryce spełniają standard biurowy, natomiast w modelach z ekranem Full HD stosowane są panele typu TN z podświetleniem RGB LED. Nie jest to oczywiście tak idealny monitor, jak mój domowy CG243, ale należy docenić już wspomniane właściwości tego panelu: rozszerzony gamut, znakomite jak na TN kąty widzenia (pracując samemu na wprost widać cały ekran równo, jest też bardzo czytelnie dla osoby (klienta) stojącej obok), bardzo dobra równomierność podświetlenia, przyzwoita jak na przenośny sprzęt liniowość, matowe wykończenie. Fabrycznie ekran wymaga dokalibrowania, bo niestety ucieka w błękity, ale po kalibracji jest naprawdę świetny do pracy. Ja naprawdę wierzę, że Retina jest fajna - niemniej powtórzę to jeszcze raz: ThinkPad T530 z takim ekranem i w wypasionej konfiguracji będzie sporo tańszy od zbliżonego parametrami MBP. Wybór oczywiście należy do kupującego, natomiast będę stawał na przeciw twierdzeniom, że do zdjęć tylko MBP bo nic innego nie ma sensu.
    Zgadzam sie, to sa subiektywne rzeczy, nie ma sensu sie zaglebiac. Mysle ze jest bardziej kwestia OSX vs Windows. Kazdy ma swoje plusy i minusy, mi bardziej Unix i jego filozofia pasuje jak uzeranie sie z Windowsem i jego problemami

Niestety nie widzialem na oczy tego ekranu z serii W o ktorym wspomniales, prawdodpobnie jest porownywalny do macbookow pro tylko ze jest matowy (zgaduje).
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Zgadzam sie, to sa subiektywne rzeczy, nie ma sensu sie zaglebiac. Mysle ze jest bardziej kwestia OSX vs Windows. Kazdy ma swoje plusy i minusy, mi bardziej Unix i jego filozofia pasuje jak uzeranie sie z Windowsem i jego problemami

Niestety nie widzialem na oczy tego ekranu z serii W o ktorym wspomniales, prawdodpobnie jest porownywalny do macbookow pro tylko ze jest matowy (zgaduje).
    Z serii W i z serii T - wszystkie panele Full HD w 15" ThinkPadach mają zgodne parametry. MBP zdaje się nie są szerokogamutowe tylko sRGB, ThinkPad 15" z Full HD jest porównywalny do Adobe RGB.

Miasto
    Scotland

retina chyba tez jest sRGB tylko. Jakby nie bylo, majac dobry monitor zewnetrzny to nie ma az takiego znaczenia.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar jac+

Moglibyście mi doradzić w wyborze laptopa? Mam na ten cel do spożytkowania 3000zł. MUSI być nowy. Zakup na działalność. Po naprawdę gruntownej selekcji pozostały 4 modele. W tym momencie stoję w miejscu, a czas goni (stary HP prawie bucha ogniem). Sprzęt ma być i do pracy i do hobbystycznej, zaawansowanej obróbki foto.
    Oto moje typy (kolejność przypadkowa):

Lenovo ThinkPad L530 N2S31GB - Core i3 3110M / 15,6 HD+ / 8192 / 500 / Intel HD 4000 / DVD / Windows 8 Pro lub Windows 7 Pro / pakiet dodatkowych usług i wysyłka w cenie :: kuzniewski.pl

HP ProBook 4540s i3-2370M 8GB 15,6 LED HD 320 AMD7650M(1GB) W7H B6N31EA + Office 2010 Starter 3 LATA GWARANCJI !! - PROMOCJE

Toshiba Satellite Pro R850-1G0 ˇ 15,6" / Core i3 2350M / 4GB / 320GB | redcoon Polska

HP ProBook 6570b B6P81EA - Core i5 3210M / 15,6 HD+ / 4096 / 500 / Intel HD 4000 / DVD / Windows 7 Pro / pakiet dodatkowych usług i wysyłka w cenie :: kuzniewski.pl

Wiem, że Lenovo L530 i HP 6570B byłyby najpewniej najlepszym wyborem, ale martwi mnie ich zaledwie roczna gwarancja.

RODACY - POMÓŻCIE!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 127 z 147 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów