Proponuję odpuścić sobie strony z testami, a osobiście sprawdzić szybkość pracy na kompach zaopatrzonych w OS X.
Czy ja wiem czy zwykły laptop który śmiga na Windzie będzie szybszy dwa razy, śmiem wątpić. Spytasz czemu ? Bo nie musi się zajmować bezsensownymi procesami systemu, tak jak to ma miejsce w przypadku Windy.
DoMiNiQuE - święte zdanie![]()
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
@DoMiNiQuE
ok osx jest dobrym systemem, ale windows naprawde nie jest tu jakos szczegolnie gorszy to naprawde nie czasy 95tki
@esteper
ktore to te bezensowne procesy, swiadomy czlowiek nie trzyma w autostarcie stu programow, jesli bede mial ochote to kupie macbooka ale po kontakcie z nim widze ze ma za slabe plastiki jak na przenosna maszyne, natomiast wersja pro jest juz dla mnie zaduza gabarytowo, innymi slowy czekam na malego macbook pro 13"![]()
a czemu Wy sie tak klocicie o tego MacBooka ?
macie kase i uwazacie ze bardziej Wam sie przyda Mac to kupujcie, nie uwazacie tak to kupujcie normalnego laptopa i juzo co tu sie klocic ?:/ identycznie jest z samochodami.
Moja CaroLina
glupia dyskusja, Mac jako system i komp jest fajnie promowany, wyglada niezle, ma lepszy system od windowsa wiec cala ta otoczka itp kosztuje sporo, moze jest szybszy, ale na pewno jest 3x drozszy od dobrych laptopow innych firm. Gdyby zrobili PS pod Linuxem na pewno mac by troche stracil, tymbardziej ze Mac OS to unix zmodyfikowany. OSobiscie nie podniecam sie macami - dobra promocja i ladny wyglad - na to stawiaja w Applu chyba
Z moich doswiadczen z lapami to matryce sa bardzo marne i mina lata zanim powstanie dobra matryca jakas. Ale z firm najlepsze wykonanie i stabilnosc - IBM Lenovo - jak dla mnie boskie lapy, nawet HP sie do nich nie umywa
pozdrawiam
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
200 sekund? Na jakim to sprzęcie takie czasy? Z tego co pamiętam, to u mnie na starym poczciwym celeronie 600MHz z 256MB RAM-u pod W2K wywołanie RAW-a z 20D tyle nie trwało.
A na laptopie Acera, wcale nie jakimś z górnej półki (C2D 1.66MHz 2GB, XP) zajmuje 2 sekundy (CS2). Czyżby MB potrafił to zrobić w 0.5 sek? Nawet jeżeli tak, to może ma to znaczenie przy wywoływaniu 10000 RAW-ów ale nie przy amatorskich zabawach. Po co przepłacać za MB. Znacznie lepiej zaoszczędzone pieniądze zainwestować w porządny zewnętrzny panel LCD. Więcej się na tym zyska podczas obróbki zdjęć.
philipe
Ostatnio edytowane przez Philipe ; 03-11-2007 o 23:34
Ci profotograferzy ze swiata to niezle osly, polecieli na wyglad i promocje.
Jesli nie myla mnie reguly wnioskowania, te swietne lenovo mozna miec za 1/3 ceny maka? niezle![]()
pozdrawiam,
zby
zby a nie tak jest?
znam sie na Linuxach nie od dzis, znam zalety systemow Unix, dlatego nie wiem czym sie podniecac w Macach? Nie jestem laikiem. Mysle ze tutaj wplyw na popularnosc tej platformy wsrod fotograferow ma oprogramowanie ktore ktos kiedys pod to napisal. Czyli wszystkieg pakiety graficzne a przede wszystkim Corel i Adobe. Kazdy Linux czy Unix jest szybszy od windowsa na tej samej maszynie, wiec sorry ale szybkosc w tych czasach to jak dla mnie marny argument.
ps: jesli chodzi o ceny to sie zapedzilem i tak drogie sa desktopy, myslalem o lapach napisalem o desktopach macach![]()
Ostatnio edytowane przez banan82 ; 03-11-2007 o 23:41
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Mogles sie zorientowac na rynku laptopow zanim sie wyglupiles :-)
Poprosze notebooka 13" z parametrami Macbooka z systemem i pelnym oprogramowaniem w cenie nie 3 razy tanszej ale chociazby 2 razy.
Dasz rade cos znalezc czy tylko sie przechwalasz?
NIe licz na to. Linux to system dla entuzjastow a nie profesionalnych zastosowan.
Bo ich po prostu nie znasz.