Ja od ponad 2 lat mam Vaio FW51 , naprawdę kawał dobrego sprzętu , jak na laptopa matryca naprawdę jest ok , szkoda tylko że nie jest matowa. Nie wiem jak te nowe serie Vaio ale seria F była naprawdę udana.
Ja od ponad 2 lat mam Vaio FW51 , naprawdę kawał dobrego sprzętu , jak na laptopa matryca naprawdę jest ok , szkoda tylko że nie jest matowa. Nie wiem jak te nowe serie Vaio ale seria F była naprawdę udana.
EOS + L i kupa gratów ...
Też mam FW51 z matrycą x-black, daje rade choć tak wytrzymały jak poprzedni thinkpad (obecnie użytkowany przez moją żonę) nie jest ( po levovo skakała moja 10kg córa i nic mu nie było, o sonego bym sie obawiał )
Generalnie jestem zadowolony, bo da się nawet na nim przeglądać zdjęcia :smile: na początku próbowałem obrabiać, ale nie byłem przekonany i podłączyłem przez hdmi starego eizo ;-)
pozdr
Witam,
Czy ktos kiedykolwiek mial okazje popatrzec na jakosc obrazu w tym laptopie?
http://www.x-kom.pl/p/69838-notebook...-rw-7hp64.html
Nigdzie nie moge znalezc opinii lapka z ta matryca..
Witam. Co bardziej wpływa na szybkość i wygodę obróbki plików RAW na laptopie? Szybszy procesor, więcej RAM czy dedykowana karta graficzna? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najlepiej jak wszystkie te parametry będą jak najlepsze ale chodzi mi o indywidualne porównanie. Czy np. lepiej mieć wolniejszy procesor i 8GB RAM oraz brak dedykowanej karty graficznej czy szybszy procesor, 4GB RAM i 512MB dedykowanej karty graficznej?
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
4GB ramu to IMO mało jak na dzisiejsze czasy. Co więcej dodatkowe 4GB ramu DDR3 do laptopa kosztuje 75zł, więc nawet jak będzie trzeba wymienić 2xGB na 2x4GB to koszt 150zł (trzeba zobaczyć czy chipset będzie obsługiwał i koniecznie system 64bit)
Proponuję zainwestować w dobry procesor + 8GB ramu + szybki dysk twardy (nie koniecznie ssd, moze być talezowy ale 7200obr/min). Karta graficzna nawet zintegrowana da sobie spokojnie rade. Możesz sprecyzować co masz na oku?
Żadna rewelacja, raczej laptopy z niższej półki.
Obecnie mam Acera 5741Z 15,6" z pentium dual core P6000 @ 1,87 GHz, 8GB RAM DDR3, WIN7 64 bit i radzi sobie dobrze wcześniej z RAWami z 50D a obecnie z 5D Mark II. Naczytałem się na tym forum o wyświetlaczach w laptopach i zachciało mi się czegoś większego. Chciałem większej rozdzielczości niż moje obecne 1366 x 768.
Trafiłem okazyjnie Sony Vaio VGN-FW41E/H 16.4" z matrycą 1600 x 900 X-black LCD (zachwalaną kilka postów wyżej), pentium core 2 duo @ 2GHz, 4GB RAM DDR2 (rozszerzane do 8GB), grafika ATI Mobility Radeon HD 4650 z upgradem do WIN7 64bit i zastanawiam się jak wypadnie porównanie obróbki RAW na tych laptopach.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
Podzielę się swoim przypadkiem ku świadomości innych. Możliwy OT.
Jestem fan/em/bojem ultra słabych komputerków (Atom, Brazosy E350/450) i ostatnio zaliczyłem upad szczęki podczas upgrade'u łącza internetowego (na 60d/6u). Skype nie był w stanie zsynchronizować obrazu z dźwiękiem (oba przez C920) więc zajrzałem w swoje licencje i znalazłem kodeki AVC Core, po zalogowaniu się wyskoczył mi upgrade do najnowszej wersji - $13, który ma wsparcie dla... CUDA/DVXA. Po zainstalowaniu tychże kodeków, Skype z powrotem wszystko zsynchronizował
W trybie pełnoekranowym Menadżer urządzeń ogłosił spadek obciążenia CPU ze 100 do ~ 53-71%. Po prostu część obliczeń kodek przerzucił z CPU na GPU. W związku z tym przy zakupie komputerów z wszelkiej maści starszymi modelami GPU warto zajrzeć na strony ATI czy NV i sprawdzić od której generacji/modelu dostajemy wsparcie dla technologii, które coraz bardziej (naaareszcie) są wykorzystywane przez producentów softu jak chociażby Adobe. Ostatnio takim sztandarowym przykładem jest chyba najnowszy Premiere Pro a stąd już jakby blisko do 5D2/3.
BTW. Brazos poległ dopiero na filmikach z GH2 (driftwood 1080p 176 mbps), ale nie można się spodziewać cudów po 0.031-0.039kW/h
the silence is deafening
Nie zobaczysz żadnej różnicy w wydajności procesorów (http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.4344.0.html). Jak dołożysz do niego 4GB ramu to będą to praktycznie identyczne komputery. Jeśli ma to poprawić komfort pracy przez większy ekran to ja bym zamienił. A jak masz zamiar dokupić laptopa to już lepiej monitor...
Jak działa stream/cuda to nie mam zielonego pojęcia - nie było mi to nigdy potrzebne. Choć można spodziewać się pewnej poprawy przy dedykowanej karcie. Pytanie tylko na ile PS/LR będzie obsługiwał tą technologie.
Pamiętam jak brzmi temat tego wątku, ale mimo wszystko wideo wdarlo się na salony przebojem zwanym przez niektórych 5D2 a taki LR4 ma podstawowe "wsparcie dla filmików".
Jak działa stream/cuda można zobaczyć oglądając filmik 1080p z YT już na Atomie 330/ION
/eot
No dobra, żeby nie było zbyt dużego OT:
z perspektywy fotek ja dzisiaj kupiłbym połączenie ASUS ROG (wentylacja) z matrycą (nawet TN, to laptop!) oferującą najwyższą rozdzielczość ekranu (15.6") i tu podchodzi chyba tylko nowy MB Pro. Kapitalnie się pracuje na 15.6" w 1920x1200 (PS) a wyświetlenie fotki w 1:1 pozwala łatwiej ocenić gdzie trafił aparat.
Ja czekam (mam teraz 1201N z 12" na 1366x768) na 12" 1920x1080 lub 15.6" ztcp 2560x1440, właśnie pod zdjęcia. Do netu wystarczy ten 1201N![]()
the silence is deafening
Tylko po co? 1920×1080 na 17,3" jest już całkowicie wystarczające do komfortowej pracy (oczywiście cały czas mówimy komforcie pracy na laptopie). 2560 x 1440 jest stosowane w pro monitorach jak nec pa271 (dla niezorientowanych to 27", a nasz forumowy specjalista od monitorów nie poleca tego monitora dla osób z wadami wzroku) wiec po co Ci taka rozdzielczość w 15,6"?
Przecież w takim windowsie i dajmy na to PS nie zostanie przeskalowana np paleta narzędzi...