Strona 106 z 147 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. O to mi chodziło.

Domyślnie

Koledzy !:-):razz:
    Pozwólcie, że po raz ostatni zajmę głos (to ja rozpocząłem temat z Imac-iem).

Po naszej dyskusji postanowiłem jednak nabyć Imaca-24` oraz laptopa Asus - wersja bambus i5 z dyskiem 640gb. sprzęt kupiłem w Berlinie.
    Nie miałem wcześniej do czynienia z macami. system był po niemiecku. Po 15 minutach grzebania (bez instalacji) w trzech miejscach zmieniłem i mam j.polski. system to lion. Możecie nie dać wiary, ale już nie chcę PC. Jakość grafy, dźwięk nie ma konkurencji. System jest dziecinnie prosty, ale zaje... szybki i stabilny. Włączm imaca dotknięciem klawisza na klawiaturze i po 3-ch sekundach jest wpełni działający system. Mam go jeszcze krótko, ale twierdzę, że wydanie 650Euro było dobrym pociągnięciem.
    Co innego laptop - padła grafika - na ekranie najpierw pojawiłay się paski, a później śnieg. Teraz muszę jechać do niemiec i reklamować, bo w Polsce nie przyjmują sprzętu zakupionego za granicą. Chętnie go zwrocę, bo ponoć we wszystkich nowych sprzętach jest z tym problem. Podobnie było w Xboxach360 (3-y diody).
    Podsumowując, jeśli tak jak ja pracujecie nad grafiką, fotami to zalecam przesiadkę.
    Jeszcze jedno, instalacja nowych programów to dosłownie chwileczka.

Domyślnie

jakoś mnie to co czytam nie dziwi
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Początki nałogu

Domyślnie

Naklejka nie jest panaceum na wszystko. Każdy sprzęt się psuje. Wystarczy spojrzeć na forum myapple.

Porównujesz odrobinę inną klasę sprzętu i inny typ. iMac to komputer stacjonarny, zbudowany na podzespołach komputerów stacjonarnych.

Spróbuj porównać sobie swojego iMaca np do firmowych rozwiązań ze stajni HP czy DELL. Za podobne pieniądze kupisz mocniejszy komputer + monitor podobnej klasy co ten w macu. Oczywiście będzie brzydszy, większy bez flowa appla. Ale jeśli ma to być komputer do pracy to przynajmniej dla mnie ma to też drugorzędne znaczenie.

Kupiłeś od Niemca laptopa (bo taniej) i narzekasz, że nie możesz go serwisować w PL? Nie zdawałeś sobie sprawy, że taki wybór jest obarczony ryzykiem?

Sam miałem nie tak dawno ochotę na maca. Pochodziłem po iSpotach, poczytałem i mnie przeszło. A czarę goryczy przelał chyba Cinema Display/Thunderbolt Display - ładnie wyglądający monitor klasy powiedzmy della z ambicjami (U2711) za cenę Neca PA271. Pozwoliło mi to zrozumieć politykę appla.

EDIT: A i jeszcze jedno co mnie zniechęciło. Macbook Pro 13" za 4K który był wystawiony w iSpocie w Galerii Łódzkiej przycinał animację podczas uruchamiania iPhoto. Pewnie to wina x3000HD.

Co do systemu to nie będę się wypowiadał bo najnormalniej w świecie go nie znam.

Na koniec dla rozluźnienia komiks, który IMO odzwierciedla opinię 90% społeczeństwa:

Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 18-01-2012 o 11:22

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    A czarę goryczy przelał chyba Cinema Display/Thunderbolt Display - ładnie wyglądający monitor klasy powiedzmy della z ambicjami (U2711) za cenę Neca PA271.
    Możesz nieco rozwinąć ? Sugerujesz, że Dell jest tak dobry jak Mac, czy Mac jest tak słaby, jak Dell ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Domyślnie

Patrząc na szklaną matrycę, brak możliwości sprzętowej kalibracji, oczojebność kolorów, podświetlanie LED to krótko mówiąc sprowadza tego appla do niższej półki którą reprezentuje również wspomniany dell (wg. opinii forum MVA).

Porównując wielkość i rozdzielczość (parametry identyczne w obydwu modelach) to naturalne wydawało mi się postawienie tych monitorów obok siebie.

A teraz ja mam pytanie do Ciebie, bo widziałem, że usilnie szukasz laptopa z IPS i dobrym odwzorowaniem barw. To czy to ma być Twoje jedyne okno na zdjęcia jakie oddajesz do labu? Szanuję Twoją pracę i jest ona dla mnie wzorem do naśladowania, ale z całym szacunkiem przy torbie elek i leicą w kieszeni to czy to nie będzie to "pewne" ograniczenie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie, lapka z IPS szukam po to, żeby można było gdzieś na spotkaniu itp. pokazać klientom zdjęcia, nie do obróbki przecież. Aktualnie mem Eizo 24 + 23, ale właśnie jeden sprzedaję, bo szukam czegoś większego.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki za rozwianie wątpliwości :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Skoro tylko po to, zeby pokazac zdjecia, to czemu nie tablet? Latwiej kupic z dobra matryca niz laptopa..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie nie tylko, ale głównie, stąd priorytet ekranu.

W sumie zamówiłem już tego Soniacza z IPSem, który oficjalnie IPSem nie jest, jak go skalibruję i będę miał jakąś opinię to na pewno się podzielę.

Jak mi nie przypasi, to najwyżej sprzedam i faktycznie kupię tablet jakiś.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 18-01-2012 o 16:27

Strona 106 z 147 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów