czy mozna uzyc obiektyw przeznacony do analogowego aparatu(Sigma Telephoto 100-300mm 4.5-6.7 DL ) Do canon eos 300d
dzieki za pomoc
czy mozna uzyc obiektyw przeznacony do analogowego aparatu(Sigma Telephoto 100-300mm 4.5-6.7 DL ) Do canon eos 300d
dzieki za pomoc
Jak jest z mocowaniem EF to oczywiście tak
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Aczkolwiek musisz liczyć się z możliwością wystąpienia np. aberacji chromatycznych, jeśli obiektyw nie został stworzony z uwzględnieniem wymagań matryc cyfrowych. Żeby było jasne - to MOŻE ale nie MUSI wystąpić (zależy od obiektywu). A nawet jeśli, to w twoich zastosowaniach może być mało przeszkadzające. Po prostu podłącz i rób fotki.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Proponuje się jeszcze upewnić czy ten obiektyw będzie działał z cyfrówką, głupio by było zobaczyć komunikat err99 lub coś podobnego. Stare Sigmy nie chcą gadać z cyfrą![]()
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Aberują, ale w dużo mniejszym stopniu. Matryca jest o wiele bardziej wymagająca od kliszy. Wystarczy przykręcić do poszki cyfrowej jakiś średniej jakości zoom na m42 - ja się za głowę złapałem jak zobaczyłem, jakie cuda rysuje Beroflex na matrycy 30D. A podpięty do Zenita czy Praktiki daje idealnie ostre fotki bez żadnych "atrakcji". To samo miałem z Tamronem 28-200/3.5-5.6, którego używałem najpierw z 300D, a potem z 500N. Przy cyfrze dawał bardzo widoczne i uciążliwe aberacje, na analogu o ile były widoczne, to trzeba było ich mocno szukać. Taki urok cyfry.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)