Cytat Zamieszczone przez masar Zobacz posta
..chyba stanie na tym Tamronie tyle że cały czas obawiam się o ten zasięg bo 75 mm może być dla mnie za mało tak więc jeszcze prośba o porównanie tego Tamrona z zasugerownymi w tym wątku Canonem 28-105/3,5-4,5 USM i 24-85/3,5-4,5 USM.
Na kliszach oba te Canony uchodzą za conajmniej przyzwoite. Choć średnio działkę ciemniejsze od Tamrona, to ich ogromną przewagą jest cichy, szybki i dokładny AF. Sam mam 24-85 i złego słowa na niego nie powiem.
Natomiast na matrycy oba te Canony nie rysują już tak dobrze, stąd taka popularność Tamrona.

.. No i druga sprawa do której jeszcze nikt się nie odniusł tzn. czy decydując się na tego Tamrona obiektyw canona 50mm 1,8 który posiadam zostawić w domu czy jednak może się przydać..
Co tu gadać... f/1,8 zawsze się może przydać, a chyba 20 dkg nie stanowi problemu? więc brać i nawet się nie zastanawiać!

.. Aha i jeszcze jedno istnieje może redukcja dla filtrów z średnicy 67mm (taka jest srednica na tamronie) na 52 mm (srednica obiektywu 50mm) co pozwoliłoby mi się pozbyć filtra polaryzacyjnego który jest używany w tym canonie, a jeżeli takiej przejściówki nie ma to czy dobrym rozwiązaniem byłoby do redukcji 52/58 dokręcić redukcję 58/67 która wiem że jest, ale czy taka kombinacja ma wogóle prawo funkcjonować
dziękuje i pozdrawiam
Też mam 50/1,8 i do niego polar 52mm. Absolutnie bym się nie pozbywał tego małego polara na rzecz kombinacji alpejskich typu 52/58 + 58/67 choćby nawet nie winietowało, ale ile z tym mozołu. Będziesz przekręcał te przejściówki, coś upadnie, wpadnie do kałuzy.... daj spokój.