no panowie wielkie dzięki uratowaliście mi dupsko a już na pewno zasobność mego portfela bo byłem już na 95% procent zdecydowany na ta sigme a tu takie niedoinformowanie z mojej strony że aż wstyd. No i chyba stanie na tym Tamronie tyle że cały czas obawiam się o ten zasięg bo 75 mm może być dla mnie za mało tak więc jeszcze prośba o porównanie tego Tamrona z zasugerownymi w tym wątku Canonem 28-105/3,5-4,5 USM i 24-85/3,5-4,5 USM. No i druga sprawa do której jeszcze nikt się nie odniusł tzn. czy decydując się na tego Tamrona obiektyw canona 50mm 1,8 który posiadam zostawić w domu czy jednak może się przydać. Aha i jeszcze jedno istnieje może redukcja dla filtrów z średnicy 67mm (taka jest srednica na tamronie) na 52 mm (srednica obiektywu 50mm) co pozwoliłoby mi się pozbyć filtra polaryzacyjnego który jest używany w tym canonie, a jeżeli takiej przejściówki nie ma to czy dobrym rozwiązaniem byłoby do redukcji 52/58 dokręcić redukcję 58/67 która wiem że jest, ale czy taka kombinacja ma wogóle prawo funkcjonować
dziękuje i pozdrawiam