Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Sigma 18-125 czy Tamron 28-75 w podróż po Indiach

Coś już napisał

Domyślnie

W Indiach co prawda nie byłem, ale w Meksyku 80 % zdjeć zrobiłem tamronem - około 5% ( dla fanu - planarem T* 50/1,7, reszta sigmą. Praktycznie Sigmy uzywałem do zdjeć przyrodniczych. Nie wiem jak będzie ze słońcem - tam gdzie jedziesz - ale pomyśl o lampie do doświetlania cieni (twarze !!!)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masar Zobacz posta
    No i chyba stanie na tym Tamronie tyle że cały czas obawiam się o ten zasięg bo 75 mm może być dla mnie za mało tak więc jeszcze prośba o porównanie tego Tamrona z zasugerownymi w tym wątku Canonem 28-105/3,5-4,5 USM i 24-85/3,5-4,5 USM.
    Na klisze mozesz smialo brac Canona 28-105 lub nawet 28-135 IS jesli znajdziesz je w odpowiadajacej ci cenie. Tamron bylby lepszy tylko do warunkow gdzie swiatlo bardziej potrzebne niz zakres... ale w turystyce to nie jest priorytet.

No i druga sprawa do której jeszcze nikt się nie odniusł tzn. czy decydując się na tego Tamrona obiektyw canona 50mm 1,8 który posiadam zostawić w domu czy jednak może się przydać.
    Bierz to szklo - male, lekkie a zawsze moze sie przydac wlasnie do takich wyjatkowych warunkow, gdy swiatlo bedzie bardziej potrzebne niz zakres/zoom... np z filmem 100tka wleziesz do jakiejs ciemnej swiatyni .

Aha i jeszcze jedno istnieje może redukcja dla filtrów z średnicy 67mm (taka jest srednica na tamronie) na 52 mm (srednica obiektywu 50mm) co pozwoliłoby mi się pozbyć filtra polaryzacyjnego który jest używany w tym canonie, a jeżeli takiej przejściówki nie ma to czy dobrym rozwiązaniem byłoby do redukcji 52/58 dokręcić redukcję 58/67 która wiem że jest, ale czy taka kombinacja ma wogóle prawo funkcjonować
    Istnieja praktycznie wszelkie przejsciowki. www.raysfoto.pl i popros o oferte np przejsciowek Marumi.

masar
    Guest

Domyślnie

do tdf
    wale tzw. południową drogą lądową i środków mam na około 5 miesięcy ale wszystko będzie zależeć od kondycji i samopoczucia bo jade sam. Generalnie chce objechać indie wybrzeżem od Amritsar do Kalkuty a może i cos więcej ale to nie forum na którym się takie rzeczy dyskutuje więc przepraszam niezainteresowanych, aha podstawowe źródło mej wiedzy to : travelbit.pl + oczywiście przewodniki

masar
    Guest

Domyślnie

Przyznam szczerze że na cyfrówka to nie znam się kompletnie dlatego tym bardziej zdziwił mnie tekst że pewne obiektywy w lustrzance są ok ale już w cyfrach nie, jestem na tyle zdziwiony że aż ciekawy jak to się dzieje w związku z tym proszę o wyjaśnienie tego fenomenu badź też podanie jakigoś linka gdzie było już to wałkowane

jeszcze raz dzieki

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów