Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Sigma 18-125 czy Tamron 28-75 w podróż po Indiach

masar
    Guest

Domyślnie Sigma 18-125 czy Tamron 28-75 w podróż po Indiach

Witam
    Za półtorej miesiąca wybieram się w podróż życia do Indii :-) na około 4 miesiące w związku z tym mam zamiar również pobawić sie troche w fotografie. Moje body to eos 33 do tego mam kitowy obiektyw z eosa 300 (ten canon 28-90) z tym że coś sie zacina przy pewnych parametrach i nie mam zamiaru ryzykować jego branie a naprawa jest raczej bezsensowna, poza tym posiadam jeszcze obiektyw canon 50mm 1,8. W związku z powyższym musze jakoś zastąpić tego kita bo latanie z samym 50mm raczej odpada. Jeżeli chodzi o interesujące mnie tematy to: krajobraz i ludzie, architektura również ale raczej jako takie uzupełnienie a nie główny punkt mego zaineresowania. Po gruntownej analizie forum (żeby nie było) stanęło między Sigmą 18-125 a Tamronem 28-75. Cena jaką jestem w stanie wydać to max 1200zł (i tak już troszeczkę mało na tego Tamrona). Tak więc proszę o jakieś wskazówki szczególnie od braci podróżniczej :-) ale nie tylko i ewentualnie wskazanie jakiegoś innego rozwiązania, choć raczej już jestem zdecydowany na jeden z wymienionych obiektywów. Dodam tylko że strasznie mnie kusi ta rozpiętość sigmy co niestety ponoć nie idzie z jakością w stosunku do Tamrona. Czy ten Tamron wystarczy na fotografowanie ludzi na ulicy bo tego najbardziej się obawiam? Poza tym czy ma jakiś sens po zakupie jednego z tch zoomów brać ze sobą te 50mm? I jeszcze jedno ale teraz już strikte do podróżników a mianowicie czy są jakieś ograniczenia z wwożeniem filmów w moim przypadku do Indii i czy ewentualnie ktoś zaopatrywał się w Indiach w Fuji Reale bo właśnie na tym filmie robie zdjęcia.

Dziękuje bardzo za każdą wskazówkę
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Rozwiązanie jest bardzo proste :-) Sigma odpada, bo jest tylko do cyfrówek z mniejszą matrycą.
    Zostaje Ci Tamron 28-75, ewentualnie warto zwrócić uwagę na Canony 28-105/3,5-4,5 USM lub 24-85/3,5-4,5 USM
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masar Zobacz posta
    ...Cena jaką jestem w stanie wydać to max 1200zł (i tak już troszeczkę mało na tego Tamrona...
    Wcale nie - skontaktuj się z forumowiczem Cichy-m. On oscyluje w tej cenie A towar ma pewny i sprawdzony
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Domyślnie

To prawda. Jest jeszcze EF 28-135 ze stabilizacją obrazu, używany można dostać od ca 1200, ale raczej więcej. Jak najbardziej Tamron 28-75 - jakość przy filmie nie do pobicia i niezła plastyczność. Zakres super do podanych przez ciebie celów.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam
    [...] I jeszcze jedno ale teraz już strikte do podróżników a mianowicie czy są jakieś ograniczenia z wwożeniem filmów w moim przypadku do Indii i czy ewentualnie ktoś zaopatrywał się w Indiach w Fuji Reale bo właśnie na tym filmie robie zdjęcia.

Dziękuje bardzo za każdą wskazówkę
    pozdrawiam
    Z wwozem filmów nie powinieneś mieć problemów, chyba że bierzesz całą walizkę Poza tym mozesz zaopatrzyć się na miejscu. Ale uwaga, ja miałem śmieszną sytuację w Delhi. Luftwaffe zgubiło mój bagaż i miałem tylko podręczny. Celnicy na lotnisku kazali mi napisać na odwrocie jakiegoś dokumentu że aparat jest mój i że go wwożę i wywiozę ;-D Do tej pory nie wiem "o co kaman". W dużych miastach nie ma żadnego problemu z filmami ale trzeba tylko uważać na podróbki i datę produkcji bo niestety Hindusi to troche niechluje i pewnie przechowują je w kiepskich warunkach. (gorąco i wilgoć) Np. kumpela w zeszłym roku kupiła baterie duracell i zdechły jej po 10 zdjęciach...
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje body to eos 33 (...)Po gruntownej analizie forum (żeby nie było) stanęło między Sigmą 18-125 a Tamronem 28-75. Cena jaką jestem w stanie wydać to max 1200zł (i tak już troszeczkę mało na tego Tamrona).
    Sigma 18-125 w analogu zrobi ci piekne koleczko winiety na kazdym zdjeciu albo rozwali lustro (cofnieta tylna soczewka) przy pierwszym strzale - tak wiec odpada.
    Tamrona w rozsadnej cenie mozesz latwo znalezc: http://canon-board.info/showthread.php?t=7038

masar
    Guest

Domyślnie

no panowie wielkie dzięki uratowaliście mi dupsko a już na pewno zasobność mego portfela bo byłem już na 95% procent zdecydowany na ta sigme a tu takie niedoinformowanie z mojej strony że aż wstyd. No i chyba stanie na tym Tamronie tyle że cały czas obawiam się o ten zasięg bo 75 mm może być dla mnie za mało tak więc jeszcze prośba o porównanie tego Tamrona z zasugerownymi w tym wątku Canonem 28-105/3,5-4,5 USM i 24-85/3,5-4,5 USM. No i druga sprawa do której jeszcze nikt się nie odniusł tzn. czy decydując się na tego Tamrona obiektyw canona 50mm 1,8 który posiadam zostawić w domu czy jednak może się przydać. Aha i jeszcze jedno istnieje może redukcja dla filtrów z średnicy 67mm (taka jest srednica na tamronie) na 52 mm (srednica obiektywu 50mm) co pozwoliłoby mi się pozbyć filtra polaryzacyjnego który jest używany w tym canonie, a jeżeli takiej przejściówki nie ma to czy dobrym rozwiązaniem byłoby do redukcji 52/58 dokręcić redukcję 58/67 która wiem że jest, ale czy taka kombinacja ma wogóle prawo funkcjonować
    dziękuje i pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Witam
    Za półtorej miesiąca wybieram się w podróż życia do Indii :-) na około 4 miesiące w związku z tym mam zamiar również pobawić sie troche w fotografie.
    pozdrawiam

Witaj,

A gdzie dokladnie sie wybierasz,,,,?
    Bo ja planuje w przyszlym roku //// 07-08/2007 odwiedzic Indie...

Masz jakies sugestie, namiary... stronki..itp
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

..chyba stanie na tym Tamronie tyle że cały czas obawiam się o ten zasięg bo 75 mm może być dla mnie za mało tak więc jeszcze prośba o porównanie tego Tamrona z zasugerownymi w tym wątku Canonem 28-105/3,5-4,5 USM i 24-85/3,5-4,5 USM.
    Na kliszach oba te Canony uchodzą za conajmniej przyzwoite. Choć średnio działkę ciemniejsze od Tamrona, to ich ogromną przewagą jest cichy, szybki i dokładny AF. Sam mam 24-85 i złego słowa na niego nie powiem.
    Natomiast na matrycy oba te Canony nie rysują już tak dobrze, stąd taka popularność Tamrona.

.. No i druga sprawa do której jeszcze nikt się nie odniusł tzn. czy decydując się na tego Tamrona obiektyw canona 50mm 1,8 który posiadam zostawić w domu czy jednak może się przydać..
    Co tu gadać... f/1,8 zawsze się może przydać, a chyba 20 dkg nie stanowi problemu? więc brać i nawet się nie zastanawiać!

.. Aha i jeszcze jedno istnieje może redukcja dla filtrów z średnicy 67mm (taka jest srednica na tamronie) na 52 mm (srednica obiektywu 50mm) co pozwoliłoby mi się pozbyć filtra polaryzacyjnego który jest używany w tym canonie, a jeżeli takiej przejściówki nie ma to czy dobrym rozwiązaniem byłoby do redukcji 52/58 dokręcić redukcję 58/67 która wiem że jest, ale czy taka kombinacja ma wogóle prawo funkcjonować
    dziękuje i pozdrawiam
    Też mam 50/1,8 i do niego polar 52mm. Absolutnie bym się nie pozbywał tego małego polara na rzecz kombinacji alpejskich typu 52/58 + 58/67 choćby nawet nie winietowało, ale ile z tym mozołu. Będziesz przekręcał te przejściówki, coś upadnie, wpadnie do kałuzy.... daj spokój.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Ewidentnie Tamron 28-75
    obiektyw canona 50mm 1,8 który posiadam zostawić w domu czy jednak może się przydać.
    Brać. Na pewno się przyda.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów