Cytat Zamieszczone przez tpop
Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Porównywanie szkieł bardzo podobnych często jest bez sensu.
No zaraz. Przeciez porownywac to mozna jakies przedmioty, ktore maja ze soba cos wspolnego, jakies wspolne cechy, wlasciwosci. A tu ani zakres, ani dziura (o cenie nie wspomne). Na jakie pytanie odpowie mi przypuscmy test stalki 50mm i zooma 70-210? Nie widze zwiazku.
Chyba ze nie zrozumialem Cie do konca.
Mam też akurat i stałkę 50 mm i zooma 70-200 L, ale spokojnie, nie będę ich porównywał

Natomiast akurat dla mnie KIT i EF 100mm maja duzo wspolnego - oba potrafią zrobić zdjęcie makro o odwzorowaniu 1:2. Załózmy, że będę miał od czasu do czasu potrzebę sfotografowania jakichś przedmiotów z takim właśnie odwzorowaniem. I chciałem sprawdzić, czy mogę to śmiało zrobić KIT-em, który jest mój, czy też raczej będę chciał za każdym razem prosić znajomego o pożyczenie mi stałki 100 mm. Chciałem sprawdzić, czy różnica w jakości makro 1:2 między tymi szkłami jest warta generowania kolejnego "długu wdzięczności" wobec dalekiego znajomego i jeżdżenia na drugi koniec miasta.

I nie po raz pierwszy mi się zdarza, że wrzucam na forum (czy na grupę) wyniki jakichś testów, a potem się muszę tłumaczyć po co je właściwie robiłem. Co najmniej jakbym je robił za publiczne pieniądze!

latet