Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Ktora jedynka ?

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie Ktora jedynka ?

Witam

Stoje przed decyzja. Napalonym na 1-ke. Tylko jest kilka wersji i nie moge znalesc jednoznaczych porowan w sieci. Moze, ktos tu umiescic wszytskie modele 1 ktore ujrzaly swiatlo dzienne?

Ew. jakas porada? Foto slubne i zarobkowe. Generalnie imprezy (duzo ruchu i rozne WB) Potrzebuje ok 10mpx-8 to minimum. Moze ktos pomoc?
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Domyślnie

A bierzesz pod uwage 5d. Jesli chodzi o sluby to bedzie lepszy wybor.

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Eos 1D- pierwsza cyfrowa jedynka Canona, 4mpx 8fps. premiera: 2001r. już nieprodukowana

Eos 1Ds- Canon tworzy nową linię "jedynek" FullFrame wyśrubowaną rozdzielczością. 11mpx 3fps. premiera: 2002r. już nieprodukowana.

Te dwie pierwsze to już starocie wysokoszumiące i powolne.

Eos 1D mark II- świetny następca, najchętniej kupowany aparat reporterów, głównie sportowych. 8mpx 8fps. premiera:2004r. Cena ok 14 000 PLN

Eos 1Ds mark II- następca Eosa 1Ds, jest szybszy, ma mniejsze szumy oraz większą rozdzielczość. 16.7mpx 4fps. Obecnie najwyższy model Canona. premiera: 2004r ok 26 000 PLN

Eos 1D mark IIn- kosmetyczne poprawki 1DmkII mi. większy LCD, większy bufor i nieco szybsza seria bo 8.5fps. Trochę droższy od poprzednika. premiera: 2005r
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 03-10-2006 o 19:44
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak śluby to 5D. Tutaj brak mu konkurencji, obiektywy mają naturalne ogniskowe, niskie szumy itd. 1 Ds za drogi na takie zabawy. Od biedy może być 1 D Mark II N, świetny aparat, sam bym chciał mieć. Jeżeli jakość zdjęć i ich plastyka nie jest najważniejsza a lubisz ruch i dynamikę to tego 1 D Mark II N kupuj i po dyskusji. Jak 5D zarobi na siebie to taką jedyneczkę natychmiast bym kupił
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Co do 1D to bym dyskutował czy wolny. Zaledwie 16 Raw w serii przy 8kl/s. Da się z tym żyć. Matryca rzeczywiście trochę szumi na wyższych iso ale do iso 800 jest zupełnie przyzwoicie. Warto tutaj dodać, że 1D ma matrycę CCD (od Panasa) przez to ma nieco inny charakter tych szumów - bardziej monochromatyczny. Niektórzy twierdzą, że przyjemniejszy dla oka (na pewno trochę mniej przeszkadza). Warto też jednak wiedzieć, że szumy wielokolorowe (takie jak np. w 1D MkII) dużo łatwiej usunąć niż monochromatyczne (z mniejszą stratą dla obrazu). Gorszą cechą matrycy 1D jest banding i to jest główna przyczyna nieużyteczności wyższych iso w 1D (nie występował we wszystkich modelach z tego co wiem). W niektórych sytuacjach może też występować widoczna mora.
    Co do zalet 1D to wspaniała kolorystyka. Bardzo wierne delikatne kolory - moim zdaniem 1D pod tym względem jest klasą samą w sobie. Warto też wiedzieć, że ze względu na dużo słabszy filtr AA (stąd ta mora) zdjęcia z 1D są bardzo ostre. Wykorzystanie pixeli maxymalne - robiłem na prawdę spore cropy i ku mojemu zdziwieniu w stosunku do zdjęć z 20D czy 350D nie było jakiejś istotnej różnicy w ostrości zdjęć. W końcu w obu jest dwukrotnie większa rozdzielczość, a jednak.

Co do 1DS to nie polecam głównie ze względu na słaby zakres iso (bodajrze do 1250) i znaczne szumy ale nie miałem więc się nie mąndrze.

Do ślubów to jednak zdecydowanie 5D. W nim nawet przy iso 3200 jest znośnie, plastyka - głównie wynikająca z faktu, że nie robisz zdjęć portretowych szerokim kątem - no standardem itd..
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-10-2006 o 04:05
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Eos 1D- pierwsza cyfrowa jedynka Canona, 4mpx 8fps. premiera: 2001r. już nieprodukowana

Eos 1Ds- Canon tworzy nową linię "jedynek" FullFrame wyśrubowaną rozdzielczością. 11mpx 3fps. premiera: 2002r. już nieprodukowana.

Te dwie pierwsze to już starocie wysokoszumiące i powolne.
    Oj chyba nigdy nie miałes 1nki w rece :smile:

Mam 1D przywiezione z Canady, 20D i 5D w trybie servo to slamazary przy tej 1nce. Szum przy ISO 800 dokucza, ale do 400 jest bardzo oki. Tyle ze to 4mpix ale mi to w zupełnosci wystarcza, przynajmniej jak podpinam 17-40 i ide focic konkretne zlecenie mam w d#$$ deszcz i inne niespodzianki pogodowe.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 04-10-2006 o 12:18

Początki nałogu

Domyślnie

hej

Myślę, że niezłym tandemem do ślubów byłoby właśnie 5D i 1D Mk IIn.
    Ten pierwszy do pleneru i kościoła, a ten drugi do reszty reporterki -
    życzenia, impreza.

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

a ja mysle, ze 5D i 1D Mk IIn jest niezlym tandemem do... wszystkiego

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

A ja mysle, ze mnie na to nie stac :P Teraz zestawik szkiel.... 24-70 2.8 przy 5D i 16-35 przy jedynce z cropem 1.3 Na tele zawsze 70-200/2.8
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Początki nałogu

Domyślnie

To może...dwa Nikony D200 ? Ale cena dobrej optyki Nikona zabija na wejściu
    Ale...jeśli okażesz się sprawnym marketingowcem to sprzęt zarobi na siebie
    przecież Vide: kredyty dla firm

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów