za dużo zachodu, vide Nikon D2X tam masz cropa 1,5, którego w razie czego możesz przyciąć do chyba 2,0 - więc wystarczy jedna matryca, np. FF, którą możesz przyciąć do żądanego cropa![]()
No dobra, przypuśćmy, że masz w aparacie FF. Guzikam włączasz mniejszą rozdzielczość - czyli cropa - w jasnym wizjerze, zapala siętylko ramka ograniczająca - wiesz, jak fotoreporterzy sportowi ucieszyli by sięz takiego czegoś? W Sigmie SD 9, SD 10 jest taki celownik sportowy - pokazuje 140% pola widzenia - kapitalna sprawa
![]()
Zobacz ile miejsca zajmuja 2 sensory FF razem z mocowaniami i wyprowadzeniami. Dorzuc do tego mechanike. Potem problem z podlaczeniem wszystkiego do elektroniki obok zachowujac ruchomosc matrycy. Toz to jedynka przy tym jak kompakt bedzie
Szybciej, prociej, znacznie taniej i mniej awaryjnie jest zwiekszyc ilosc wyjsc z matrycy. Kwestia paru drutow extra i szybszych procow obrabiajacych obraz z matrycy.
...
Najprostrza rzecz to zmienny krop. Pytanie tylko czy rzeczywiście jest to tak potrzebne. W D2X jest i bardzo mi się podoba. Ja jednak wolałbym dwa body. Po za tym jak się ma dużą rozdzielczość na matrycy to można sobie samemu zrobić crop w kompie. Wystarczy że dadzą 8 Fps do Ds-a.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nigdy ni epowiedzialem ze stac mnie na 1Ds2Zamieszczone przez muflon
Zapytalem tylko jeakie sa symbole, bo sie gubie, ale na body max 15k.
Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
Za 15K to akurat 1D MkII N. Szybciej ostrzy niż Ty się zdążysz zastanowić. 8 Mp wydaje mi się wciąż aż nadto wystarczające - ja nie narzekam nawet na swoje 4.2.
Najlepiej idź do jakiegoś sklepu gdzie mają to na stanie (wiem, wiem...), chwyć to w dłoń i poczuj ten ciężar, tą solidność, to rzemiosło... zakochasz się![]()
Ja mam takie pytanko troszkę odchodzące od tematuMianowicie 1D Mark II ma 2 gniazda na karty pamięci CF i SD. W menu znalazłem funkcję BackUp. Teraz pytanie: Czy jest jakiś sposób aby ustawić zapis plików RAW na kartę CF a JPG na SD ???? Jak na razie udało mi się ustawoć tak, że to co jest zapisane na karcie CF kopiuje się na kartę SD...
W pewnym momencie zwątpiłem i aż głupio zadać mi takie pytanie
5D to FF, a czy wszystkie jedynki to również FF czy crop (1,6?)
Jedynki Ds to FF.Jedynki D to cropy.Crop to wycinek.Nie musi być akurat 1,6.Np ostatni model 1D Mark II ,to crop 1,3.Najlepiej odpowiesz sobie na pytania tego typu czytając Dane Techniczne aparatów dostępne na stronach producenta lub sklepów.W przypadku jedynek mozna zadac duuużo pytan o ich cechy. :-) Pozdrawiam