Piekna ostrosc, fajne szkiełko :smile:
Piekna ostrosc, fajne szkiełko :smile:
Całkiem ładna ostrość. Nic nie mówi o BF/FF. Na takim zdjęciu DOF http://www.dofmaster.com/dofjs.html jest w granicach 3 cm więc Twój oddech nawet na monopodzie już się coś zmienia.
BF/FF testuje się ze statywu, na linijce albo czyms podobnym ułożonym pod kątem 45 stopni do osi optycznej obiektywu.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
paweleverest sam musisz ocenic to zdjecie - bo tylko ty wiesz gdzie byla ostrosc ustaiona i tylko ty mozesz sprawdzic czy w tym miejscu jest, poza tym jesli nie masz jedynki to test trzeba powtorzyc z 5 razy i nietrafione zdjecia wywalic wtedy bedziesz mial odpowiedz jaki dziala szkielko
poza tym testy wykonuje sie tak jak Janusz napisal ze statywu i w super swietle ;-)
a zdjecie - hmmm liscie morelki ? ;-) - mozna sie tam doszukac ostrosci ale czy to jest to co mialo byc tego nikt ci nie powie
ok dzęki za info i potwierdzenie przypuszceń - obiektyw po naprawie wygląda okzdjęcia testowe z linijką zrobie niedługo pewnie jak tylko nadarzy się odpowiedznie światło wtedy pokaże efekty . Paranoja troche mi odpuściła ale prawde mówiąć nerwowo przeżyłem moje pierwsze spotkanie z teleobiektywami
( do tej pory wgłebiałem się jedynie w fotografię krajobrazową a więc szerokie kąty i duza GO tutaj GO a razczej jej brak
stanowi jak narazie twardy orzech do zgryzienia
ale mam nadziej że bedzie tylko lepiej
![]()
Witam zrobiłem wreszcie te testy o których pisaliście ( statyw linijka itd no może światło nie było super ale tak to wyszło:
http://www.netpark.pl/~pawel/testy/IMG_9952.JPG
ostrość była ustawiona dokąłdnie na linie oznaczajcą 17 - wg mnie jest lekki front focusPytanie moje jest takie czy warto to ponownie wysyłac do serwisu ( czy są w stanie to wyregulować ?? ) czy też jest to na tyle niewielkie odchylenie od prawidłowego pomiaru że szkoda sobie tym zawracać głowy. Niestety ja widze róznice w ostrości między tym szkłem a 400 5,6 L -które podobniez jest gorsze optycznie od mojego 300 4,0L IS ( być może jest to sugestywne nastawienie do problemu ale wkurza mnie nieziemsko ta róznica :[ ) Ponadto widze równiez róznice w kontraście pomiędzy tymi dwoma szkałami ponownie na korzysć 400 5,6 - a może tak ma własnie być może 300 jest po prostu "miększa" opinie w necie niesą jednoznaczne ...
Cos mi sie nie wydaje ze 400/5.6 jest gorsze optycznie od 300-tki z IS...
Niestety zgadzam się z tą opinią całkowicie - 300 ( przynajmniej ten mój egzemplaz )siada przy 400 pod względem ostrości kontrastu no i zasieguto ostatnie akurat było wiadome od początku - chyba powoli zaczynam być uczulony na obiektywy z systemem IS - takie same złe odczucia miałaem swego czasu odnośnie 28-135 IS ....
jedyne w czym bije 300m 400 to możliwośc stosowania krutszych czasów ale ...jak dla mnie nie równowazy to pozostałych niedociągnięć.