Witam serdecznie,
Słuchajcie czy wiecie dlaczego dandelion zamontowany do przejściówki m42 potwierdza ostrość w puszkach cyfrowych i niektórych analogach np.: seria Eos 33 itd. a w 50e niestety nawala ;-( Czy to tylko moja przypadłość????![]()
Witam serdecznie,
Słuchajcie czy wiecie dlaczego dandelion zamontowany do przejściówki m42 potwierdza ostrość w puszkach cyfrowych i niektórych analogach np.: seria Eos 33 itd. a w 50e niestety nawala ;-( Czy to tylko moja przypadłość????![]()
Aż sprawdziłem u siebie.
EOS 500N: nie pika, ale ten model tak ma, że na dowolnym obiektywie nie pika, że złapał ostrość. Za to wyświetla przysłonę 1.4, więc komunikacja z dandelionem jest poprawna.
EOS 50E: nie pika i nie wyświetla punktu, w którym złapał ostrość, chociaż powinien, bo na obiektywie Canona tak się zachowuje. Co więcej, twierdzi, że przysłona jest 00, czyli właściwie wogóle nie widzi dandeliona (więc nie jest dziwne, że nie pika). Tego zachowania nie rozumiem, bo chip jest OK, zamocowany dokładnie jak trzeba i działa na 30D.
Widać, że nie tylko ty masz problem z 50e :-/
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
ellow
też wczoraj się męczyłem sporo nad tym problemem ze swoją 50e - klecę własnie wiadomość do ruska niech się wypowie - wcześniej nie miałem informacji że z jakąś puszką może nie działać.
silve z forum M42 twierdzi że z jego 50e działa poprawnie więc musze to sprawdzić jeszcze
to tak
dzieki koledze perfektcom już mam prawie rozwiazanie tej sytuacji ale jeszcze nie potwierdzone.
aby poprawnie działało potwierdzenie ostrości wymagany jest jescze jeden bolec na adapterze, który będzie przesuwał blokade w body.
tutaj link
http://project1.online-mex.de/Chip/pin.php?lang=en
jeszcze nie testowałem tego rozwiązania ale jak tylko będę po testach to potwierdze te informacje.
Dziś po powrocie zerknę w swoje puszki i zobaczę jak to wykonać!!!
Miejmy nadzieję że zadziała!!! Jeden dandelion przeznaczony jest tylko do fisha który z 50e daje sympatyczne efekty!!! ;-)
co prawda wizjer jest ok i ostrzenie na oko też jest spoko ;-) ale jak już jest płytka to niech działa![]()
Silwe mówi jednak że nie działa moja 50E z dandelionem. Enter sory za wprowadzenie w błąd.Nie działa także mój EOS 630, ale za to działa EOS 33.
Ale juz wiadomo o co chodzi.
Poniżej przedstawiam zdjęcia na wypadek, gdyby ktoś miał kiedys podobny problem i szukał informacji.
Tu jest link do info po angielsku odnośnie przejściówki z dodatkowym bolczykiem.
http://project1.online-mex.de/Chip/pin.php?lang=en
A poniżej zdjęcia pokazujące problem z trochę lepszej perspektywy:
A tu ze szczegółami:
Generalnie wystrczy w body zablokować ten bolec i nie ma juz problemu. Przypuszczam że można go nawet zablokować na stałe przyklejając go do korpusu. A ktoś ma pomysł, po co Canon umieścił ten bolec?
Ostatnio edytowane przez Silwe ; 10-10-2006 o 15:46
podobno miał to być po prostu mechaniczny czujnik obecności obiektywu w aparacie, który dodatkowo odłącza zasilanie od styków w mocowaniu obiektywu (takie zabezpieczenie). dlatego potwierdzenie AF nie zadziała bez przesunięcia tego bolca, bo po prostu chip nie ma prądu.
sam u siebie też przeszedłem kiedyś "walkę z bolcem" w 50E. tylko u mnie przy przejściówce M42 efekt był inny (gorszy) - następowało jakieś zwarcie i po wyzwoleniu migawki lustro pozostawało w górze, a aparat przestawał na cokolwiek reagować. pomagało tylko szybkie wyjęcie ciepłej już baterii...![]()
ta sama przejściówka w innych "bezbolcowych" eosach działa do dziś bez problemu.
pozdro.,
m.
Tak. Wlasnie 50E jest jednym z aparatow ktory ma taka blokade elektroniczna. Jezeli wkrecisz cos w aparat co wciska wszystkie styki w mocowaniu EOS, a nie ma procesora jak np. Extension Tube (pierscien macro) czy teleconverter nie Canona, wtedy aparat sie blokuje.
Oczywiscie jak zamkniesz styki za Extension Tube lub teleconverterem podłączając obiektyw EOS wtedy dziala poprawnie.
Ale dzieki za ten bolec bo juz dawno kombinowalem jak sobie poradzic podlaczajac teleconverter Tamrona SP 1,4x (EOS) z Nikkorem 180/2.8ED. Aby zrobic zdjecie musialem nieco wypiac szkło z body aby przesunely sie styki. Wystarczy ze jeden styk w body zostanie nie wcisniety i bedzie dzialac.
Wczoraj sprawdzalem; u mnie kicha - zablokowanie bolca zawiesza lustro gdy sie chce zrobic fote; takze bez zmian.
Oczywiscie gdy nic do aparatu nie podlacze lub gdy podlacze Canonowski Extesion Tube.
Jedyne wyjscie to zrobienie dodatkowych otworow w bagnetach Extension Tube i Telecoverterze na zatrzask bagnetu EOS - gdyz jezeli nieco wypne te ustrojstwa to aparat dziala normalnie ale bagnet nie jest zablokowany stad mysle o tych otworach.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 18-10-2006 o 08:57