Dodtakowe INFO.EOS 50E ( przynajmniej mój i Entera) nie działa z przejsciówką z potwierdzeniem ostrości w trybie AV. Ale działa za to w trybie P/Zielonym i innych. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić takie info, odnośnie 50E ?
Dodtakowe INFO.EOS 50E ( przynajmniej mój i Entera) nie działa z przejsciówką z potwierdzeniem ostrości w trybie AV. Ale działa za to w trybie P/Zielonym i innych. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić takie info, odnośnie 50E ?
A ja troche poza tematem. Co to jest dandelion? Z tego co wiem jest to mniszek lekarski popularnie nazywany dmuchawcem. Strasznie zaciekawil mnie ten temat wiec prosze zeby ktos mi to wytlumaczyl.
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX
tu masz odpowiedź..
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
wczoraj spędziłem rochę czasu nad całym tym można nazwać problemem.
50e działa poprawnie z and. jednak trzeba troche nad tym posiedzieć i się przyzwyczaić.
1. adapter metalowy z dand. czyli płytką potwierdzającą ostrość
po wkręceniu standartowo przełączeniu na Av lub P lub cokolwiek innego wiesza aparacik.
2. patrząc na bagnet 50e to po lewej mamy dodatkowy bolec który trzeba przesunąć w górę aby zasymulowąc wpiecie obiektywu AF.
są 2 sposoby albo na adapterze przykleić popychacz jak w linkach wyżej lub tak jak zrobiłem to ja mniej porfesjonalnie amatorsko - bo jestem amatorem zablokowałem na stałe bolec dość grubym papierkiem.
aparat zaczął zachowywać się już posytywniej bo pokazał wartość przysłony ale zachowanie lustra i migawki wskazywało na dalszy błąd.
3. jedziemy dalej po kilku testach z odłaczaniem poszczególnych styków wymiękłem chciałem sprawdzić czy działa lampka wbudowana przełaczyłem na progam P i aparat zaskoczył
Przysłona działa poprawnie, lustro działa poprawnie, wyswietlacz działa poprawnie
kółko nastaw drabinki działa poprawnie.
ogranicza nam to troche możliwości kreatywnej fotografii ale mi amatorowi w zupełności wystarcza i nie mam powodu do niezadowolenia.
jakieś pytania konkretnie walcie na PM GG @ lub cokolwiek tam chcecie
Ostatnio edytowane przez enter ; 18-10-2006 o 10:25
Tyle ze zaden obiektyw EOS jaki mam nie uzywa tego popychacza, to znaczy nie ma na bagnecie w tym miejscu jakiej srubki do popychania.
TO znaczy ze tylko na P dziala. No to nie rozwiazuje problemu do konca bo za kazdym razem trzeba czas zmieniac i go blokowac.
NIe wiem jak to Canon rozwiazal, ze Canonowski Extension Tube musi byc uzywany tylko ze szklami ze stykami w EOS 50. W EOS 30 juz nie, samo wpiecie Extesion Tube nie blokuje aparatu.
Problemem jest pewnie to ze aparat blokuje sie po wcisnieciu wszystkich stykow w body, a informacja na stykach jest nieco inna.
Mam problem z dwoma dendalionami w EOS 50 (ELAN II - bez E).
Niestety sposoby wyzej nie dzialaja. Ale domyslam sie dlaczego i chcialbym to zweryfikowac. Mam ELAN II, ktoremu niestety odpadlo pokretlo od trybow AF. Zostało na stałe AI FOCUS, czyli ONE SHOT, ale w trakcie zmiany obiekty przelacza sie na SERVO. I moje pytanie do userow 50tek - czy to moze byc problemem? Jesli tak, to rozkrece body i postaram sie przelaczyc na ONE SHOT i tak zostawic, bo jesli nie, to nie ma sensu kombinowac. :/
Kurcze, tak czytam i aż w domu sam sprawdzę jak to jest. Fakt, dawno nie yżyłem M42, ale z tego co pamiętam to w moim potw. działało. Albo mam sklerozę, okaże się w domu ;-).
Jutro napiszę swoje spostrzeżenia ;-)
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
Ok wielkie dziekiBo mi FOCUS nie wadzi na stałe, dlatego nie chce rozbierac body na darmo.
Kurcze, wczoraj musiałem już być ńieźle zamulony i nie wiedzieć czemu cały czas wydawało mi się że piszecie o 50D ;-). Co do 50E nie jestem w stanie sprawdzić bo nie mam takowego... A na 300V nie sprawdzałem :-).
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)