Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Pytania o 5D

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie Pytania o 5D

Witam serdecznie.

Mam nadzieje w najbliższym czasie nabyć Canona EOS 5D, ale najpierw chciałem się upewnić w kilku sprawach. Szczególnie jeśli chodzi o af i ergonomię. Co do jakości obrazownia to mam oczy, widziałem zdjęcia i to mi wystarczy, natomiast sporo czytałem (na tym forum) na temat fatalnych af w Canonach. Pytanie moje właśnie tego głównie dotyczy, i nie ukrywam, że mnie trochę niepokoi. Od kilku lat (wejscie technologii cyfrowej) posiadam Nikony tam af i ergonomia odgrywają w polityce firmy sporą rolę i nie można mieć żadnych zastrzeżeń co do pracy af i tym bardziej co do ergonomii D200.
    Między innymi ten aparat właśnie posiadam, i tu jest wałaśnie moja największa wątpliwość i moje pytanie, szczególnie do ludzi, którzy zmienili system z N na C. Jak sie ma 5D w stosunku do D200, pomijając FF, ISO itp. (szczególnie af i obsługa)? Ja zmieniam stajnie ze względu na szkła tak więc można przyjąć założenie, że aparat będzie pracował tylko ze stałymi L.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co tam deliberować. D200 przewyższa funkcjonalnością 5d pod każdym względem. Kupując 5D płacisz za matrycę, niskie szumy, plastykę i duży wizjer.

Dodam jeszcze, że AF w 5d jest dużo bardziej precyzyjny, niż we wszystkich niższych modelach.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-10-2006 o 18:12
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

Dzieki, tak myślałem.
    Pozwole sobie na jeszcze jedno pytanko. Generalnie cykam używając głównie stałoogniskowych obiektywów, choć lubię mieć jakiegośpodstawowego zooma do pstrykaniny po domu, i tu włąśnie się pojawia pytanie, czy warto brać 24-105mm f/4 L IS? Raczej zawsze miałem i mam zoomy ze światłem 2.8 i tu dylemat 24-70mm f/2,8 L USM?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

No to masz szczescie! Jesli poczekasz dwa tygodnie, to kupujac po
    15 pazdziernika w US zaoszczedzisz na zestawie 5D+24-70L $700 (!).
    Podwojny rebate - na 5D - $600, na 24-70L - $100.
    Biorac to pod uwage 5D mozna kupic w renomowanych sklepach
    za ~$2100 co w/g mnie jest super cena za ten aparat.
    Co do 24-105L czy 24-70L to ja polecam 24-70L.

Domyślnie

No to jest pytanie, od którego raz na 2 miesiące wybucha na CB słabo kontrolowana dyskusja . Jeden i drugi ma swoich zwolenników. Ja robię zbyt mało zdjęć, więc mam tylko 24-70. Ale gdybym robił dużo to do pstrykania dokupiłbym sobie 24-105. Kolega Cichy na 5-ce ma 24-70, a widziałem u niego też 24-105, więc chyba wie co robi. Jeden z moich ulubionych fotografów - Johannes Huwe z Hanoweru (spędziłem tam kilka lat w młodości, łza się kręci w oku) dużo robi stałkami i 24-70 na 1Ds, ale do pstrykania na ulice bierze 5D i 24-105.
    Aparat z 24-70 jest inny. Niby tylko 300 g różnicy, a jednak. Mniejszy zakres, brak IS, waga - ewidentne wady (światło dla mnie mniej się liczy). A jednak to czarodziejski obiektyw, na nic go nie zamienię.

Huwe zrobił ładny teścik 24 mm Canona, w tym 24 mm z 24-105 i 24-70. Warto to zobaczyć, o ile jeszcze nie widziałeś.

http://www.pbase.com/lemonbase/review_canon_24mm

Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

NIestety nie mam możliwości kupić sprzętu w US. Pozostaje mi tylko Zjednoczona Europa, a tu z cenami jakoś bardziej "swojsko".

Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

Dzięki za link. Potwierdził tylko skryte myśli. Waga choć to niewątpliwie wada, ale przywyknięty jestem, w Nikonie 17-55 2.8 AFS kawał szkła, piekielnie dobrego szkła i problem bo to właśnie szkło musze zastąpić sobie jakoś. Zakres mi pasuje choć lepiej by mi pasował do 85, ale... Co do VR vel. IS to nie mam pojęcia z czym to jeść (zasady znam, ale empirycznie n ie miałem przyjemności). Za to te kilka fotek po raz kolejny utwierdzają mnie, że nie jestem "zdrajcą" ten 35 1.4 działa na mnie jak czerwone na byka, a na deser 85 1.2 i 50 1.2 i czuje się syty tam gdzie Nikon mnie głodził ( FF z przyzwoitości nie wspomnę)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja nie mam 24-105 Jeśli chodzi o zalety - to faktycznie waga, zakres i IS (choć ja uważam, że prądożerność tego ficzera nie jest zaletą), a 24-70 moim zdaniem jednak jest lepszy, ostrzejszy , jaśniejszy i ma wyraźnie mniejszą winietę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    (choć ja uważam, że prądożerność tego ficzera nie jest zaletą)
    Hemm?
    To ja jak zwykle podkresle - przy zadnym z moich szkiel z IS (a juz jakis czas je mam , praktycznie zawsze z wlaczonym IS) nie zauwazylem zwiekszonej pradozernosci. 2 baterie w gripie = nieco ponad 1000zdjec. Baterie to zamienniki z foto-tip 2szt i od aptela 2szt.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    ...nie zauwazylem zwiekszonej pradozernosci....
    5D jest bardziej "prądożerny" od 20D i to duuuuużo a IS za darmo nie działa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów