Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Canon 35/f2 czy sigma 30/f1:4

andrewweather
    Guest

Domyślnie Canon 35/f2 czy sigma 30/f1:4

Witam wszystkich. Problem jest taki jak w temacie. Co wybra? Mówią że Canon to canon jednak w podobnych pieniadzach sigma jest z dużo lepszym światłem. Doradzcie proszę.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewweather Zobacz posta
    Witam wszystkich. Problem jest taki jak w temacie. Co wybra? Mówią że Canon to canon jednak w podobnych pieniadzach sigma jest z dużo lepszym światłem. Doradzcie proszę.
    Problem z tą sigmą jest taki, że niewadomo jaki egzemplarz Ci się trafi. Z tego co czytam to rozrzut jakościowy tego szkła jest ogromny. Najczęściej pisze się o problemach z FF/BF. Canona to raczej w ciemno można brać.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i canon jest pod pełną klatkę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna Awatar SebastianD
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

i z tego co czytałem Sigma ma powazniejsze problemy z winietowaniem. I ostroscia na brzegach...
    Canon dSLR + szkieł parę...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

a ja powiem ze ja mialem i musze przyznac ze zle zrobilem ze sprzedalem. miala co prawda maly ff ktory przeszkadza na duzych dziurach, spadek ostrosci na koncach kadru, le mozliwosc uzywania 1,4-2 jest jak dla mnie nie do przecenienia. w centrum kadru naprawde jest ok- nawet lepiej niz ok a w "zwyklej stritszoterce" przy f<2 blur jest naprawde przyjemny a ponad to nie mam wtedy znaczenia duzego nieostrosc w rogach kadry. ostrzy cicho tylko ten ff ale to sie da wyregulowc. roznica w bokeh miedzy powiedzmy 2 a 1,4 jest naprawde warta jej kilku bledow ktore jak juz pisalem da sie wyregulowac i sampel przy 1,4 troszke PS:

R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

andrewweather
    Guest

Domyślnie

a wytłumacz mi adamek bo napisałeś że canon jest pod pełną klatkę, tzn. że tej sigmy nie da sie stosowa pod pełną klatkę lub że canona nie da sie stosowac do niepełnej klatki. Doczytałem sie tylko że sigma jest skonstruowana typowo do lustrzanek cyfrowych. Nigdzie nie doczytałem się o wielkości matryce.
    Wytłumaczcie proszę

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Sigma przystosowana jest do puszek z cropem (DC), takze o analogach i 1Ds/5D zapomnij.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Sigma przystosowana jest do puszek z cropem (DC), takze o analogach i 1Ds/5D zapomnij.
    musisz tez zapomniec o 1D z klatka x1,3
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

ja mialem nikkora 35 ktory jest o wiele lepszy od canonwskiego 35 i musze powiedziec ze sigma jest ekstra a egzemplarz mozna nawsze przed zakupem sprawdzic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    musze powiedziec ze sigma jest ekstra
    Wiadomo, EF 35 2.0 to padaka z 1990 r. za 1000 zet nowy w sklepie. Ale ma jedno dobre - kolor w miarę nie odbiegający od rzeczywistości.

Sigma jakby ostrość ma nieco lepszą, ale i tak w narożnikach mydli, no i CA, jak na stałkę zauważalna. O kolorze lepiej zamilczeć. Nazwać ten obiektyw ekstra, to już przejaw desperacji .

Powiem krótko: IMO są lepsze zoomy z 35mm, i to niedrogie, niż te dwie stałki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów