Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 108

Wątek: Tanie Paliwo !

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ja to zrozumiałem dokładnie tak jak stoi napisane
    Aaaaa...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Vitez, Ty to juz artykuly spozywcze przez neta zamawiasz? Ossstro
    Nie rozumiem co w tym dziwnego. Prosta kalkulacja co mi sie bardziej oplaca/co jest wygodniejsze. A wiesz ze zarcie dla kotow i artykuly AGD (ostatnio kuchenke mikrofalowa) tez przez neta kupuje?
    Nazwij to lenistwem, wygodnictwem, a ja to nazywam korzystaniem z udogodnien cywilizacji 8) pozwalajacym zaoszczedzic na paliwie (to tak nawiazujac do tematu ), albo ogolnie na kosztach/fatydze osobom niesamochodowym.

Domyślnie

Jesli chodzi o niskie ceny paliw, hm.. to polecam coś na ten temat. Powiem tylko, ze znajomy zaszczepił juz paru kierowców pomysłem. Posiada diesla (VW 1.9, 2002r).. jest dośc ostrożny i najpierw naczytał sie na ten temat sporo przed podjęciem decyzji i napytał się praktyków w tym temacie. W końcu podjął decyzję i leje do baku 50% na 50% olej napedowy i olej rzepakowy (litr za 2.40,-zł ).
    Jeżdzi już tak ponad rok.. nie ma żadnych dodatkowych urządzen w silniku, a auto hula lepiej niż na samym oleju napedowym W zimie tylko podobno dolewa cos do paliwa, zeby się rzepakowy nie ścinał.
    A sa i tacy, co leją 80%/20%.

Polecam temat do poczytania. Moze warto....zostanie wiecej kasy na nowe obiektywy
    Tylko nie wiem jak jest z legalnością takich dolewek...

http://www.biodiesel.pl/zalety/jazda_na_rzepaku/

http://www.wirtschaft-polen.de/pl/biodiesel.htm

http://www.e-petrol.pl/index.php/eko...biodiesel.html

http://www.komunikacja.krakow.pl/for...?showtopic=251
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 05-10-2006 o 23:42
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No bo na tym oleju mozna całkiem normalnie ale nielegalnie (cóż z tego) jeździć. Panowie Zientarscy dosyć szeroko omawiali temat w Antyradiu. Ja niestety mam benzyniaka
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm... a to jest to samo, co popularne swego czasu "biopaliwa"? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie do końca biopaliwa to miszeszanka benzyny z tzw biokomponentami. Tu mamy tylko biokomponenty i tylko do diesla. I dodatku w jakiej cenie
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

@muflon, @kami74 ...biopaliwo benzynowe polega na dodatku alkoholu do etyliny.. No i nie wiem czy by sie opłacał taki numer, zeby jezdzić tylko na samym dodatku, tak jak w dieslu..heh.
    No chyba, żeby denaturowaną jagodziankę na kosciach lać do baku Ale i to chyba zbyt drogo wychodzi.
    Diesle rulezz..! ;-)
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 05-10-2006 o 23:51
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Panowie, zawsze mozna zalozyc instalacje LPG. Problemow z tym w cholere, ale jednak jakby taniej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Panowie, zawsze mozna zalozyc instalacje LPG. Problemow z tym w cholere, ale jednak jakby taniej

Nie powiedziałbym. Czytałem niedawno dokładne porównanie kosztów eksploatacji diesla(na samym oleju napędowym) i benzyniaka na gazie LPG.. Wynik kosztów był per saldo porównywalny(wliczając wszystkie koszty obsługi tych silników).
    W wersji diesla na oleju rzepakowym masz jeszcze tańsze paliwo, a w benzyniaku dochodzi koszt samej instalacji gazowej, koszt przeglądów i napraw tej instalacji, wzrost żuzycia paliwa na gazie o jakieś 20-30% (benzynowe silniki zużywają jakieś 40% więcej paliwa od diesli, a jeszcze dodaj owe 30%, ze na gazie)
    Wg mnie kosztów diesla na dwoch olejach 50/50, albo jeszcze lepiej, nic nie pobije
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 06-10-2006 o 11:03
    moje digarty

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

U nas okradają chyba najbardziej w Polsce. Pb95 za 4,04 ,Pb98 za 4,19 ,ON za 4,06. Paranoja w tym Nowym Tomyślu
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów