Nie rozumiem co w tym dziwnego. Prosta kalkulacja co mi sie bardziej oplaca/co jest wygodniejsze. A wiesz ze zarcie dla kotow i artykuly AGD (ostatnio kuchenke mikrofalowa) tez przez neta kupuje?
Nazwij to lenistwem, wygodnictwem, a ja to nazywam korzystaniem z udogodnien cywilizacji 8) pozwalajacym zaoszczedzic na paliwie (to tak nawiazujac do tematu), albo ogolnie na kosztach/fatydze osobom niesamochodowym.
Jesli chodzi o niskie ceny paliw, hm.. to polecam coś na ten temat. Powiem tylko, ze znajomy zaszczepił juz paru kierowców pomysłem. Posiada diesla (VW 1.9, 2002r).. jest dośc ostrożny i najpierw naczytał sie na ten temat sporo przed podjęciem decyzji i napytał się praktyków w tym temacie. W końcu podjął decyzję i leje do baku 50% na 50% olej napedowy i olej rzepakowy (litr za 2.40,-zł).
Jeżdzi już tak ponad rok.. nie ma żadnych dodatkowych urządzen w silniku, a auto hula lepiej niż na samym oleju napedowymW zimie tylko podobno dolewa cos do paliwa, zeby się rzepakowy nie ścinał.
A sa i tacy, co leją 80%/20%.
Polecam temat do poczytania. Moze warto....zostanie wiecej kasy na nowe obiektywy
Tylko nie wiem jak jest z legalnością takich dolewek...
http://www.biodiesel.pl/zalety/jazda_na_rzepaku/
http://www.wirtschaft-polen.de/pl/biodiesel.htm
http://www.e-petrol.pl/index.php/eko...biodiesel.html
http://www.komunikacja.krakow.pl/for...?showtopic=251
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 05-10-2006 o 23:42
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
No bo na tym oleju mozna całkiem normalnie ale nielegalnie (cóż z tego) jeździć. Panowie Zientarscy dosyć szeroko omawiali temat w Antyradiu. Ja niestety mam benzyniaka![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Hmm... a to jest to samo, co popularne swego czasu "biopaliwa"? ;-)
Nie do końca biopaliwa to miszeszanka benzyny z tzw biokomponentami. Tu mamy tylko biokomponentyi tylko do diesla. I dodatku w jakiej cenie
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
@muflon, @kami74 ...biopaliwo benzynowe polega na dodatku alkoholu do etyliny.. No i nie wiem czy by sie opłacał taki numer, zeby jezdzić tylko na samym dodatku, tak jak w dieslu..heh.
No chyba, żeby denaturowaną jagodziankę na kosciach lać do bakuAle i to chyba zbyt drogo wychodzi.
Diesle rulezz..! ;-)
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 05-10-2006 o 23:51
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
Panowie, zawsze mozna zalozyc instalacje LPG. Problemow z tym w cholere, ale jednak jakby taniej![]()
Nie powiedziałbym. Czytałem niedawno dokładne porównanie kosztów eksploatacji diesla(na samym oleju napędowym) i benzyniaka na gazie LPG.. Wynik kosztów był per saldo porównywalny(wliczając wszystkie koszty obsługi tych silników).
W wersji diesla na oleju rzepakowym masz jeszcze tańsze paliwo, a w benzyniaku dochodzi koszt samej instalacji gazowej, koszt przeglądów i napraw tej instalacji, wzrost żuzycia paliwa na gazie o jakieś 20-30% (benzynowe silniki zużywają jakieś 40% więcej paliwa od diesli, a jeszcze dodaj owe 30%, ze na gazie)
Wg mnie kosztów diesla na dwoch olejach 50/50, albo jeszcze lepiej, nic nie pobije![]()
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 06-10-2006 o 11:03
moje digarty
U nas okradają chyba najbardziej w Polsce. Pb95 za 4,04 ,Pb98 za 4,19 ,ON za 4,06. Paranoja w tym Nowym Tomyślu