Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jak rozumiec zapis?

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Question Jak rozumiec zapis?

Wyrazam zgode na przekazanie autorskich praw majatkowych w zakresie prezentowania fotografii we wszystkich wydawnictwach i publikacjach urzedu
    Ostatnio edytowane przez aqua ; 01-10-2006 o 18:50

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Jakie to są "prawa majtkowe" ??
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Wyrazam zgode na przekazanie autorskich praw majatkowych w zakresie prezentowania fotografii we wszystkich wydawnictwach i publikacjach urzedu
    Oznacza to, że dysponentem fotografii staje się ów urząd. Pozostajesz autorem, Twoje nazwisko jest pod fotką, ale urząd może je do woli publikować, przekazywać, wykorzystywać i chyba odsprzedawać dalej, ale tego nie jestem pewien. Oprócz tego, co zawarte jest w innych punktach Twojej umowy, nie możesz dochodzić jakiś dalszych roszczeń finansowych, tantiem itp.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Na mój pokrętny prawniczy rozum, twórca (przez duże "TFU") tej umowy chciał prawdopodobnie w nieudolny sposób napisać, iż autor fotografii przenosi na drugą stronę (jakiś urząd) prawo do wynagrodzenia za wykorzystanie fotografii we wszelkich wydawnictwach i publikacjach tegoż urzędu.
    Ergo - urząd będzie zamieszczał fotografie autora w różnej maści periodykach i sprzedając je będzie miał prawo do 100% wynagrodzenia za nie - bez obowiązku dzielenia się nim w jakimkolwiek procencie z autorem zdjęć.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@riusz Zobacz posta
    Na mój pokrętny prawniczy rozum, twórca (przez duże "TFU") tej umowy chciał prawdopodobnie w nieudolny sposób napisać, iż autor fotografii przenosi na drugą stronę (jakiś urząd) prawo do wynagrodzenia za wykorzystanie fotografii we wszelkich wydawnictwach i publikacjach tegoż urzędu.
    Czemu nieudolny? Moim zdaniem ten zapis jest jasny, wymaga jedynie elementarnej wiedzy o prawie autorskim. Sam też tworzę pewne dzieła, do których prawa majątkowe sprzedaję i tyle. Oczywiście sprzedaję je za pieniądze, ktore mnie satysfakcjonują.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Uprawnienia umieszczania postów