Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Tamron 17-50 dziwne zjawisko...

Mieszany widok

Sochan
    Guest

Domyślnie Tamron 17-50 dziwne zjawisko...

Witam

Korzystajac z pięknej pogody dziś w południe wybrałem sie na zdjęcia do łazienek zadowolony wracam do domu odpalam kompa i widzę to :

http://strony.aster.pl/pikco/

Może mi ktoś wytłumaczyć co to za dziwny efekt w prawym górnym rogu ?? wyszedł on tylk ona tych 5 zdjęciach.

Mam nadzieję ze nie zadaję głupich pytań.

Pozdrawiam
    Wojtek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nic nie widzę dziwnego. BTW, przegiąłeś trochę z wielkością tych fotek.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Sochan
    Guest

Domyślnie

w prawym górnym rogu róża wygląda jakby była podgrzewana gorącym powietrzem... Wielkość hmm nie wiem nie zwracałem uwagi przerobiłem je z rawów więc mogą być spore :P

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Poczytaj o zależności przysłony i głębi ostrości.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sochan Zobacz posta
    w prawym górnym rogu róża wygląda jakby była podgrzewana gorącym powietrzem...
    A o to chodzi. Szkło ma niezbyt piękny bokeh. Albo okoliczności przyrody były niesprzyjające. Gdzieś tu był wątek na temat tego, jak potrafi niekiedy wyglądać tło w 135 2.0. O tu
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Czy ten efekt został już na stałe po Twojej sesji fotograficznej? Czy wystąpił wyłącznie na tych fotkach a na później robionych już nie ?
    Jeżeli występuje na również na później zrobionych fotkach to sprawdź czy na soczewkach obiektywu (lub matrycy) nie śladów płynu lub innych syfów.
    Odnosze wrażenie że na pierwszej fotce ślad jest mniejszy, a później przemieszcza się ku lewej części.

Sochan
    Guest

Domyślnie

Zrobiłem 100 zdjęć i ten efekt jest tylko na tych paru zdjęciach potem efektu w ogóle nie ma. No cóż chyba trzeba zbierać na Canona za 6000 to się bokeh poprawi...

Uprawnienia umieszczania postów