Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: AI servo i pola ostrości

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

jak się używa ai servo? czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić? Szukam w necie i nie moge znaleźć
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    jak się używa ai servo? czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić? Szukam w necie i nie moge znaleźć
    Chodzi o to, że po ustawieniu tego trybu w aparacie i naciśnięciu spustu do połowy możesz wodzić celownikiem za np samochodem, rowerem, biegaczem, kotem i ostrość jest ustawiana w sposób ciągły (ekspozycja też)
    Stosujesz ten tryb do szybko poruszających się obiektów.
    W trybie zwykłym (one shot) ostrość i ekspozycja nastawiana jest raz, do momentu aż ponownie w coś nie wycelujesz.
    Mam nadzieję, że jasno napisałem :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Chodzi o to, że po ustawieniu tego trybu w aparacie i naciśnięciu spustu do połowy możesz wodzić celownikiem za np samochodem, rowerem, biegaczem, kotem i ostrość jest ustawiana w sposób ciągły (ekspozycja też)
    W trybie zwykłym (one shot) ostrość i ekspozycja nastawiana jest raz, do momentu aż ponownie w coś nie wycelujesz.
    Tryb ten (AI) to taka "sztuczna inteligencja" - aparat stara sie przewidywac co bedzie za chwile z obiektem i korygowac do tego ustawienia AF. Tak to rozumiem - chyba ze ktos mnie poprawi. Gdzies spotkalem sie z daymi ktore pokazywaly jaka jest tego skutecznosc - szybkosc obiektu ktory sie przemieszcza wzgledem body z danej odleglosci i kata - jak odszukam to wroce z informacja o tym.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    No dobra, rozumiem że śledzę obiekt, ale czy w momencie nacisniecia spustu migawki mam go przestać śledzić? Bo jeżeli nie ( czyli po nacisnieciu spsutu dalej śledzę obiekt )to już zaczyna się panoramowanie?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    No dobra, rozumiem że śledzę obiekt, ale czy w momencie nacisniecia spustu migawki mam go przestać śledzić? Bo jeżeli nie ( czyli po nacisnieciu spsutu dalej śledzę obiekt )to już zaczyna się panoramowanie?
    A to już jest zupełnie oddzielna kwestia. AI Servo jest związane tylko ze sposobem ustawiania ostrości. Nic więcej i nic mniej. Jeśli chcesz mieć zdjęcie panoramowane, to śledzisz poruszający się obiekt. Jak nie, to nie. Na czas samego naświetlania matrycy AF i tak wstrzymuje pracę.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    A to już jest zupełnie oddzielna kwestia. AI Servo jest związane tylko ze sposobem ustawiania ostrości. Nic więcej i nic mniej. Jeśli chcesz mieć zdjęcie panoramowane, to śledzisz poruszający się obiekt. Jak nie, to nie. Na czas samego naświetlania matrycy AF i tak wstrzymuje pracę.
    Kolaj sprostuj mnie jak źle myślę. Rozumiem że Al servo związane jest tylko ze sposobem ustawienia ostrości. To jest oczywiste, że na czas samego naświetlania matrycy AF nie może działać. No ale przy panoramowaniu też przecież "prowadzę obiekt", który zmienia swoją odległość ode mnie, a ostrość zostaje ustawiona tuż przed otwarcim migawki. Więc tryb Al Servo winien być włączony? Dzięki za podpowiedź.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uprawnienia umieszczania postów