zamrozić to wiadomo krótkie tak jak piszecie ale ja bym chciała żeby obiekt był ostry a tło poruszone...jak to sie nazywa? panoramowanie? czy mylę pojęcia?
zamrozić to wiadomo krótkie tak jak piszecie ale ja bym chciała żeby obiekt był ostry a tło poruszone...jak to sie nazywa? panoramowanie? czy mylę pojęcia?
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
o dziękuję a jeszcze mam jedno pytanko
Gdy śledzę obiekt z tym ai servo, wciśniety do połowy spust to aparat ciagle mieli ale nie potwierdza co chwilę ostrości, czy to znaczy, że mam sie tym nie przejmowac i po prostu ciachać zdjęcie?
Dokładnie.
Trzy tygodnie temu fotografowałem turniej taneczny w tancu towarzyskim ,pierwszy raz w życiu.Wielka sala w polowie ciemna a w polowie jasna.Zawodnicy poruszaja glowami i ciałem w sposób absolutnie zaskakujący i nieprzewidywalny.Miałem 5d z 70-200 f4L.Lampa 580 EX.{B. rzadko uzywam lampe} Po kilku próbach utrzymania głow tancerzy w polu centralnego kursora,właczylem all serwo.[b.rzadko uzywam]W domu z pewną niechecia i pewna doza niesmiałosci włozyłem kartę na której było przeszło 3 GB do czytnika.I co? i zagrały harfy eolskie.Kilka dosłownie nieostrych fotek i to z mojej winy[idealnie ostra publika swiadczy o tym gdzie spoczał kursor.]Warto [Truizm] dokładnie przeczytac instrukcję o AF.A w ogóle to ciekawe skad ta opinia o złym AF W 5D.?
Pewnie nie jest lepszy od 1d mark III,ale na pewno nie jest przyczyna nieostrych zdjęć.
Aha ,warto pamietac o ustawieniu w Cfn.funkcji zapobiegajacej przeskoczeniu ostrosci na chwilowo pojawiajacy sie w polu widzenia obiekt.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 29-06-2008 o 13:49
problem w tym z instrukcja do eosa 33 w przypasku obslugi ai servo jest tak krótka i tak nijaka, że mała głowa:/
to moze ktoś by napisał mały tutorialik jak i kiedy używać poszczególne ustawienia AF
szczerze to bardzo chętnie bym się z tym zapoznał bo sam nie wiem czy zawze dobrze robię![]()
Na występach mojej córki niestety nie zaliczyłem tylu udanych fotek - też 5d z 580 EXII i 70-200. Jeśli mogę - jakich ustawień Cfn najlepiej użyć? Fotografowałem w priorytecie przysłony - nie jestem zadowolony z efektów. Potem podkręciłem iso i odpuściłem lampę - ale to jeszcze nie to.Dużo nieostrych.Użyć prioryteu czasu i AI servo? Czy może całkiem na M? Daj może przykład foty z występów pls. Moja córka tańczy więc, pewnie się przyda jakaś rada na koncertowe ujęcia ;-) Pozdrawiam.