Cytat Zamieszczone przez maku
A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.
Czyli podsumowując: Twoim zdaniem tylko centralny?
Mi to w zasadzie działa (testowałem kiedyś na nadjeżdżającym pociagu ;-)), ale tak sobie myślałem, że... weźmy np. takiego lecącego ptaka:
- obiektyw ma f/2.8 czyli relatywnie nieduża GO
- jeśli ptak wyleci z zasięgu centralnego czujnika, to kupa, aparat zaczyna szukać w całym zakresie. A jeśli nawet wleci tam z powrotem, to wtedy AF będzie nastawiony już na pobliskie górki
- jeśli jednak będą aktywne wszystkie punkty, to jeśli ptak wyleci z zakresu centralnego, to wleci w któryś z bocznych i ten go "przechwyci" - czyli powinno być lepiej
Tak sobie tylko głosno myslę

A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.
Eee, póki co żadne airshow się nie szykuje, a ptaszki nad jeziorem odlecialy do ciepłych krajów Byle do wiosny