Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: AI servo i pola ostrości

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie AI servo i pola ostrości

Krótkie pytanie: czy jeśli używacie AI servo do śledzenia szybko poruszających się obiektów, to używacie jednego pola AF czy wszystkich?

Ja do tej pory miałem zawsze ustawione tylko centralne pole i jakoś to szło, ale właśnie przyszło mi do głowy, że na chlopski rozum, to chyba mając aktywne wszystkie czujniki, aparat może łatwiej wychwycić przesunięcia w każdą stronę...

A może to jedyny słuszny sposób - i do tej pory tylko wydawało mi się, że korzystam z AI servo? ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
    Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.

A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
    Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.
    Czyli podsumowując: Twoim zdaniem tylko centralny?
    Mi to w zasadzie działa (testowałem kiedyś na nadjeżdżającym pociagu ;-)), ale tak sobie myślałem, że... weźmy np. takiego lecącego ptaka:
    - obiektyw ma f/2.8 czyli relatywnie nieduża GO
    - jeśli ptak wyleci z zasięgu centralnego czujnika, to kupa, aparat zaczyna szukać w całym zakresie. A jeśli nawet wleci tam z powrotem, to wtedy AF będzie nastawiony już na pobliskie górki
    - jeśli jednak będą aktywne wszystkie punkty, to jeśli ptak wyleci z zakresu centralnego, to wleci w któryś z bocznych i ten go "przechwyci" - czyli powinno być lepiej
    Tak sobie tylko głosno myslę

A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.
    Eee, póki co żadne airshow się nie szykuje, a ptaszki nad jeziorem odlecialy do ciepłych krajów Byle do wiosny

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak czy inaczej na pewno warto sprawdzić.
    To akurat nic nie kosztuje.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: AI servo i pola ostrości

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Krótkie pytanie: czy jeśli używacie AI servo do śledzenia szybko poruszających się obiektów, to używacie jednego pola AF czy wszystkich?
    Ja używam tylko centralnego takoż jak i moi wszyscy znajomi.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

takie dywagacje laika, bo z servo bardzo rzadko do tej pory korzystałem -

wydawało mi się, że w tym trybie aparat przede wszystkim wykrywa ruch. Jeśli tak, to nie wydaje mi się, żeby zmieniał nagle ustawienia na krajobraz, chyba że cel porusza się i zatrzymuje na dłuższe chwile. Z tego co pamiętam, to EOSy mają mechanizm przewidywania ostrości dla poruszającego się obiektu, jeśli tylko nie porusza się zbyt szybko.

W tej sytuacji wybór innego punktu chyba nie powinien zaszkodzić bo i tak aparat sie przełączy do następnego zgodnie z przewidywanym kierunkiem ruchu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: AI servo i pola ostrości

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mori!
    Czekamy. Twoje rajdowe reportaże powalają.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Ja też używam tylko jednego (w 33-ce), ale zmieniam je w locie, jak mi bardziej do kadru pasuje - więc nie tylko centralnego. Przy odrobinie wprawy idzie całkiem nieźle :-).

Pzdr, G.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

uzywanie jednego, centralnego, jest szybsze niz wszystkich... nie wiem jak z przekazywaniem obiektu pomiedzy punktami w 20'tce ale w 10tce bylo bez rewelki... co innego w 3ce - patrzylem jak to dziala... i... wow ale potem przelaczylem sie znow na centralny i tak pozostalo

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

jak się używa ai servo? czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić? Szukam w necie i nie moge znaleźć
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów