Catcherintherye - masz rację, trzeba używać takiego obiektywu, do jakiego ma się przekonanie, po to jest aparat dla amatora (jak i ja, z tej samej branży, witam), by mu sprawiał frajdę. Absolutnie rozumiem. co masz na myśli, mówiąc, że wolisz atmosferę zdjęć z Sigmy, niż z Tamrona. Z tego właśnie powodu i ja zrezygnowałem z Tamronów. Z powodu, że są bardzo "twarde" i trudne do opanowania jesli chodzi o atmosferę. Mistrzem tutaj jest Cichy, co widac z resztą na powyższej focie. Ja nauczyłem się w końcu nad nimi panować, ale decyzja już zapadła i przeszedłem na EF-y (bez komentarza). Tym niemniej uważam, że w przedziale cenowym 0-1500,- Tammy 17-35 jest z zapasem najlepszym obiektywem zoom. Bije go dopiero IMO EF-S 17-85 (nie strzelać, ja tak uważam!), ale to już 200-300,- drożej. 350D:
Edit: Dla porównania +- to samo z 16-35. Wiem, inna pora dnia i roku. Ale widać to, o czym pisał catcher:
Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 30-09-2006 o 10:14
Cichy.. fajna fota.
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
Z tych przykładów niewiele wynika.
Bardziej ci się podoba zdjęcie z sigmy bo ma mniejszą głębię ostrośći, więc jest przyjemniejsze w odbiorze. A czemu ma mniejszą? Bo Sigmą ostrzyłeś z bliższej odległości niż Tamronem. Jakbyś zrobił fotkę np kwiatka na tej samej przesłonie, na tej samej ogniskowej i przede wszystkim z tego samego miejsca (np. ze statywu) to wyniki byłyby porównywalne![]()
Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 30-09-2006 o 14:08
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
tak - masz rację
ale , hmm , to nie całkiem tak jest
otóż warunki techniczne były BARDZO zbliżone , choć rzeczywiście mogły różnić się niuansami , to co piszesz o różnicach w ustawieniu raczej nie miało wpływu na 'generalne wrażenie'( cokolwiek nie oznacza to słowo ;-)
jazzy
ha ha - w pewnym sensie ( najbliżsi przyjaciele i rodzina) - ale ja , jeśli chodzi o profesję , to jestem bardziej związany z medycyną ;-)
catcherintherye... widze, że z kolegi nie dość że po hobby kolega, to jeszcze kolega po fachu :-) w tle rowkareczka się ładnie rozmywa i zestaw nosków i śrubeczek.. Skąd, mozna wiedzić, jest kolega optyk? :-)
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
Nie brzmi idiotycznie, poprostu zdiecia robione siogma daja ci wiecej satysfakcji i radości i o to chodzi, nie kupuj Tamrona i cykaj cykaj sigmą.Tym bardziej ze jedni wola chłodne zdiecie a inni wola coepłe i dlatego-na szczescie-mamy wybór.Dla karzdego cos miłego.Pozdrawiam.Ciri
pojawiła się pewna hipoteza co do 'rozjeżdzania' się jakości Tamrona i Sigmy
- otóż Sigmę składa ta sama fabryka w Chinach od 5 lat ( i w Malezji)
-a Tamron uruchomił w nową fabrykę na początku roku - pewnie dopiero nabierają doświadczenia w składaniu sprzętu ( zresztą ciekawe jest sygnowanie obiektywów tamrona - rzadko bywa że jakaś firma pisze na 'stopce' wprost : 'sdiełano w chinach z japońskich komponentów'
tak czy owak są to obiektywy równorzędne - i jak każde - mogą bardzo różnić się od siebie jakością - nawet z tej samej serii...
17-35 jest produkowany tylko w Japonii (w przeciwieństwie do 28-75).