Hmmmm daliście mi trochę do myślenia. W zeszłym tygodniu zakupiłem 30D z gripem. Od samego początku używałem oryginalnego akumulatorka + Gp, który został mi z gripa 300D. Testując ergonomię wraz z kumplem postanowiliśmy zdjąć gripa żeby w końcu zobaczyć jak się go trzyma bez. Przy baterii wsadzonej w body pokazywał mi pełne naładowanie, zarówno na jednej jak i na drugiej. po czym gdy załozyłem gripa i wsadziłem baterie nie byłem w stanie aparatu włączyć :/ Pomogło dopiero naładowanie baterii co jest doś dziwne bo wsadzane z osobna do body działały :/ O co tu biega ??
ja mam z serii 82.... i przez ponad rok nie mialem problemów, a tu dziś na meczu efekt jak wyżej, z tym ze możliwe ze baterie w gripie nie były w pełni naładowane, teraz sie ładują i liczę ze sie to nie powtórzy.
Aż zrobiłem u siebie test. Mam oryginalny akumulator Canona (1390mAh) i zamiennik z Allegro(1400mAh, został po 300D, więc już może być odrobinę wyeksploatowany). Założony grip. Wskaźnik błyskał, że niby już prawie wyładowane, ale dawało się robić zdjęcia.
Po wyjęciu jednego z akumulatorów aparat stwierdził, że za mało prądu i nie da rady. Odłączyłem gripa, akumulator włożyłem do aparatu - i nagle okazało się, że jest jeszcze trochę prądu, bo wyświetlił jedną kreskę. Założyłem z powrotem grip, włożyłem akumulatory - ale tym razem zamieniłem je miejscami. I tym razem aparat pokazał mi jedną kreskę (a przecież dopiero co mrugał, że już się akumulatory kończą).
Dalsze testy z gripem i jednym akumulatorem:
Canonowski z lewej strony - wskaźnik mruga.
Ten sam z prawej strony - jedna kreska.
Zamiennik z obu stron - mruga.
Canonowski z prawej - jedna kreska, z lewej - jedna kreska (!).
Oba - jedna kreska.
Wniosek - jakoś dziwnie się to zachowuje i mało stabilnie, ale dla działania całego zestawu pomaga zamiana akumulatorów miejscami. Dodatkowo, grip ze względu na swój wewnętrzny opór powoduje zmniejszenie napięcia podawanego z akumulatorów na aparat w stopniu wystarczającym do ogłupienia elektroniki aparatu w pewnych sytuacjach.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)