Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Czy warto kupić 135 f/2,0 L, mając 70-200 f/2,8 L???

Domyślnie

Bokeh 135-i jest bardzo dobry. A ciebie Wini proszę o przykład tej tragiczności bokehu. Konkretnie.
    P.S. Widzialem twoje fotki ktore zamiesciles na obu forach. Ja jednak proszę o fotki dokladnie tej samej sceny z dwóch obiektywów ktore przytaczasz - 135 i 70-200 (nie tylko podobnych scen, jak z 85 1.4) tylko takiej samej.

To że 135-ka ma ostrzejszy bokeh to kwestia m.in jej bardzo dobrego kontrastu, już od pełnej dziury. Obiektyw o slabszym kontraście, da łagodniejsze przejscia tonalne.

Gietrzy - a co tu jest do pisania . Mialem przez ponad rok 70-200 IS (ostre).
    A teraz przez pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem 135-ek.
    Coś w tym jest, prawda Jac?

Jesli ktos nie widzi różnicy to 135-ka jest mu nie potrzebna. I bardzo dobrze ze jest zadowolony z tego co posiada.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 30-09-2006 o 09:57
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber Zobacz posta
    A ciebie Wini proszę o przykład tej tragiczności bokehu.
    1
    2
    3
    4
    5
    6

Widzialem twoje fotki ktore zamiesciles na obu forach.
    Przypomnę dla zainteresowanych: http://canon-board.info/showthread.php?t=14402
    Ja jednak proszę o fotki dokladnie tej samej sceny z dwóch obiektywów ktore przytaczasz - 135 i 70-200 (nie tylko podobnych scen, jak z 85 1.4) tylko takiej samej.
    Niestety, to już niemożliwe
    To że 135-ka ma ostrzejszy bokeh to kwestia m.in jej bardzo dobrego kontrastu, już od pełnej dziury. Obiektyw o slabszym kontraście, da łagodniejsze przejscia tonalne.
    Przyznam, ze mnie te argumenty nie przekonały.

Pozdrawiam
    Wini

Coś już napisał

Domyślnie

Wini co Ci się nie podoba w bokeh'u zdjęcia 5-go, do którego link podesłałeś??
    350D + BG-E3 + KIT + CANON 70-200 F/2,8 L + Extender 2x II + SIGMA 17-70 + CANON 50/1,8 II + 580EX + RAYNOX + Helios 44M4 + MC Zenitar 16/2,8 + TK 2M + Valbon CX-540 + CANON POWERSHOT PRO 90 IS + TROCHE LAMP, TEŁ, Jakaś Bigma by się przydała.. CDN.

Domyślnie

Wini,
    Szkoda że moj argument o kontrascie Cie nie przekonuje, bo jest faktem.
    135 na pełnej dziurze czy przymknięta o 1-2 EV bije 70-200 kontrastem i nasyceniem kolorów dając przez to również "ostrzejsze" dla oka rozmycie tła.

Nie dostarczyles porownania? Nie ma sprawy. Odsylam do stron gdzie faktycznie są porównane jednakowe sceny, zarowno miedzy 135 a stalkami
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev..._135/index.htm
    jak i zoomami (w tym 70-200):
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...okeh/index.htm

Jesli wg. Ciebie rozmycie tla jest w 135 fatalne, to co można powiedziec na podstawie tego porównania o bokehu z 100-ki i 85-ki???

Na zdjęciach ktore Ty zamiesciles, mozna miec zastrzezenia do 3 i 4-ego. (widoczne 8-kąty). Jednak obie te fotki byly robione przy f5.6. Ale to chyba oczywiste ze im bardziej domknięta przeslona, tym bliki stają się mniej okrągłe.
    Dla mnie reszta jest ok - rozmycie tla nie jest tak delikatne, bo obiektyw ma znacznie wiekszy kontrast od innych. Czy tego chcemy czy nie.

Rozumiem że nie jestes fanem takiego rozmycia. Każdy lubi co innego.
    Ja np. lubię takie kontrastowe fotki, z pięknym rozmyciem tła, jakie daje 135-ka od f2.0 do 2.8.

Niezależnie od preferencji, żadne przykłady zamieszczone przez Ciebie BEZ PORÓWNANIA tej samej, trudnej sceny robionej innym szklem nie upoważniają do generalizowania i wystawiania obiektywowi takiej opinii na forum.
    Tym bardziej dziwię się, bo uważam Cię za osobę o bardzo wyważonym spojrzeniu na sprawy sprzętowe.

pozdrawiam
    amber
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 30-09-2006 o 18:04

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    popłakałem ostatnio nad tym obiektywem (135), ale raczej nad nieostroscią
    Jeżeli szkiełko jest nie ostre to można je wymienić, w czym problem ?
    A może przyczyna leży po stronie puszki lub fotografującego ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Faktycznie 135 f2L jest beznadziejny. Nie dosc, ze beznadziejny
    bokeh, to rowniez kolory i kontrast do d...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

snowboarder - zgadzam sie z toba w 100% ;-)

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S. Zobacz posta
    Wini co Ci się nie podoba w bokeh'u zdjęcia 5-go, do którego link podesłałeś??
    prawa dolna ćwiartka
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev..._135/index.htm
    jak i zoomami (w tym 70-200):
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...okeh/index.htm

Jesli wg. Ciebie rozmycie tla jest w 135 fatalne, to co można powiedziec na podstawie tego porównania o bokehu z 100-ki i 85-ki???
    Jeszcze nie miałem 100 i 85, nic więc nie powiem.
    Ja mówie o rozmyciu tła w pewnych specyficznych warunkach, co zaznaczyłem i przedstawiłem przykłady. Zgodzę się, że to indywidualna sprawa, czy to ładne czy nie.
    Niezależnie od preferencji, żadne przykłady zamieszczone przez Ciebie BEZ PORÓWNANIA tej samej, trudnej sceny robionej innym szklem nie upoważniają do generalizowania i wystawiania obiektywowi takiej opinii na forum.
    To tylko moja opinia, raczej odosobniona od powszechnej
    Przykłady co mi się nie podoba przedstawiłem.
    Na moja obronę ;-) napiszę, że parę trudnych scen paroma obiektywami różnych producentów popełniłem.

Cytat Zamieszczone przez Auwo Zobacz posta
    Jeżeli szkiełko jest nie ostre to można je wymienić, w czym problem ?
    A może przyczyna leży po stronie puszki lub fotografującego ?
    Zartobliwie nawiązałem do innego wątku o rozmyciu tła 135/2, w którym brałeś udział.
    Wini

Domyślnie

Wini,
    ok. Więc cierpliwie poczekam aż będziesz miał coś na poparcie twierdzenia że rozmycie tła w wybranej scenie na 135-ce wychodzi fatalnie, a na innym obiektywie rewelacyjnie.

pozdrawiam
    amber

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Zartobliwie nawiązałem do innego wątku o rozmyciu tła 135/2, w którym brałeś udział.
    Mógłbyś wyjaśnić gdzie ten żarcik ? Bo jakiś przymulony jestem i nie dostrzegam
    W tamtym wątku pokazałeś tylko swoje nieudolne próby fotografii za pomocą 135/2

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów