Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Wyostrzanie zdjęć

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
    ]ale zastanawiam sie dlaczego wiekszosc waszych fotek/avatarow jest w 72 dpi? czyzby jakas magiczna liczba? :wink:
    Zeby to sprawdzic musiales sciagnac zdjecie, otworzyc je w programie ktory wyswietla ilosc dpi i odczytac ta wartosc dopisana do pliku.
    Powiedz... ile przegladarek WWW ma wbudowana taka funkcje?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ]ale zastanawiam sie dlaczego wiekszosc waszych fotek/avatarow jest w 72 dpi? czyzby jakas magiczna liczba? :wink:

Zeby to sprawdzic musiales sciagnac zdjecie, otworzyc je w programie ktory wyswietla ilosc dpi i odczytac ta wartosc dopisana do pliku.
    Powiedz... ile przegladarek WWW ma wbudowana taka funkcje?
    niestety moj firefox tego nie potrafi ...ale tak napisales jak by sprawdzenie ilosci dpi bylo jakims problemem ja tam sie nie bede upieral i nikogo przekonywal do magicznej liczby 72dpi (choc z tego co widze to sami ja uzywacie)

taki maly przyklad przygotowania zdjec do publikacji na www http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html nie wiem skad autor tego art. wytrzasnal to 72 dpi ale sami widzice, ze cos w tym jest...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

[DoMiNiQuE], Vitez, awatary NIE SĄ w 72 dpi! Bo to nie ma sensu. Również nie ma sensu dyskutować ile kilogramów ma mój awatar.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

wiem Tomku (juz teraz) ale nie mozna zapomniec, ze taki parametr jednak istnieje i dlatego zaczalem sie zastanawiac nad ta "sweta" liczba 72 ...ale to w sumie nie ma wiekszego znaczenia - tak jak mowisz. proponuje koniec tematu - porozmawiajmy o wyostrzaniu ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Parametr istnieje, ale tylko po to, żeby móc przekonać się jaki +/- rozmiar będzie miało zdjęcie na monitorze.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

]
    taki maly przyklad przygotowania zdjec do publikacji na www http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html nie wiem skad autor tego art. wytrzasnal to 72 dpi ale sami widzice, ze cos w tym jest...
    A zauważył ktoś że owe DPI ustawia się w ramce "Print Size" ?
    Od kiedy to monitory drukują zdjęcia? Bo mój uparł się i nie chce...

Taaa... coś w tym jest... głupota w tym jest...

(jak w całym artykule pod podanym linkiem - np. najpierw niszczy kolory Levels'ami,
    a potem stara się to naprawić Krzywymi - co nie bardzo mu wychodzi...)

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easyrider
    ]
    A zauważył ktoś że owe DPI ustawia się w ramce "Print Size" ?
    Od kiedy to monitory drukują zdjęcia? Bo mój uparł się i nie chce...
    Tu akurat nie do konca masz racje. Tak jak wyzej pisalem dpi mozna odniesc z takim samym sukcesem do monitora jak do drukarki. Obydwa urzadzenia zajmuja sie "wywolywaniem" zdjec tyle ze na innym medium.

A zauwazyles ze dpi ustawia sie nie tylko w ramce print size (cokolwiek by to znaczylo ... zgaduje ze mowisz o wlasciwosciach wydruku drukarki)? W image size takze mozesz sie pobawic ta wartoscia.

I tak jeszcze na koniec apropos tych nieszczesnych avatarow i obserwacji [DoMiNiQuE] ... abstrachujac od faktu ze w przypadku plikow uzywanie dpi nie ma zadnego sensu wlaczcie sobie photoshopa i wybierzcie opcje file->new. Jaka wartosc wpisana jest standardowo w okieku "resolution" ? I to jest po czesci odpowiedz na pytanie "Dlaczego 72 a nie inna wartosc w grafikach na www".

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    I tak jeszcze na koniec apropos tych nieszczesnych avatarow i obserwacji [DoMiNiQuE] ... abstrachujac od faktu ze w przypadku plikow uzywanie dpi nie ma zadnego sensu wlaczcie sobie photoshopa i wybierzcie opcje file->new. Jaka wartosc wpisana jest standardowo w okieku "resolution" ? I to jest po czesci odpowiedz na pytanie "Dlaczego 72 a nie inna wartosc w grafikach na www".
    i to jest konkretna odpowiedz

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

A zauwazyles ze dpi ustawia sie nie tylko w ramce print size (cokolwiek by to znaczylo ... zgaduje ze mowisz o wlasciwosciach wydruku drukarki)? W image size takze mozesz sie pobawic ta wartoscia.
    Miałem na myśli właśnie "Image Size", konkretnie w przytoczonym linku http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html
    Ciekawe - tam gość używa Makintocha - Print Size na PC nazywa się Dokument Size...

]
    i to jest konkretna odpowiedz
    I to nie jest żadna odpowiedź... jest tam wpisane tyle ile sami wcześniej wpiszemy...
    U mnie było 300, wpisałem 80 (bo tyle ma mój monitor) i teraz każdy nowy dokument ma 80 DPI...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easyrider
    I to nie jest żadna odpowiedź... jest tam wpisane tyle ile sami wcześniej wpiszemy...
    U mnie było 300, wpisałem 80 (bo tyle ma mój monitor) i teraz każdy nowy dokument ma 80 DPI...
    A myslisz ze ile osob przygotowujac grafike na www zmienia ten parametr ? Poza tym napisalem ze jest to "po czesci" odpowiedz na pytanie.

Swoja droga nie za bardzo rozumiem w jakim kierunku zmierza prowadzona przez Ciebie polemika. Jesli zmierza do krytyki technik pracy z PS'em pokazanych na cytowanej powyzej stronie www to wez pod uwage ze jakby nie bylo autor artykulu uzyskal efekt conajmniej zadowalajacy. Nie napisal tez nigdzie ze to jest jedyna najsluszniejsza metoda. Jesli stworzyles lepszy poradnik podziel sie nim z nami ... napewno ktos skorzysta. Krytykowac potrafi kazdy.
    Jesli natomiast Twoje wywody maja nam cos udowodnic w kwestii zastosowania dpi w zyciu codziennym to mysle ze wszystko zostalo juz napisane.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów