Cytat Zamieszczone przez Vitez
Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
]
Jesli chodzi o zmieniszanie rozdzielczosci fotek do rozmiarow webowych to zwroc uwage aby mialy 72dpi (standardowo jpg z aparatu ma 180dpi)
Owszem monitor wyswietla tylko 72 dpi, ale fotka moze sobie miec tych dpi ustawionych ile chcesz niezaleznie czy dla web - na jakosc wyswietlania nie bedzie mialo wplywu.

Bzdurka... dpi swiadczy tylko o fizycznym rozmiarze odbitki z danego pliku. Owszem monitor wyswietla tylko 72 dpi, ale fotka moze sobie miec tych dpi ustawionych ile chcesz niezaleznie czy dla web - na jakosc wyswietlania nie bedzie mialo wplywu. Na dpi musisz zwrocic uwage tylko przy przeliczaniu jakie wymiary powinna miec fotka gdy przygotowujesz ja do odbitki. Gdy przygotowujesz ja do pokazania w necie wystarczy ustawic tylko wymiary w pikselach - dpi niewazne :P .
IMO wystawianie fotek w necie o rozdzielczosci wiekszej/innej niz 72dpi to jest zwykle niechlujstwo i lenistwo. to samo tyczy sie grafiki webowej. obowiazuja pewne zasady, ale ty oczywiscie Vitez bedziesz trzymal sie wlasnych.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
A dopasowac kompresje mozesz w kazdym trybie zapisywania w PS (przynajmniej u mnie Razz ), chyba ze juz raz otwierales i zapisywales ta fotke w tym PS wtedy w Save nie a w Save as tak.
najwidoczniej jeszcze nie odkryles dobrodziejstw wyplywajacych z funkcji ALT+CRTL+SHIFT+S (Save for web) a szkoda bo warto. masz tutaj pelna kontrole nad wszystkimi opcjami zwiazanymi z zapisem do danego formatu pliku. polecam