Jak w temacie, co wybrać? mają podobną cenę, ale czy sa jakieś plusy konkretnego modelu? (poza możliwością odwrócenia głowicy w Sherpie) a może zaoszczędzic parę złotych i wybrac Velbona DF 60?
Jak w temacie, co wybrać? mają podobną cenę, ale czy sa jakieś plusy konkretnego modelu? (poza możliwością odwrócenia głowicy w Sherpie) a może zaoszczędzic parę złotych i wybrac Velbona DF 60?
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Sherpa lepsza. Zainteresuj się też GoldPhoto YH321. Cena niestety wyższa, ale to już niezła namiastka Manfrotto. Jeżeli masz kase na Sherpe, to odpuść sobie DF-60, bo to półka niżej - mniej sztywny i mniej funkcjonalny.
Odnośnie możliwości odwrotnego zamocowania kolumny centralnej w Sherpie 600R - próbowałem się tym bawić i mówiąc szczerze nie jest to zbyt wygodne. W warunkach domowych/studyjnych przydaje się. W terenie tak sobie - jakby nie było aparat będzie zamocowany odwrotnie, a to niezbyt ergonomiczne kadrowanieIMHO dużo bardziej przydatna jest możliwość poprzecznego zamocowania kolumny (GoldPhoto, Manfrotto).
kaen
Sherpa ma fajne to , że caly statyw obsługujesz jedną wajhą. Minusem jest to, że jednak ta glowica super precyzyjnie to nie chodzi.
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Rozumiem, ze chodzi ci o przekrecenie aparatu do pionu. Zgadzam sie że jest to do du.... strasznie mnie wpienia że nie ma -90 , 0 , +90 albo chociaz -90 , 0 . Po ułozenie aparatu ze spustem na dole to nieporozumienie. Ale cóz narazie musi wystrczyć i da sie z tym żyć
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Ja nie mogłem, Sherpe sprzedałem w cholerę i kupiłem Manfrotto...
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
A ja wybrałem Sherpę 450 bo był najdłuższy w tej klasie cenowej. Statyw 172cm jest odpowiedni dla fotografa 190cm. A po zamocowaniu głowicy na dole można focić z kilku centymetrów nad glebą.
A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...
A jak rewelacyjnie wygodnie jest wtedy ;-) Wiem bo miałem akurat 450-kę...
Jak dla mnie ta możliwość jest kompletnie bezużyteczna, co z tego że można focić kilka centymetrów nad glebą jak wszystko jest do góry nogami...
Całkiem nieźle to mają rozwiązane Manfrotto 055/190 Pro (inne pewnie tez) - można albo wyjąć kolumnę środkową i rozłożyć nogi na płask, albo kolumnę razem z głowicą zamontować w poziomie - przy kilku możliwych kątach rozłożenia nóg to daje dość duże możliwości ustawnienia...