Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: WB / Expodisc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja robiłem RAW-y, a i tak była później niezła rzeźnia żeby twarze muzyków nie były pomarańczowo czerwone.
    Teoretycznie Expodisc powinien Ci oczedzic czasu w PP w takiej sytuacji...
    1D i obiektywy Canona

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nawet teoretycznie expodisk nic by tu nie pomógł.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
    Teoretycznie Expodisc powinien Ci oczedzic czasu w PP w takiej sytuacji...
    Szczerze mówiąc wątpię. Zwłaszcza że podczas imprezy warunki się zmieniają (nierzadko dochodzą zmieniające sie światła kolorowe) i nie ma czasu na żadne pomiary. Jak mi bardzo zależy na czasie to robię Raw + JPG i jak jpg jest dobry to zostawiam jak jest źle to poprawiam Raw-a. Wbrew pozorom przy odrobinie wprawy nie trwa to tak długo.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Za bardzo nie wiem skąd tyle tych negatywnych komentarzy.

Odkąd zacząłem fotografować sport, i większość focena odbywa się na halach, znienawidziłem żółty kolor.
    I tak się złożyło że wczorja miałem okazję skorzystać z expodiska. I na chwilę obecną jest to pierwsza rzecz w jaką planuję się zaopatrzeć w najbliższym czasie. Po raz pierwszy bez więszkych przeszkód mógłbym wywołać zdjęcia prosto po ich zrobieniu - nie było to możliwe wcześniej, bo zawsze był ten cholerny żółty odcień.

Expodisk nie służy do robienia zdjęć zajączkom w lesie. Nie wnikam w techniczne szczegóły, bo to bzdura. Ja jestem zadowolony. A jeśli ktoś czerpie przyjemność z fotografii przy użyciu cyrkla i kalkulatora - jego sprawa.

Pokój

Domyślnie

Dziekuje za pozytywny glos. Niezaleznie od krytycznych komentarzy liczba odwiedzin tego watku zacheca do dzielenia sie skromnymi doswiadczeniami.

Zgadzam sie w 100%: przy sztucznym swietle Expodisc daje bdb wyniki i pozwala unikac PP, czego nie bylem w stanie uniknac innymi metodami.
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 24-10-2006 o 19:26
    1D i obiektywy Canona

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Zgadzam sie w 100%: przy sztucznym swietle Expodisc daje bdb wyniki i pozwala unikac PP, czego nie bylem w stanie uniknac innymi metodami.
    A ja się z tym zupełnie nie zgadzam. Expodisc może nieco pomóc w jednorodnym oświetleniu - zwykle w sytuacjach kiedy można sobie poradzic zupełnie bez niczego

PP był, jest i będzie jedną z istotnych części całego procesu zdjęciowego. Przyciśnięcie spustu migawki zaczyna cały długi proces, który kończy się dopiero w momencie wydruku, odbitki w labie albo położeniu zdjęcia na www. W żadnym z powyższych finalnych produktów nie da się ominąć PP. Pomijam przypadki zakupu 1DsMkII i pstrykania w Quality->small...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Troche juz z Expodisc zrobilem zdjec. Oto przyklad, kombinacja swiatla sztucznego i dziennego, bez lampy blyskowej:

Załącznik 2084

Od czasu kiedy kupilem Expodisc przestalem sobie "radzic bez niego". Bez watpienia jest to mozliwe.

Inny przyklad, sztuczne swiatlo, bez lampy blyskowej:

Załącznik 2085

Oczywiscie WB nie jest idealny. Sciana ktora widac w tle nie jest biala, bylko bezowa. Jest po prostu oswietlona nieco zimniejszym swiatlem niz twarz dziecka. Expodisc oczywiscie umozliwia ustalenie poprawnego balansu bieli tylko w jednym miejscu zdjecia.

Nie jest to zaden centralnie wazony pomiar temperatury swiatla.
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 22-11-2006 o 19:34
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

Ostatni przyklad, zdjecie sprzed kilku miesiecy, sztuczne swiatlo, bez lampy, AWB:

Załącznik 2086

To samo sztuczne swiatlo sprzed paru dni, bez lampy, WB ustawiony przez Expodisc:
    1D i obiektywy Canona

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie jest to zaden centralnie wazony pomiar temperatury swiatla.
    A niby czemu?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    A niby czemu?
    Mysle, ze to widac na pierwszym zdjeciu. Swiatlo zachmurzonego popoludnia widac przez okno w karykaturalnie niebieskim kolorze. Expodisc pozwala dostosowac balans bieli do dominujacej barwy swiatla, ktore na tym zdjeciu bylo swiatlem zarowki. Aparat z Expodisc mozna skierowac na dane zrodla swiatla ustawiajace custom WB

W kazdym razie balans bieli ustawiony jest poprawnie. Gdyby Expodisc wazyl centralnie, to szyba bylaby pewnie mniej niebieska, ale bluzka dziewczynki zolta.
    1D i obiektywy Canona

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów