Szczerze mówiąc wątpię. Zwłaszcza że podczas imprezy warunki się zmieniają (nierzadko dochodzą zmieniające sie światła kolorowe) i nie ma czasu na żadne pomiary. Jak mi bardzo zależy na czasie to robię Raw + JPG i jak jpg jest dobry to zostawiam jak jest źle to poprawiam Raw-a. Wbrew pozorom przy odrobinie wprawy nie trwa to tak długo.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Za bardzo nie wiem skąd tyle tych negatywnych komentarzy.
Odkąd zacząłem fotografować sport, i większość focena odbywa się na halach, znienawidziłem żółty kolor.
I tak się złożyło że wczorja miałem okazję skorzystać z expodiska. I na chwilę obecną jest to pierwsza rzecz w jaką planuję się zaopatrzeć w najbliższym czasie. Po raz pierwszy bez więszkych przeszkód mógłbym wywołać zdjęcia prosto po ich zrobieniu - nie było to możliwe wcześniej, bo zawsze był ten cholerny żółty odcień.
Expodisk nie służy do robienia zdjęć zajączkom w lesie. Nie wnikam w techniczne szczegóły, bo to bzdura. Ja jestem zadowolony. A jeśli ktoś czerpie przyjemność z fotografii przy użyciu cyrkla i kalkulatora - jego sprawa.
Pokój
Dziekuje za pozytywny glos. Niezaleznie od krytycznych komentarzy liczba odwiedzin tego watku zacheca do dzielenia sie skromnymi doswiadczeniami.
Zgadzam sie w 100%: przy sztucznym swietle Expodisc daje bdb wyniki i pozwala unikac PP, czego nie bylem w stanie uniknac innymi metodami.
Ostatnio edytowane przez KKE ; 24-10-2006 o 19:26
1D i obiektywy Canona
A ja się z tym zupełnie nie zgadzam. Expodisc może nieco pomóc w jednorodnym oświetleniu - zwykle w sytuacjach kiedy można sobie poradzic zupełnie bez niczego
PP był, jest i będzie jedną z istotnych części całego procesu zdjęciowego. Przyciśnięcie spustu migawki zaczyna cały długi proces, który kończy się dopiero w momencie wydruku, odbitki w labie albo położeniu zdjęcia na www. W żadnym z powyższych finalnych produktów nie da się ominąć PP. Pomijam przypadki zakupu 1DsMkII i pstrykania w Quality->small...
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Troche juz z Expodisc zrobilem zdjec. Oto przyklad, kombinacja swiatla sztucznego i dziennego, bez lampy blyskowej:
Załącznik 2084
Od czasu kiedy kupilem Expodisc przestalem sobie "radzic bez niego". Bez watpienia jest to mozliwe.
Inny przyklad, sztuczne swiatlo, bez lampy blyskowej:
Załącznik 2085
Oczywiscie WB nie jest idealny. Sciana ktora widac w tle nie jest biala, bylko bezowa. Jest po prostu oswietlona nieco zimniejszym swiatlem niz twarz dziecka. Expodisc oczywiscie umozliwia ustalenie poprawnego balansu bieli tylko w jednym miejscu zdjecia.
Nie jest to zaden centralnie wazony pomiar temperatury swiatla.
Ostatnio edytowane przez KKE ; 22-11-2006 o 19:34
1D i obiektywy Canona
Ostatni przyklad, zdjecie sprzed kilku miesiecy, sztuczne swiatlo, bez lampy, AWB:
Załącznik 2086
To samo sztuczne swiatlo sprzed paru dni, bez lampy, WB ustawiony przez Expodisc:
1D i obiektywy Canona
Mysle, ze to widac na pierwszym zdjeciu. Swiatlo zachmurzonego popoludnia widac przez okno w karykaturalnie niebieskim kolorze. Expodisc pozwala dostosowac balans bieli do dominujacej barwy swiatla, ktore na tym zdjeciu bylo swiatlem zarowki. Aparat z Expodisc mozna skierowac na dane zrodla swiatla ustawiajace custom WB
W kazdym razie balans bieli ustawiony jest poprawnie. Gdyby Expodisc wazyl centralnie, to szyba bylaby pewnie mniej niebieska, ale bluzka dziewczynki zolta.
1D i obiektywy Canona