Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta

Prawo musi byc przestrzegane przez wszystkich, więc musi byc przez wszystkich zrozumiałe. A rozumiem istotę wszystkich współczesnych Nobli. Prawo nie może sie specjalizowac, musi byc proste i ogólne.
No dobra Tomaszu - to do tablicy proszę. Tegoroczna nagroda Nobla z medycyny została przyznana za odkrycie zjawiska interferencji RNA, czyli wyciszania genów za pomocą specjalnych, krótkich odcinków RNA. Proszę mi bez używania gugli i innych wikipedii krótko, w dwóch zdaniach opisać o co w tym chodzi i jaki ma wpływ na moje życie...

...no dobra, nie trudź się. Z całym szacunkiem wiem, że nie wiesz.

A postulat prostego i ogólnego prawa? Jego ogólność da szerokie pole do interpretacji. I wtedy dopiero zapewniam Cię, że nic nie zrozumiesz, ani żadnej - i podkreślam to z całym przekonaniem i doświadczeniem - żadnej normy prawnej nie będziesz sam bez fachowej pomocy w stanie zastosować. Walczyć i nie zgadzać się na jego specjalizacje to tak jak walczyć z tym, że gdzie się nie obrócę - potrzebna mi znajomość komputera. I to w coraz szerszym zakresie. Ale nic to - znam swoje ograniczenia, tego czego muszę się nauczyć - tego się uczę. A resztę zostawiam specjalistom (Tobie tą myśl dedykując)...

Nie ma takiej umowy. Ponadto prymat umów dotyczy ustaw, Konstytucja jest nadrzędna i jej przepisy stosują się bezpośrednio.
Miejmy nadzieję, że ten problem (i generalnie problem ENA) zostanie szybko rozwiązany. Ewidentny błąd ustawodawcy, no ale nowelizacja "ekstradycyjna" w drodze...

Każdy kraj miał kiedyś wyłącznie prywatne szkoły. Dopiero stosunkowo niedawno (w skali historycznej) pojawiło się takie zdziczenie jak darmowa edukacja. Większośc ludzi nie potrzebuje edukacji, ani z niej nie jest w stanie skorzystac. Na pewno nie w takiej postaci, jak teraz. Nie ma czegoś takiego (w sensie moralnym) jak prawo do wykształcenia. A problem głosowania przez biedote rozwiązuje się likwidując demokrację.
Skoro każdy kraj miał, a teraz już żaden nie ma wyłącznie prywatnych szkół to znaczy, że coś było nie tak, prawda? Zresztą twierdzenie to jest nie do końca zgodne z prawdą. Za przykład - Akademia Krakowska daleko(?) nie sięgając.

"Zdziczenie... ", "większość ludzi nie potrzebuje...", "likwidując demokrację..."

Przeskoczyłeś ich wszystkich. Co ich ostatnio w telewizji widzę. Wszystkich.
Nie będę udowadniał wpływu wykształcenia na ogólny poziom rozwoju i dobrobytu społeczeństw bo to wyłamywanie otwartych drzwi.