Pokaż wyniki od 1 do 10 z 507

Wątek: Co pokazalo TVN?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    Ja nie muszę połykać żadnego haczyka, mam swój rozum, którym staram się kierować i sam wyciągam wnioski. Wiele osób jeszcze przed wyborami miało bardzo złe przeczucia, co stanie się jeśli PiS dojdzie do władzy i nie mylili się.

Prawda jest o wiele prostsza niż Ci się wydaje. Kaczyńskich nie trzeba komrpomitować. Ten "układ" sam się komrpomituje z każdym dniem swoich rządów.

Nie wszystko im się udaje? Chyba kpisz. Może mi wymienisz jedną sensowną rzecz, którą udało im się zrobić. Gdzie obietnice: niższych podatków, ułatwień dla przedsiebiorców, 3 mln mieszkań, odpartyjnienia mediów itd.? Chyba że za sukcesy uznasz skłócenie rządzącej opcji ze wszystkimi instytucjami, tworzenie na nowo historii najnowszej, obsadzenie wszystkich stanowisk swoimi ("kompetentnymi" inaczej) ludźmi, upartyjnienie mediów publicznych, politykę bezsensownego rozdawnictwa (sławne becikowe), zwaną górnolotnie "solidarną"?

Oczywiście każdy ma prawo do własnych podglądów, ale dyskutujmy na argumenty, a nie puste slogany.

Robert
    a jak może się udać, jak wszelkie ustawy są kasowane przez głosy opozycji, która z natury głosuje przeciw na zasadzie "nie bo tak chce PIS". Stąd szukanie głosów. Stąd chory układ z Samoobroną. Ale ostatnio nawet Oni się wypieli stąd i Leper został odsunięty. Jak mi powiesz, że PO niczego nie łamało, to powiedz na cvzym ich praca polegała i za co pieniądze nasze brali. Za marsze równości??? Daj przykład, że zagłosowali zgodnie dla dobra ojczyzny. Teraz mnie się pytasz co się udało? Miało się już udać, ale nie wolno było do tego dopuścić - stąd to wszystko. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aajaks1 Zobacz posta
    a jak może się udać, jak wszelkie ustawy są kasowane przez głosy opozycji, która z natury głosuje przeciw na zasadzie "nie bo tak chce PIS". Stąd szukanie głosów. Stąd chory układ z Samoobroną. Ale ostatnio nawet Oni się wypieli stąd i Leper został odsunięty. Jak mi powiesz, że PO niczego nie łamało, to powiedz na cvzym ich praca polegała i za co pieniądze nasze brali. Za marsze równości??? Daj przykład, że zagłosowali zgodnie dla dobra ojczyzny. Teraz mnie się pytasz co się udało? Miało się już udać, ale nie wolno było do tego dopuścić - stąd to wszystko. Pozdrawiam.
    Chyba coś musiałem przespać. Może mi przypomnisz, jaki projekt ustawy gospodarczej zgłosił PiS w ciągu roku. I jeszcze takiej, którą PO zablokowała. Nie przypominam sobie, aby PO głosowała przeciwko (obiecanemu) obniżeniu podatków, ograniczeniu biurokracji, obniżeniu składek na ZUS itp. A wiesz dlazcego? Bo PiS na tym się po prostu nie zna. Potrafi tylko rozliczać, lustrować ,kotrolować, grzebać się w brudach i przeszłosci. Ich frustracja spowodowana kilkunastą nieobecnoscią na scenie politycznej, przekłada się na sposób rządzenia.

Zgodnie dla "dobra ojczyzny". No widzisz. Tu się różnimy. Bo wg mnie PiS SZKODZI ojczyźnie swoimi chorymi rządami i dla mnie właśnie blokowanie ich chorych pomysłów jest działaniem dla dobra Polski. Ty mylisz interes jednej partii z interesem kraju.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aajaks1 Zobacz posta
    Poza tym to chyba manipulujesz faktami. Do tej pory koalicja PiS miała w sejmie większość i przegłosowywali praktycznie wszystko, co chcieli (przysłowiowa maszynka do głosowania). Tak naprawdę poparcie PO nie było im do niczego potrzebne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

PiSowi do pelni wladzy brakuje wlasciwie tylko swoich ludzi w Trybunale Konstytucyjnym i NBP. Zmiany w tych instytucjach odbeda sie za 6 miesiecy, dlatego PiS tak zaciekle walczy, by nie odbyly sie nowe wybory. Zrobia wszystko zeby obsadzic je swoimi ludzmi.
    Co do oskarzania PO o brak koalicji to mam 3 pytania:
    1. Dlaczego Kaminski (PiS) negocjowal z Czarneckim (Samoobrona) tuz przed wyborami?
    2. Dlaczego w czasie kampanii motywem przewodnim PiSu byl atak na PO (dziadek Tuska, reklamowki z pusta lodowka i znikajacymi pluszakami)? Czy tak zachowuje sie ktos kto chce zbudowac kolaicje?
    3. Dlaczego jeszcze w czasie rozmow o koalicji POPiS, PiS wraz z Samoobrona i LPR doprowadzili do zablokowania wyboru Komorowskiego (PO) na Marszalka Sejmu, wybrano Jurka. PO to przelknela i proponowala na Marszalka Senatu Niesiolowskiego. PiS sie nie zgodzil i wybral czlonka swojej partii - Borusewicza.

To byl moment zwrotny calych negocjacji, wlasciwie w tym momencie stalo sie jasne, ze PiS nie chcial koalicji z PO. PiS dopuszczal koalicje z PO tylko na zasadzie " my-igrzyska (CBA, lustracja itd. w skrocie wszystkie resorty silowe), wy-gospodarka". PO na taki uklad zgodzic sie nie mogla z prostej przyczyny - odbioru spolecznego. PiS zbieralby punkty za dzialania w obszarze zwalczania "ukaldu", a PO zbieraloby ciegi za trzymanie budzetu w ryzach i niepopulistyczne decyzje gospodarcze. Jaka partia weszlaby w taki samobojczy uklad?

Zeby byla jasnosc, nie uwazam zeby PO byla krystalicznie czysta, albo ze w PiS sa sami kretyni. Porownuje kadry jakimi dysponuja obie partie, niekoniecznie politykow z pierwszej linii i tutaj nastepuje knockout na korzysc PO, niesety tej partii brakuje wyrazistego przywodcy, Tusk jest bardzo mialki.
    Druga sprawa to retoryka obu partii i obszary na ktorych chca sie koncentrowac. Osobiscie mam gleboko w jelicie grubym "uklady" bylych UBekow, SBekow, agentow, teczki, polowanie na czarownice itd. interesuje mnie gospodarka i rozwoj Polski w kierunku normalnosci na europejskim poziomie. Na tym koncentruje sie PO i to mi wystarcza zeby na nich glosowac. Cale nieszczescie polega na tym, ze wiekszosc "normalnych" ludzi nie chodzi na wybory. Po upadku PRL spoleczenstwo spielo sie tylko 2 razy. Pierwszy raz po okraglym stole podczas pierwszych wolnych wyborow i drugi raz w czasie referendum dotyczacym wstapienia do UE. Smutne.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glazer Zobacz posta
    PiSowi do pelni wladzy brakuje wlasciwie tylko swoich ludzi w Trybunale Konstytucyjnym i NBP.
    Jeszcze zostaje funkcja Prymasa

Uprawnienia umieszczania postów