Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 507

Wątek: Co pokazalo TVN?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Dziękuję za sprostowanie nie jestem specjalistą w genetyce i pokornie je przyjmuję .... nie zmienia to jednakże ogólnego sensu mojej wypowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Człowiek w kosmosie zmienia się tak szybko że można w kilka miesięcy zaobserwiować te zmiany (szkielet kostny, proporcje wagi ciała : to są małe zmiany w/g ciebie?) i gdyby teoria ewolucji była nieprawdą nic by się nie zmieniało w zalezmności od warunków zewnętrznych ?
    Widzę, że nawet nie mamy o czym rozmawiać

NIE ZNASZ TEORII EWOLUCJI NIE MASZ POJĘCIA O CZYM ONA MÓWI I NIE SIL SIĘ NA ARGUMEENTACJE !!! Sorry ale naprawdę masz o niej liche pojęcie nic osobistego ....
    Zabawne jest to, że żadnego argumentu za ani przeciw nie podawałem. Nawet więcej: nie mógłbym z Tobą o tym rozmawiać z powodu podstawowych różnic poznawczych, w końcu bliżej mi do szympansa, niż do Ciebie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

nie mamy o czym rozmawiać bo nie rozumiesz istoty zjawiska zwanego ewolucją .... a jest nią przystosowanie organizmu do otaczającego środowiska i to że to środowisko narzuca nam warunki .... owszem człowiek doszedł do momentu w którym jest w stanie w jakimś stopniu przekształcać samo środowisko ale to kolejny dowód bo przecież 10000 lat temu miał marginalny wpływ na świat otaczający a to się ZMIENIŁO ….i to właśnie zmiana wywołana przez sprzyjające bądź niesprzyjające środowisko jest kluczowym słowem opisującym ewolucję !!!

Niestety nie jesteś w stanie ustosunkować się do argumentów i probujesz je uznać za nieprawdziwe choć są oczywiste. Co masz do argumentu o czlowieku w kosmosie ? jest forma żywa jestoddziaływanie środowiska i jest zmiana ... i nic Bogu do tego !

Napisz proszę że uważasz że od początku istnienia ziemi w sferze życia i istnienia form żywych nic się nie zmieniło a dam spokój ….
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 17-10-2006 o 10:52

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Człowiek w kosmosie zmienia się tak szybko że można w kilka miesięcy zaobserwiować te zmiany (szkielet kostny, proporcje wagi ciała : to są małe zmiany w/g ciebie?) i gdyby teoria ewolucji była nieprawdą nic by się nie zmieniało w zalezmności od warunków zewnętrznych ?

Poza tym każda nawet najmiejsza zmiana zależna/spowodowana srodowiskiem jest dowodem na jej słuszność.
    Ja piernicze, skoncentrowałem się w tej wypowiedzi na szympansie, a przeoczyłem taki kwiatek... Nie mieszajmy do tej dyskusji Łysenki

A tak swoją drogą - patrzenie na naukę przez pryzmat religii (i vice versa) jest żałosne. Miałem okazję spotkać na swej drodze, co ciekawe, rozsądnych ultrakatolików, którzy z jednej strony byli totalnymi konserwami światopoglądowymi i obyczajowymi, z drugiej - mieli otwarte umysły. Doszli po prostu do wniosku, że za pomocą naukowych metod nie da się udowodnić/zaprzeczyć słuszności jakiejkolwiek teorii religijnej (stąd słowo wiara, wierzą, a nie wiedzą), jak i nie ma podstaw aby przepuszczać fakty naukowe przez pryzmat religii - to zupełnie inne płaszczyzny. Niestety, wśród zdecydowanej większości znanych mi osób wierzących panuje jakoby przekonanie, iż wiara zwalnia ich z potrzeby myślenia (nie piszę z obowiązku myślenia - w końcu nikt do myślenia nie zmusza...)

A miałem już się od tego tematu trzymać z daleka...

[Edit]
    A co do ewentualnej ewolucji naszego gatunku - ludzie ewolucji już nie podlegają. W każdym razie - nie w krajach rozwiniętych. Nawet w niedorozwiniętych, jak nasz, proces ten nie przebiega. Ewolucję zabiła medycyna. Ewolucja polega na selekcji, a nie na przystosowaniu. A selekcji już nie podlegamy. Praktycznie każdy człowiek, nie obarczony terminalnymi wadami wrodzonymi lub bezpłodnością jest obecnie w stanie dożyć do wieku reprodukcyjnego, i wydać potomstwo. Jednostki słabe, niegdyś eliminowane naturalnie, mnożą się w najlepsze. Z punktu widzenia populacji to katastrofa, genetyczna jakość naszego gatunku schodzi na psy. I przed medycyną staje z dnia na dzień coraz trudniejsze zadanie - utrzymanie przy życiu z każdym pokoleniem coraz gorzej do tego życia przystosowanych jednostek.
    Ostatnio edytowane przez Wats0n ; 17-10-2006 o 11:03
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

To miałbyć tylko mocno przerysowany przykład ale chyba niechcesz temu zaprzeczyć? rozumiem że głębsze dywagacje są raczej futurologią ale zmiany w organizmach żywych które są następstwem braku grawitacji są jak najbardziej przejawem oddziaływania srodowiska i próby poradzenia / przystosowania się poprzez zmiany biologiczne ?
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 17-10-2006 o 11:07

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    A tak swoją drogą - patrzenie na naukę przez pryzmat religii (i vice versa) jest żałosne. Miałem okazję spotkać na swej drodze, co ciekawe, rozsądnych ultrakatolików, którzy z jednej strony byli totalnymi konserwami światopoglądowymi i obyczajowymi, z drugiej - mieli otwarte umysły. Doszli po prostu do wniosku, że za pomocą naukowych metod nie da się udowodnić/zaprzeczyć słuszności jakiejkolwiek teorii religijnej (stąd słowo wiara, wierzą, a nie wiedzą), jak i nie ma podstaw aby przepuszczać fakty naukowe przez pryzmat religii - to zupełnie inne płaszczyzny. Niestety, wśród zdecydowanej większości znanych mi osób wierzących panuje jakoby przekonanie, iż wiara zwalnia ich z potrzeby myślenia (nie piszę z obowiązku myślenia - w końcu nikt do myślenia nie zmusza...
    Czegos tu nie rozumiem. Skoro wiara narzuca Ci mit Adma i Ewy to jakim cudem bierzesz pod uwage teorie ewoluci. NIE MA o niej slowa w Pismie Swietym, ktore dla osoby wierzacej (w jedynego slusznego Boga, no bo o takim mowa) powinno byc wyrocznia. Wiec, albo rybki albo akwarium. Przyjmujac teorie ewolucji zaprzeczasz Pismu Swietemu a co za tym idze istnienu Boga. Wiec prosze Ci, nie pisz, ze to jest zalosne bo to sa bardzo proste i czyste zasaday.

Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Czegos tu nie rozumiem. Skoro wiara narzuca Ci mit Adma i Ewy to jakim cudem bierzesz pod uwage teorie ewoluci. NIE MA o niej slowa w Pismie Swietym, ktore dla osoby wierzacej (w jedynego slusznego Boga, no bo o takim mowa) powinno byc wyrocznia. Wiec, albo rybki albo akwarium. Przyjmujac teorie ewolucji zaprzeczasz Pismu Swietemu a co za tym idze istnienu Boga. Wiec prosze Ci, nie pisz, ze to jest zalosne bo to sa bardzo proste i czyste zasaday.
    Proste. Biblia powstawała tysiąclecia temu. Nawet zakładając, że pisana była przez Boga przy użyciu proroków i inszych wizjonerów, musiała być dostosowana do ich poziomu. I obecnie nie traktuje się jej dosłownie, tylko jako parafrazę, mającą na celu przekazanie pewnych wartości/wytycznych. I tyle.

[edit] Drobne sprostowanie - mi wiara nic nie narzuca... jestem ateistą
    Tako rzecze Watson.

Domyślnie

[Edit]
    A co do ewentualnej ewolucji naszego gatunku - ludzie ewolucji już nie podlegają. W każdym razie - nie w krajach rozwiniętych. Nawet w niedorozwiniętych, jak nasz, proces ten nie przebiega. Ewolucję zabiła medycyna. Ewolucja polega na selekcji, a nie na przystosowaniu. A selekcji już nie podlegamy. Praktycznie każdy człowiek, nie obarczony terminalnymi wadami wrodzonymi lub bezpłodnością jest obecnie w stanie dożyć do wieku reprodukcyjnego, i wydać potomstwo. Jednostki słabe, niegdyś eliminowane naturalnie, mnożą się w najlepsze. Z punktu widzenia populacji to katastrofa, genetyczna jakość naszego gatunku schodzi na psy. I przed medycyną staje z dnia na dzień coraz trudniejsze zadanie - utrzymanie przy życiu z każdym pokoleniem coraz gorzej do tego życia przystosowanych jednostek.
    Teoria selekcji jest tylko częścią teorii ewolucji (i to tych wczesnych raczej) i moim zdaniem kluczowym kryterium jest zmiana wywołana środowiskiem i wielu współczesnych badaczy tak uważa. Uważam także że doszliśmy do momentu w którym przystosowaliśmy się do środowiska na takim poziomie że nie wywołuje ono już zauważalnych z małej perspektywy zmian biologicznych co innego następuje po drastycznej zmianie owych warunków ... np w kosmosie !
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 17-10-2006 o 11:13

Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Teoria selekcji jest tylko częścią teorii ewolucji i moim zdaniem kluczowym kryterium jest zmiana i wielu badaczy tak uważa.
    Dziedziczenie cech nabytych???
    Tako rzecze Watson.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Proste. Biblia powstawała tysiąclecia temu. Nawet zakładając, że pisana była przez Boga przy użyciu proroków i inszych wizjonerów, musiała być dostosowana do ich poziomu. I obecnie nie traktuje się jej dosłownie, tylko jako parafrazę, mającą na celu przekazanie pewnych wartości/wytycznych. I tyle.
    Luz. Powiedz to tylko ksieza, wiernym, papiezowi i giertychowi. Jakas ewolucja w wierze sie szykuje? Nie wydaje mi sie

[edit] Drobne sprostowanie - mi wiara nic nie narzuca... jestem ateistą
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 17-10-2006 o 11:15

Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów