Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Canon na Photokinie

Widok wątkowy

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Dzieki za fajny raprt, jesli mialbys wybrac, to ktora
    bys kupil: IPF5000 czy Epsona 3800? Chodzi mi o jakosc wydrukow...
    Ja bym postawił na Canona IPF5000.
    Plusy: głowica nie wykorzystuje podczas drukowania wszystkich dysz - ich stan jest kontrolowany na bieżąco - sterownik wychwytuje moment awarii (zapchania) pojedynczej dyszy i albo w to miejsce uruchamia inną, albo zwalnia przebiegi i inne dysze przejmują druk.
    Sterownik 16 bitowy pozwoli mi wreszcie drukować z tiffów - gamut jest większy niz przy 8 bitach (dla tej samej drukarki) i przejścia tonalne perfekcyjne. Tusze 130 ml (Epson 80ml), brak przełączania przy zmianie na matt. Epson podobno zużywa 2-4 ml tuszu przy zmianie rodzaju papieru i trwa to 3 minuty - byłem świadkiem takiej operacji. Obsługanci dumni byli, że to mniej niż w modelu 4800 - tam idzie 10 ml.
    Ale chyba nie dopowiedzieli jednego - drukarka przedmuchuje wszystkie tusze, całą linię - czyli wielokrotność tych 2-4 ml - całkiem bez potrzeby.
    Jeśli się mylę - proszę o poprawkę (tak ma Eson 4800 - użytkownicy narzekają, że do 17% całego tuszu idzie w kanał na samo automatyczne czyszczenie głowic! nie licząc zmian tuszu - zmiana w jedną stronę to koszt $75, powrót do tego samego tuszu - kolejne $75 - horror!)

Fajnie się słucha odpowiedzi techników na pytanie: "W czym Wasza drukarka jest lepsza od konkurencji?"
    W Epsonie mi powiedzieli - "jesteśmy liderem i nasze są najlepsze!"
    W HP usłyszałem: "ba! przy tej cenie i z kalibratorem nie znajdzie się lepszej!" (no bo kalibrator to niby 1/2 ceny w ich drukarkach )
    W Canonie:"Sorry, właśnie uruchamiamy wydruki na pokaz - może się umówimy jutro i wtedy podrukujemy pana pliki? Można będzie porównać"

No to ja długo nie myśląc umówiłem się i w międzyczasie zbierałem po targach wydruki z moich plików, żeby było co porównać. Canon następnego dnia rzeczywiście spowodował u mnie opad szczęki - wydruk najszybszy i perfekcyjny.

Drukarka to nie wszystko - papier jest strasznie ważny! Hahnemuelle mnie trochę rozczarował, za to zakochałem się w papierach Perma Jet - rewelacja!
    Wybór potężny - gramatura, powierzchnia, odcień, wydruki portretów na ich płótnie są niesamowite! Nawet w dotyku.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A jak z trwałością? Zdjęcie na chemii bedzie czytelne i za 100 lat.
    No i tu bym się nie zgodził. Zdjęcia na chemii spartolą się najwyżej po 25 latach, Cibachromy po ok 50 latach. Skoro na stoisku Fuji sami o tym mówią, że trwałość atramentu w tej chwili jest co najmniej 2x większa niż chemii- to coś jest na rzeczy?
    Ale zaraz dodają: "tylko w połączeniu z naszym papierem/tuszem "

BTW: całkowicie załamałem się na stoisku firmy Lyson. Zimą byłem na targach Focus on Imaging w UK i drukowałem u nich pliki ze zdjęciami ślubnymi - sporo czerni i bieli. Cały wydruk był za ciemny, obsługa nie miała pojęcia o działaniu profili - potrafili tylko wybrać rodzaj papieru. Plik AdobeRGB przy otwarciu w photosopie bez potrzeby konwertowali do przestrzeni roboczej sRGB. Na ciemnych partiach było strasznie widać tzw. "gloss differential" - normalnie w drukarkach Epsona widać to w jasnych partiach - z ich tuszami ohydnie w cieniach.
    No i na Photokinie sytuacja się powtórzyła - tak samo za ciemne wydruki, brak zgodności jakiejkolwiek, widać różnicowanie powierzchni w cieniach - bleee.
    Miły człowiek zmienił rodzaj papieru w sterowniku i wydrukował ciut jaśniej, ale tak samo do d.... Obaj widzieliśmy, co wychodzi z drukarki (Epson 2400 + CIS na tuszach Lysona) i w tym momencie zaczął mi szeptac na ucho, że on tu dopiero 4 dni pracuje w firmie i nie za bardzo się zna No i wogóle "sorry"
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 30-09-2006 o 00:31
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Uprawnienia umieszczania postów